Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu24 iunie – 3 iulie 2022 | ediția a 29-a

NOUTĂȚI

02-dec.-2021
Constantin Chiriac, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi
Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi 2020, a primit la Iași această importantă distincție cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2021. Cea de-a V-a ediție, din anul 2020, a Premiilor Naționale Negruzzi, nu a putut include festivitatea acordării distincțiilor, motiv pentru care, anul acesta, a avut loc o dublă premiere – fiind invitați și premiații de anul trecut, Constantin Chiriac – fondator al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Dr Leon Dănăilă – specialist neurochirurg din Iași și Matei Vișniec – dramaturg, poet și jurnalist român, activ în Franța. Premiile Naționale Negruzzi este evenimentul cultural care elogiază anual excelența, fiind dedicat celor care, prin generozitatea, dăruirea și talentul lor, și-au pus amprenta asupra societății românești. Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iaşi a prezentat Laudatio pentru Constantin Chiriac. „Prin tot ceea ce face, Constantin Chiriac dăruiește, atât în arta scenică, atât în felul în care înțelege managementul cultural, cât și în felul în care înțelege să transmită experiența și expertiza domniei sale noilor generații la Universitate. A dărui îl definește pe Constantin Chiriac. A reinventa mereu o artă care există de milenii, dar care, iată, își dovedește de fiecare dată vigoarea și originalitatea”, a apreciat Oltiţa Cîntec, vorbind despre activitatea artistică, managerială și academică a lui Constantin Chiriac.
19-oct.-2021
Workshop de Commedia dell’Arte în cadrul proiectului european Poetic Invasion of the Cities
Workshopul de Commedia dell’Arte – The Labyrinth of Masks, din cadrul proiectului european Poetic Invasion of the Cities (PIC) a început zilele acestea la Sibiu și se va desfășura online până în 22 octombrie. În cadrul acestui eveniment susținut de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, artiștii Claudia Contin Arlecchino și Luca Fantinutti le dezvăluie participanților tehnicile speciale și particularitățile Commedia dell’Arte. Atelierele sunt dedicate studenților si absolvenților Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte a Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” Sibiu, având și sprijinul cadrelor didactice ale ULBS. Claudia Contin Arlecchino este o actriță italiană, dar și regizor, scenograf și profesor de teatru, autoare de eseuri și texte teatrale publicate în mai multe limbi. Este cunoscută în lume ca fiind prima femeie care a reinterpretat personajul masculin al Harlequin, unul dintre cele mai interesante personaje din Commedia dell’Arte. Claudia Contin Arlecchino colaborează îndeaproape cu artistul grafic, fotograful și muzicianul Luca Fantinutti, care este directorul multimedia și de grafică al studioului Porto Arlecchino. Despre Poetic Invasion of the Cities Poetic Invasion of the Cities este o platformă europeană pentru artele spectacolului în spații neconvenționale.
14-oct.-2021
TNRS prezintă spectacolul „you·tópia”, premieră a Secției germane
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu invită publicul, în 24 octombrie 2021, la o premieră a Secției germane, spectacolul „you·tópia”, o producție inedită care îmbină teatrul, poezia, dansul, muzica și artele vizuale. „you·tópia” este un proiect multimedia, un poem coregrafic despre relațiile subtile dintre indivizii unei colectivități. Trecând marea poezie avangardistă a secolului trecut prin filtrul unei sensibilități coregrafice și vizuale aparte, creatorii acestui proiect explorează noi formule de comunicare reprezentative pentru omul modern. Între spațiile domestice și citadine ale nevrozei colective, universurile vegetale paradisiace și coșmarurile postumaniste, spectatorii iau parte la o incursiune psihedelică la capătul căreia vor întrezări o rază de speranță. Noua producție a TNRS este realizată în colaborare cu artiști din Germania și Danemarca. Regizorul Florian von Hoermann locuiește în München și este profesor de actorie și regie la Academia Athanor, având colaborări cu teatrele din Dresda, Baden Baden, Stuttgart și Frankfurt. Coregrafă și profesoară de dans, Edith Buttingsrud, este de origine daneză și locuiește în Berlin, unde a realizat coregrafia pentru numeroase filme și spectacole de teatru și operă. „Spectacolul nostru este o călătorie într-un spațiu al non-existenței, un spațiu aflat între lumi. Un spațiu în care căutăm conexiuni între individ și propria sa libertate, prin intermediul unor teme definitorii, filtrate prin poezia secolului trecut. Încercăm, astfel, să împingem granițele percepției într-o zonă necunoscută, subtilă, care să ne ofere noi perspective asupra statutului omului în era globalismului, în era sclaviei într-o „lume a mașinilor”.
30-sept.-2021
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu invită publicul la o nouă premieră. „The HOPE Project 2021”, un spectacol de Bogdan Sărătean
„The HOPE Project 2021”, o producție captivantă și surprinzătoare, este premiera la care Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) invită publicul la începutul lunii octombrie. „The HOPE Project 2021”, un spectacol de Bogdan Sărătean, îi are în distribuție pe Cristian Stanca, Codruța Vasiu, Veronica Arizancu, Ioana Blaga Frunzescu, Cătălin Neghină, Eduard Pătrașcu, Vlad Robaş, Cristina Stoleriu, asistentul proiectului este Denisa Bar, iar coordonator proiect, Luminița Bîrsan. În 1 octombrie 2021, la ora 19:00, va avea loc avanpremiera, iar în 2 octombrie 2021, premiera, în Sala Mare a TNRS. „Iată că, în anul 2021, opt actori vin pe scenă și ne vorbesc despre speranță, despre resorturile ei și formele ei în aceste vremuri stranii. Trecerea către personaje, către dramaturgia universală se face uneori fin, alteori smucit. Un exercițiu oarecum pirandellian de chestionare a eu-lui. La un moment dat, joaca devine serioasă, iar spațiul scenic e năpădit de absența prezentă a celor care nu mai sunt. Dar între timp râdem ca la teatru, vorbim de personaje din desene animate, luăm în derâdere clișee teatrale, căzând uneori chiar noi în capcana lor. Nu aș deconspira mai mult, e un spectacol care se trăiește pur și simplu, care pentru mine a fost și un exercițiu dramaturgic de mult așteptat. The Hope Project 2021”, spune regizorul Bogdan Sărătean.
29-sept.-2021
Premiile Constantin Chiriac 2021. Tablete și premii în bani pentru copiii talentați din satul Prisăcani, Iași
Cea de-a VII-a ediție a Premiilor Constantin Chiriac va avea loc în 30 septembrie 2021, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare. Cei 16 elevi din localitatea Prisăcani, care au trimis eseuri pentru concurs, vor primi câte o tabletă, iar în plus vor fi oferite un premiu I, două premii II, trei premii III și două mențiuni. Elevii au fost provocați să conceapă eseuri despre școala online și modul în care ei au perceput această nouă realitate din învățământ, răspunzând la o serie de întrebări lansate de Constantin Chiriac: Aș dori să aud părerea voastră despre actualul și viitorul învățământ online, Ce ați învățat cu adevărat folositor, pentru fiecare dintre voi, în perioada de pandemie? Ce ați dori, fiecare dintre voi, să facă profesorii și părinții pentru ca voi să aveți cu adevărat un nivel de cunoștințe competitiv? Ce avantaje ați identificat pentru faptul că studiați la Prisăcani, în pofida greutăților zilnice pe care le aveți? „Profesori universitari au citit aceste lucrări și toți au fost de părere că sunt de o profunzime, și de o asumare, și de un adevăr de viață năucitoare. Îndemn personalitățile din România să facă un lucru similar pentru copiii din localitățile unde s-au născut – cred că s-ar produce un miracol. A devenit, probabil, cel mai important moment al comunității. De fiecare dată, întregul proces al selectării lucrărilor este prin competiție, mă consult cu profesorii lor, sunt atent la rezultatele pe care ei le au ca elevi, la implicarea lor, la deschiderea lor, dar sunt foarte atent și la situația lor socială. Deja sunt copii care au terminat liceul și unii dintre ei sunt studenți la universități din Marea Britanie, din alte țări. De fiecare dată, temele pe care le-am avut au însemnat proiecte de-ale lor despre comunitatea cărora le aparțin, despre felul în care ei gândesc, felul în care proiectează în viitor destinul lor legat de destinul localității în care s-au născut”, spune Constantin Chiriac. Toți cei 16 elevi vor primi câte o tabletă, din partea partenerului TNRS – Dentestet, alături de produse, iar câștigătorii competiției vor primi și premii în bani, oferite de Constantin Chiriac și Celestin Constantin, directorul Polisano, precum și o donație din partea Medlife. Ediția din acest an a premiilor este marcată și printr-o apariție editorială de excepție. Antologia Premiilor Constantin Chiriac, lucrare apărută la Editura Pim, reunește lucrările elevilor care au câștigat Premiile Constantin Chiric de-a lungul edițiilor precedente.
24-sept.-2021
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, triumf răsunător în turneul din Basarabia. Ofelia Popii: „Spectatorii din Chișinău sunt prietenii noștri, familia noastră, trăiesc fiecare clipă din spectacol cu o savoare care te face să îi iubești!”
Spectacolele „Felii” și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, prezentate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) zilele acestea, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești din Chișinău, s-au bucurat de o primire deosebită din partea publicului din Basarabia și a criticilor de specialitate. Sălile de spectacole au fost pline în ambele seri în care au fost puse în scenă reprezentațiile artiștilor din Sibiu, la finalul reprezentațiilor publicul a răsplătit actorii cu minute întregi de aplauze, cu ovații, cu flori și cu chemări repetate la rampă, semn al emoției pe care arta artiștilor din România o oferă românilor de peste Prut. Căldura și prietenia cu care spectatorii din Basarabia i-au primit pe artiștii Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, cronicile generoase publicate de media din Chișinău au fost un prilej de mare bucurie pentru actorii Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu, Horia Fedorca și Alexandru Malaicu și pentru întreaga echipă a TNRS aflată în turneu. „Sunt foarte mândru că la 100 de ani de activitate a Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău și la prestigioasa Reuniune a Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău, care obișnuiește publicul cu cele mai bune spectacole duse în turneu in Basarabia, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu a triumfat cu spectacolele Felii și Cui i-e frică de Virginia Woolf?, fiind zeci de minute de ovații si de aplauze. Faptul că toate televiziunile și radiourile, toți jurnaliștii și-au dorit să ia interviuri actorilor, Ofeliei Popii și lui Marius Turdeanu, personalități importante ale Chișinăului au dorit să găsească un loc la spectacole – pe care l-au găsit foarte greu, de altminteri – arată prețuirea și calitatea spectacolelor sibiene, care se bucură de o audiență deosebită”, a declarant Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Primul spectacol prezentat de TNRS la Chișinău a fost „Felii”, de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii și figuraţia asigurată de Alexandru Malaicu, în 21 septembrie 2021, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. „Ce bucurie să jucăm pentru un public atât de dornic de teatru, atât de sensibil și cald! Spectatorii din Chișinău sunt prietenii noștri, familia noastră, trăiesc fiecare clipă din spectacol cu o savoare care te face să îi iubești! E o mare bucurie pentru noi că am jucat, că am fost real împreună într-un moment de sărbătoare: La mulți ani, Teatrul Național Mihai Eminescu!”, a declarat actrița TNRS, Ofelia Popii.
23-sept.-2021
Opt dansatori reprezentanți ai TNRS în proiectul People Power Partnership au participat la crearea unui spectacol în premieră, la Festivalul Felizmente Há Lugar din Lisabona
Opt tineri din România, reprezentanți ai Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu în cadrul proiectului european People Power Partnership (PPP), au participat în perioada 9-17 septembrie, alături de alți opt tineri din Lisabona, la atelierele susținute de echipa artistică din Freiburg și găzduite de instituția parteneră a proiectului, Câmara Municipal de Lisboa. În urma acestei rezidențe artistice, a fost creat un nou spectacol de dans care a fost prezentat, în 18 septembrie, în premieră, la festivalul Felizmente Há Lugar. Câmara Municipal de Lisboa a fost susținută în acest demers și de Biblioteca Municipală din Lisabona, care a avut un rol important în organizarea evenimentului, prin efortul depus în misiunea de a aduce arta aproape de public, în toate cartierele orașului. Proiectul People Power Partnership (PPP), finanțat prin Programul Europa Creativă, a început în octombrie 2020, iar în Sibiu au avut loc până acum primele două etape naționale, respectiv audițiile pentru selectarea celor opt dansatori reprezentanți ai Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și producția realizată în colaborare cu alți opt dansatori ai unor instituții partenere. Spectacolul „Reflexii” a fost prezentat, în premieră, în cadrul celei de-a XXVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), marcând cu succes colaborarea dintre dansatorii din România, cei din Alytus (Lituania) și cei din Freiburg (Germania). Dansatorii selectați la Sibiu, în fața publicului din Lisabona Cei opt tineri dansatori din România, care fac parte din proiectul PPP, au avut șansa de a participa la festivalul Felizmente Há Lugar, organizat în cadrul proiectului social Sê Bairrista. Este vorba despre un festival de artele spectacolului care simbolizează o victorie colectivă a unei comunități: construcția unui parc urban, ca rezultat al unei inițiative a locuitorilor din Marvila, cartierul Alfinetes, care au reușit să primească aprobarea pentru a transforma un teren viran într-un spațiu urban dedicat evenimentelor culturale. „Festivalul s-a desfășurat între 3 și 25 septembrie, iar accesul la spectacole a fost gratuit, însă organizarea unor astfel de evenimente va continua și pe viitor”, a declarat coordonatoarea programului, Claudia Matos.
22-sept.-2021
O nouă recunoaștere a contribuției în domeniul cultural, artistic, educațional și al cercetării pentru directorul TNRS și președintele FITS. Constantin Chiriac, doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova
Contribuția valoroasă pe care prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, o aduce în mod constant la dezvoltarea și promovarea culturii, a artelor, a educației și a cercetării românești la nivel național și internațional a fost apreciată marți prin conferirea titlului de doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova (ASEM). Titlul de doctor honoris causa a fost acordat pentru merite deosebite în promovarea culturii și a artei. Ceremonia festivă din 21 septembrie 2021 a fost prezidată de rectorul ASEM, prof. univ. dr. habil. academician, Grigore Belostecinic, în prezența reprezentanților Senatului ASEM și ai facultăților, a unor distinși invitați din mediul academic și cultural și, în calitate de oaspete de onoare, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Senatul Academiei de Studii Economice din Moldova a decis acordarea titlului onorific doctor honoris causa domnului Constantin Chiriac, prof. univ. dr. habil. al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în semn de recunoaștere publică a parcursului managerial, artistic și academic de excelență, dar și a meritelor deosebite în menținerea și dezvoltarea unor relații de colaborare cu Academia de Studii Economice din Moldova. Potrivit reprezentaților Academiei, acordarea titlului de doctor honoris causa profesorului Constantin Chiriac nu este deloc întâmplătoare pentru o universitate economică, căci prin toată activitatea desfășurată, domnul Constantin Chiriac a contribuit direct la dezvoltarea publicului prin artă, dar și indirect la promovarea afacerilor și atracțiilor turistice românești. „Actor și artist vizionar, o personalitate marcantă a culturii românești, având la activ mai bine de 70 de roluri. Fiind președintele Fundației Democrație prin Cultură, domnul Constantin Chiriac este un ambasador fidel al culturii românești. Pe parcursul anilor, a susținut zeci de recitaluri de poezie în toată lumea, inclusiv la Academia de Studii Economice din Moldova. Din 1998, urmează și cariera de cadru didactic la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. În anul 2007 obține titlul științific de Doctor în Teatru la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Profesorul Constantin Chiriac este inițiatorul Catedrei de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere şi Arte, și fondatorul Platformei Doctorale Internaționale în artele spectacolului și al managementului cultural din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
16-sept.-2021
„Poetic Invasion of the Cities” – nouă companii în cadrul Sezonului italian FITS 2021. A fost desemnat câștigătorul PIC Contest!
„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platformă europeană pentru artele spectacolului în spații neconvenționale, care își propune să ajungă la un public nou din comunitățile implicate, inclusiv la cel aflat în zone defavorizate, a avut o prezență notabilă la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Trio Trioche și The Black Blues Brothers s-au numărat printre trupele din Italia care au susținut spectacole la Sibiu în cadrul acestui proiect finanțat prin intermediul programului Europa Creativă. Reprezentanții celor două companii, artiștii Franca Pampaloni (Trio Trioche) și Bilal Musa Huka (The Black Blues Brothers), au participat – alături de Dan Bartha-Lazăr, coordonatorul proiectului – la o conferință de presă moderată de criticul de teatru Octavian Saiu. „Prin intermediul acestui proiect, cunoscut și sub denumirea de PIC Festival, încercăm să ne adresăm nu doar celor care au tangență în mod regulat cu evenimentele culturale, ci ne propunem să ajungem cu spectacolele selectate și în acele zone în care nu se vorbește aproape deloc despre ceea ce înseamnă teatrul și celelalte forme ale artelor spectacolului. Am început prin a descoperi spații de joc neobișnuite, ca de exemplu Piața Habermann, o zonă comercială nou creată în Sibiu, pe care am reușit să o transformăm într-unul din spațiile de joc cele mai căutate și apreciate de publicul festivalului. De asemenea, am ajuns și în orașele mai mici din jurul Sibiului. Chiar și anul acesta am avut un proiect interesant la Săliște. Pentru promovarea proiectului și a creșterii interacțiunii dintre spectatori și artiști, a fost implementat și un sistem de vot prin QR Code, prin care cei prezenți au avut posibilitatea de a-și vota favoriții folosindu-și telefoanele mobile, deci am mers și spre zona de digitalizare. Pe lângă prezentarea de spectacole, proiectul propune și o serie de ateliere pentru tineri, atât pentru cei care s-au integrat deja în sistemul de învățământ universitar specializat, dar și pentru cei interesați să se familiarizeze cu sectorul artelor stradale”, a declarat Dan Bartha-Lazăr. Companiile participante în cadrul Sezonului italian FITS 2021 și spectacolele prezentate au fost următoarele: Trio Trioche – „Troppe Arie/Arii pe note comice!”, Luca \&Tino – Lucchetino Classic/Râsul e magic, Dolly Bomba – Fuori Porta/În fața ușii, Creme & Brulè – Fire, Dance and Romance/Focul iubirii, The Black Blues Brothers – They are black in black/Acrobații la superlativ, Cardinali – Dama & Sky Piano/Vise pe portativ & Pianul plutitor, eVenti Verticali – Wanted/Suspendați... în anii '80!, Kate and Pasi – Rafla/Pizzeria, Torpeza Ritmika – The Sand Rose/Un cerc cu talent. Compania desemnată câștigătoare a PIC Contest de către spectatori a fost The Black Blues Brothers, aceasta urmând a fi invitată anul viitor la Festivalul Internațional „La Strada” din Bremen (Germania), în baza înțelegerii inițiale dintre partenerii proiectului.
03-sept.-2021
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2021. Teatru, spectacole stradale, circ, operă, muzică, lansări de carte, expoziții, conferințe cu peste 2.000 de artiști din 38 de țări, în peste 70 de locații, cu 20 de interpreți și traducători
Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, desfășurată în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună”, a însemnat cea mai complexă ediție derulată până în prezent și a oferit publicului peste 600 de evenimente din aproximativ 20 de categorii de manifestări din domeniul artelor spectacolului, în peste 70 de locații, cu peste 2.000 de artiști. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, principalul finanțator fiind Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu. Teatru, spectacole stradale, circ, musical, muzică, operă, ateliere, lansări de carte, concerte în biserici, conferințe, dans, documentare, expoziții, film, instalații, lecturi, proiecții, instalații, dar și Bursa de Spectacole de la Sibiu, Therme Forum, Platforma Doctorală, Platforma de arte vizuale, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural și Gala Celebrităţilor, alături de peste 200 de ore de transmisii online, însemnând evenimente în direct sau înregistrate, au însumat programul acestei ediții complexe. „Ediția de anul acesta a reprezentat un triumf și ne bucurăm nespus că am reușit să readucem lumina, speranța, emoția, bucuria în inimile spectatorilor noștri. A fost o perioadă plină de provocări. Transmitem mulțumirile noastre Excelenței Sale, domnului Klaus Iohannis, Președintele României, care și în acest an ne-a acordat Înaltul său Patronaj. Mulțumiri Primăriei Sibiu, Doamnei Primar Astrid Fodor, și Consiliului Local Sibiu, pentru deschiderea și dialogul pe care le-au manifestat în organizarea acestui Festival. Ne-am bucurat de sprijinul Guvernului României, al Ministerului Culturii, al Ministerului Educației, al Ministerului Afacerilor Externe, al Universității „Lucian Blaga” Sibiu, cărora le mulțumim. Le mulțumim tuturor partenerilor și sponsorilor care ne-au fost alături și ne-au ajutat să construim împreună speranța. Aș vrea să mulțumesc echipei eroice pe care am condus-o în această bătălie și care a reușit să organizeze într-un mod excepțional ediția de anul acesta a Festivalului”, spune Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. Personalități internaționale și 12 sezoane bogate Artiști consacrați ai scenei mondiale, precum Denis O'Hare, Jan Lauwers și Helmut Stürmer, Charlotte Rampling, Israel Galván, Akram Khan și Yoshi Oida au primit o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Charlotte Rampling și Sonia Wieder-Atherton, mari nume ale dansului și ale coregrafiei mondiale – Israel Galván, Akram Khan Company, Sol Dance Company, Amir Kolben, Josef Nadj, sau Barcelona Flamenco Ballet au fost prezenți la Sibiu. Nu au lipsit nici marile instituții de cultură românești: Opera Națională Română din Timișoara, Teatrul Mic, Teatrul Național din Iași, Teatrul Excelsior și Teatrul Dramatic din Galați, precum și reputatul regizor Silviu Purcărete, cu un adevărat regal de spectacole ce îi poartă semnătura regizorală. Nu mai puțin de 12 sezoane a însemnat ediția 2021 a FITS, care a avut sezoane american, austriac, belgian, britanic, elvețian, francez, german, israelian, italian, japonez, rusesc, spaniol, toate reprezentate de personalități ale artelor spectacolului din aceste țări, marcând totodată și centenarul sau jubileul unor relații diplomatice dintre România și statele respective. Invitații FITS 2021 și publicul s-au bucurat de traducerea evenimentelor din limbile română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, daneză, japoneză și chineză, asigurată de o echipă de 20 de traducători și interpreți și de trei operatori supratitrare. Au fost organizate sute de reprezentații în aer liber, pe cele patru scene amplasate în centrul istoric al orașului sau pe străzile cetății. Publicul FITS a avut parte de peste 20 de conferințe speciale, în format fizic sau online, care au prilejuit întâlniri esențiale între personalități de marcă ale culturii românești și universale între care Octavian Saiu în dialog cu Israel Galvan, Eugenio Barba, George Banu, Constantin Necula și Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și mulți alții. Aproximativ 30 de volume au fost lansate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și au fost vernisate zece expoziții în spații indoor și outdoor. 13 universități și academii din șase țări, 22 de spectacole, cu 170 de participanți și 1.600 de spectatori sunt cifrele finale ale Secțiunii Spectacole a Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu din FITS Platforma Doctorală a reunit 32 de mari universități din lume, majoritatea în primele 150 la nivel mondial. Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura instituție de acest gen din țară, a reunit peste 100 de participanți fizic și online, din 26 de țări, de pe cinci continente. Au avut loc 17 conferințe, seminarii și întâlniri, în cele patru zile de desfășurare a evenimentului, la care se adaugă peste 100 de întâlniri individuale facilitate în cadrul Speed networking. PARTENERII FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU INSTITUȚII: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub ÎNALTUL PATRONAJ AL PREȘEDINTELUI ROM NIEI, de: TEATRUL NAȚIONAL RADU STANCA SIBIU PRIMĂRIA MUNICIPIULUI SIBIU CONSILIUL LOCAL SIBIU Eveniment realizat cu sprijinul: GUVERNULUI ROM NIEI MINISTERULUI CULTURII MINISTERULUI EDUCAȚIEI MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE UNIVERSITĂȚII LUCIAN BLAGA SIBIU Co-organizatori: INSTITUTUL CULTURAL ROM N Acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu: CONSILIUL JUDEȚEAN SIBIU Co- Producători: SOCIETATEA ROM NĂ DE TELEVIZIUNE SOCIETATEA ROM NĂ DE RADIODIFUZIUNE
31-aug.-2021
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, desfășurat în condiții excepționale de siguranță sanitară. Niciun test COVID pozitiv, aproximativ 6.000 de certificate digitale scanate
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), derulat în perioada 20-29 august 2021, s-a desfășurat în condiții sanitare speciale, iar accesul publicului la evenimente a fost permis în baza certificatului de vaccinare, a dovezii trecerii prin boală sau a unui test negativ. În spațiile special amenajate au fost scanate și validate aproximativ 6.000 de certificate digitale. Preocupați de siguranța spectatorilor și a artiștilor invitați, organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu au impus o serie de norme suplimentare față de cele prevăzute de legislația în domeniu și s-au bucurat de sprijinul și de expertiza specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Sibiu. „Ne bucurăm să putem numi organizarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu un succes! Accesul la evenimentele organizate în spații închise s-a efectuat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, prin triaj epidemiologic, fiind puse la dispoziție 3 puncte de testare dedicate participanților la spectacolele FITS 2021. Cu toate acestea, nu a fost identificat nici un caz pozitiv în cele 3 spații de testare, ceea ce înseamnă că avem un public responsabil. Bineînțeles, accesul a fost posibil și pentru persoanele vaccinate complet împotriva SARS-CoV-2 sau cele vindecate după infectarea cu COVID-19. Ne dorim să ajungem la un procent cât mai mare de populație imunizată, pentru ca astfel de evenimente frumoase să se poată desfășura mai des în județul nostru, în condiții de siguranță. Conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii noului coronavirus revine fiecăruia dintre noi, pentru a sprijini eforturile autorităților în lupta pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19”, a declarat Col. Dr. Daniel Chelcea, director executiv DSP Sibiu. Festivalul care a readus lumina în oraș Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a fost cea mai complexă ediție derulată până în prezent, cu peste 600 de evenimente, peste 2.000 de artiști din 38 de țări și cu trei dimensiuni – fizică, hibridă și online. „Faptul că a fost un impact atât de mare asupra publicului, faptul că a fost un entuziasm cu totul și cu totul aparte, dar că s-au respectat toate măsurile pe care le-am solicitat este o certitudine că frumosul, dialogul, creația, miracolul, fac bine omului. De asemenea, formula de a prezenta live spectacole este benefică, nu prezintă riscuri în condițiile respectării unor norme sanitare stricte, iar noi avem nevoie de această întâlnire.
28-aug.-2021
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a decernat stelele pe Aleea Celebrităților: Charlotte Rampling, Israel Galván, Akram Khan și Yoshi Oida pentru anul 2021 și Denis O'Hare, Jan Lauwers și Helmut Stürmer pentru 2020
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a decernat, în acest week-end, stelele pe Aleea Celebrităților din Sibiu, o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, concepută ca un spațiu de recunoaştere a contribuţiilor pe care personalități marcante ale culturii și artei și-au adus-o în aceste domenii. Ceremonia de decernare a stelelor a avut loc pe Aleea Celebrităților din Sibiu, unde au fost prezenți Charlotte Rampling, Israel Galván, Denis O'Hare, Helmut Stürmer, diplomați, invitați speciali, care la finalul serii au participat la Gala Celebrităților, un eveniment dedicat acelorași personalități care au fost distinse cu stele. În condițiile în care anul trecut FITS s-a desfășurat în mediul online, la ediția de anul acesta au fost decernate stelele pentru două ediții ale FITS: Denis O'Hare, Jan Lauwers și Helmut Stürmer pentru 2020 și Charlotte Rampling, Israel Galván, Akram Khan și Yoshi Oida pentru ediția anul 2021. Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), a deschis ceremonia de acordare a stelelor. În mod simbolic fiecare stea este oferită de către un partener sau sponsor de tradiție al Festivalului. Prima stea i-a revenit lui Denis O’Hare, stea oferită de KEEP CALLING. „Actor de teatru, film și televiziune, cântăreț și autor de piese, premiat și nominalizat pentru cele mai importante distincții ale Americii, Denis O’Hare primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru opera sa impresionantă care înglobează temele mari ale umanității, dar și diversitatea caracterelor pe care le aduce la viață” – Constantin Chiriac. Jan Lauwers a primit o stea pentru ediția 2020, stea oferită de AUTOKLASS. Artistul nu a fost prezent, în numele lui a primit premiul Émile Lansman, fondator și director Lansman Editeur. „Una dintre cele mai provocatoare personalități ale teatrului european, prezent cu spectacole pentru a treia oară la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fondatorul Need Company, Jan Lauwers primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru cei 30 de ani de pionierat între „a juca” și „a interpreta”, pentru creația sa atât de specială recunoscută de publicul și critica de specialitate europeană prin nenumărate premii” – Constantin Chiriac. Helmut Sturmer a primit, de asemenea o stea pentru anul 2020, stea oferită de RAIFFEISEN BANK. „Creator de spații de joc în teatru, film și operă, în România, Europa, SUA, Australia și America de Sud, alături de nume sonore ale regiei contemporane, Helmut Stürmer primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru spectacolele unice cărora le-a dat viață împreună cu Liviu Ciulei, Roberto Ciuli, Lucian Pintilie, Vlad Mugur, Andrei Șerban, Silviu Purcărete și alții și pentru prietenia creatoare pe care a dăruit-o artiștilor de toate vârstele” – Constantin Chiriac.
27-aug.-2021
Al doilea week-end FITS 2021: „Moby Dick”, „Familia Adams” – în regia lui Răzvan Mazilu, „Tom și Jerry 3.0” – cu Florin Piersic Jr., spectacole stradale, conferințe și expoziții
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu așteaptă publicul și în acest sfârșit de săptămână cu o varietate de evenimente dedicate artelor spectacolului și invită iubitorii de teatru să se bucure de reprezentațiile programate în cele din urmă zile ale manifestării. Sâmbătă și duminică vor avea loc spectacole stradale, vor fi prezentate spectacole de teatru de excepție, seria conferințelor continuă și expozițiile pot fi vizitate în spațiile de desfășurare. Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu recomandă publicului prezent la evenimentele în aer liber respectarea măsurilor de protecție sanitară pe toată durata desfășurării lor, respectiv purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței sociale. De asemenea, accesul la evenimentele organizate în spații închise se face în baza unor reguli stricte. „Familia Adams”, excentrica familie, care la începutul anilor ‘90 cucerea publicul larg prin versiunea cinematografică omonimă, i-a inspirat pe Marshall Brickman, Rick Elice și Andrew Lippa în crearea unei adaptări muzicale originale care revizitează universul Addams dintr-o perspectivă surprinzătoare. Producția Teatrului Excelsior, în regia, coregrafia și costumele lui Răzvan Mazilu va fi prezentată în 28 august, ora 19:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit - Sala Faust. Spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, care are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, ce pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea, va fi prezentat în 28 august ora 22:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit - Sala Eugenio Barba. „Moby Dick”, o producție a Teatro dei Venti, inspirată de romanul lui Herman Melville, include decoruri de mari dimensiuni și o echipă formată din 20 de artiști, actori, muzicieni, acrobați și tehnicieni. Spectatorii FITS se vor întâlni cu artiștii italieni în 28 august, la ora 21:45, și în 29 august, la ora 21:15, în Piața Mare. Sâmbătă seara ne întâlnim, în Piața Mare, cu „Visul unei nopți de vară”, de A3Teatr, în regia lui Dariusz Skibinski. Un spectacol efemer, ce luminează noaptea cu lanterne magice și se îndreaptă spre locuri neumblate. Te invită la dans, îți trezește simțurile cu muzică interesantă, te zăpăcește și te amețește. Îți amuțește necazurile și te transpune în lumea visurilor. În 28 august, la ora 22:30, și în 29 august, ora 20:30, pe Pietonala Nicolae Bălcescu. .
25-aug.-2021
Gala Celebrităților FITS 2021, cu Charlotte Rampling, Israel Galván, Denis O'Hare, Helmut Stürmer și alte personalități. Bilete sunt puse în vânzare pentru publicul larg
Gala Celebrităților, un eveniment de recunoaştere și de celebrare a contribuției pe care personalitățile distinse cu stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu și-au adus-o la îmbogățirea artei și a culturii universale, se va desfășura în 27 august 2021, la ora 19:00, la Sala Thalia din Sibiu. Evenimentul este deschis și pentru publicul larg, iar biletele sunt puse în vânzare pe www.sibfest.ro și la Agenția Teatrală din Sibiu. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu distinge cu stele pe Aleea Celebrităților următoarele personalități: Denis O'Hare (2020), Jan Lauwers (2020), Israel Galván (2021), Akram Khan(2021), Helmut Stürmer (2021), Charlotte Rampling (2021), Yoshi Oida (2021). La Gala Celebrităților din 27 august vor fi prezenți Charlotte Rampling, Israel Galván, Denis O'Hare, Helmut Stürmer, alături de alte oficialități locale și naționale, diplomați, invitați speciali. Actrița Ana Ularu va primi Premiul „Virgil Flonda”, iar regizorul Bobi Pricop, Premiul „Iulian Vișa”, cu același prilej. Evenimentul va fi înregistrat și transmis ulterior de Televiziunea Română. Ceremonia de acordare a stelelor va avea loc în aceeași zi, 27 august, ora 18.00, pe Aleea Celebrităților din Parcul Cetății. Aleea Celebrităţilor este o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, gândită ca un loc permanent de recunoaştere a contribuţiilor pe care personalități marcante ale culturii și ale artei au adus-o la îmbogățirea patrimoniului universal și numără anul acesta 50 de stele. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună” și are o triplă dimensiune – fizică, hibridă și online.
24-aug.-2021
Israel Galván, Akram Khan Company și Sol Dance Company, în programul celei de-a șasea zile a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Trei dintre cele mai mari nume ale coregrafiei mondiale, Israel Galván, Akram Khan Company și Sol Dance Company, sunt prezente cu reprezentații memorabile în programul celei de-a șasea zile a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. „Ritualul primăverii”, în regia și coregrafia lui Israel Galván, este programat începând cu ora 18:00, la Filarmonica de Stat, unde publicul se va putea bucura de măiestria dansatorului spaniol, alături de arta a două pianiste românce, Andrada Ștefan și Sabina Oprea. „Galván se află pentru prima dată față în față cu o partitură... Ceea ce nu înseamnă că totul e deja scris. Pentru cei trei artiști îndrăzneți, „Ritualul primăverii” oferă pericole dintre cele mai seducătoare. Iar ei își propun să ajungă la măduva acestui colos al muzicii, ce sfidează toate legile anatomiei muzicale. Mai mult, încearcă să recapteze esența, muzica așa cum este ea înainte de a fi transpusă pe hârtie”, este modul în care este descris acest spectacol. Cea de-a doua întâlnire cu talentul incontestabil al unui artist de nivel mondial este programată la ora 20:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit - Sala Lulu. Spectacolul „Diavolul din noi”, al Akram Khan Company, este creat și interpretat de Ching-Ying Chien, Jasper Narvaez, Dominique Petit, Mythili Prakash, Sam Asa Pratt, James Vu Anh Pham, în regia și coregrafia lui Akram Khan. Noul spectacol al lui Akram Khan prezintă un capitol zbuciumat din viața tânărului Ghilgameș, povestită de același personaj la vârstă înaintată, pe patul de moarte. Istorisirea urmărește domesticirea de către Ghilgameș a sălbaticului Enkidu și prietenia dintre cei doi, călătoria acestora în pădurea de cedri în care trăiesc tot felul de creaturi sălbatice și de spirite, dar și uciderea monstrului Humbaba. „De-a viața”, o producție a Sol Dance Company - House of Dance, cu textul și coregrafia de Eyal Dadon, este un spectacol ce are ca temă capacitatea noastră de a ne privi cinic, de a râde de noi înșine și, în special, de a ne analiza obsesia față de frumusețea externă, spune reprezentanții companiei. Este programat în 25 și în 26 august, ora 21:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu" și în 27 august la ora 20:00. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se desfășoară în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună”, iar spectatorii au la dispoziție aplicația de mobil FITS, care poate fi descărcată gratuit din APP Store și Google Play, un proiect realizat în parteneriat cu UniCredit Bank. FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU PROGRAMUL ZILEI DE 25 AUGUST Spectacole fizice Indoor+ outdoor 08:00 Piața Mică DIN NOU ÎMPREUNĂ! TOGETHER AGAIN! OGE Group ISR-DEU / instalație / 16h Acces gratuit 16:00 TNRS - Sala Mare AUTOBAHN De: Neil LaBute REGIA: ANDREI ȘI ANDREEA GROSU Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu ROU / teatru / 1h30min Nerecomandat celor sub 18 ani Spectacol în limba română, cu traducere în engleză Bilet: 60 / 40 RON 16:00 Teatrul Gong (Sala etaj) NASSIM De: Nassim Soleimanpour REGIA: OMAR ELERIAN Nassim Soleimanpour Productions DEU / teatru / 1h20min Nerecomandat celor sub 12 ani Spectacol în limba română, cu traducere în engleză Bilet: 100 / 60 RON 17:00 CAVAS - ULBS MEDEEA MEDEA De: Euripide REGIA: IRISZ KOVACS Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film ROU / teatru studențesc / 40min Nerecomandat celor sub 16 ani Spectacol în limba română, cu traducere în engleză Acces gratuit 17:00 Forumul Democrat al Germanilor (Sala Oglinzilor) BEETHOVEN 250: SONATELE PENTRU PIAN ȘI VIOLONCEL BEETHOVEN 250: BEETHOVEN'S CELLO SONATAS De: Ludiwg van Beethoven Florescu-Fernandez & Friends ROU / muzică / 55min Bilet: 40 / 30 RON 18:00 Fabrica de Cultură IACM Construcții SA - UniCredit (Sala „Faust”) UȘA THE DOOR Un spectacol de: Jo Strømgren Lithuanian National Drama Theatre LIT / teatru-dans / 1h20min Spectacol în limbaj absurd, fără traducere Bilet: 100 / 60 RON 18:00 Filarmonica de Stat RITUALUL PRIMĂVERII THE RITE OF SPRING UN SPECTACOL DE ISRAEL GALVÁN Israel Galván Company ESP / dans / 1h10min Bilet: 150 / 100 RON 18:00 Biserica Romano-Catolică ORIGINI ORIGINS De: Inês Graça PRT / muzică (fado) / 50min Bilet: 40 / 30 RON 18:30 Pietonala Nicolae Bălcescu PARADA FANFAREI DE LA COZMEȘTI THE PARADE Fanfara de la Cozmești ROU / muzică / 30min Acces gratuit 18:30 Piața Habermann ÎN FAŢA UŞII FUORI PORTA - JOURNEY TO THE BORDERS OF REALITY Dolly Bomba ITA / teatru / 40min Acces gratuit 19:00 Pietonala Nicolae Bălcescu FLAMENCO PE PICIOROANGE DANZANTI Teatro Pavana NLD / dans / 30min Acces gratuit 19:30 Pietonala Nicolae Bălcescu SUFLET DE STATUIE SOUL OF A STATUE Fundația Abracadabra ROU / teatru / 1h Acces gratuit 19:30 Piața Habermann DANSUL CA RITUAL DE SEDUCŢIE ROMEO, ROMEO, ROMEO Joshua Monten CHE / dans / 30 min Acces gratuit 20:00 Fabrica de Cultură IACM Construcții SA - UniCredit (Sala „Lulu”) DIAVOLUL DIN NOI OUTWITTING THE DEVIL REGIA & COREGRAFIA: AKRAM KHAN Akram Khan Company GBR / dans / 1h10min Spectacol în limba franceză, cu traducere în română și engleză Bilet: 150 / 100 RON 20:00 Teatrul Gong (Sala parter) SEA / WOMAN De: Henrik Ibsen După: Heathcote Williams, Anna Furse, Maja Mitic Regia și dramaturgia: ANNA FURSE Actoria & CO -deviser: MAJA MITIC Athelets of the heart & Ko-smo(s) Theatar GBR-SRB / teatru / 50min Spectacol în limba engleză, cu traducere în română Bilet: 60 / 40 RON 20:00 Biserica Fortificată Cisnădioara MARIA MAZZOTTA MARIA MAZZOTTA ITA / muzică / 1h15min Bilet: 40 / 30 RON 20:00 Biserica Ursulinelor COMPASIUNE MERCY TOUR REGIA: CRYSTAL KASSI The London African Gospel Choir GBR / muzică / 50min Bilet: 40 / 30 RON 20:15 Piața Mare SUSPENDAŢI ÎN... ANII '80 WANTED eVenti Verticali ITA/ circ contemporan / 50min Acces gratuit 20:15 Piața Habermann BACKSTAGE STORY Compania de Teatru OKaua ROU / dans / 1h15min Acces gratuit 20:30 Pietonala Nicolae Bălcescu FLAMENCO PE PICIOROANGE DANZANTI Teatro Pavana NLD / dans / 45min Acces gratuit 20:30 Parcul ASTRA PARADA FANFAREI DE LA COZMEȘTI THE PARADE Fanfara de la Cozmești ROU / muzică / 30min Acces gratuit 21:00 Centrul Cultural „Ion Besoiu” DE-A VIAȚA TOML COREGRAFIA: EYAL DADON Sol Dance Company ISR / dans / 1h Bilet: 100 / 60 RON 21:00 Parcul ASTRA OAMENI FĂRĂ CHIP FACELESSMEN Radu Ignat ROU / instalație / 3h Acces gratuit 21:15 Piața Mare LIVE SKA CONCERT Suburbia11 ROU / muzica / 50min Acces gratuit 21:30 Piața Habermann ÎN FAŢA UŞII FUORI PORTA - JOURNEY TO THE BORDERS OF REALITY Dolly Bomba ITA / teatru / 40min Acces gratuit 22:00 Fabrica de Cultură IACM Construcții SA - UniCredit (Sala „Eugenio Barba”) DOSARELE SIBERIEI THE SIBERIA FILES De: Petru Hadârcă & Mariana Onceanu, Ecaterina Chele, Margareta Spânu-Cemârtan, Ion Moraru REGIA: PETRU HAD RCĂ Teatrul Național „Mihai Eminescu” MLD / teatru / 2h15min (cu pauză) Nerecomandat celor sub 16 ani Spectacol în limba română, cu traducere în engleză Bilet: 60 / 40 RON 22:15 Piața Mare LIVE CONCERT Domino ROU / muzica / 50min Acces gratuit 22:30 Piața Habermann DANSUL CA RITUAL DE SEDUCŢIE ROMEO, ROMEO, ROMEO Joshua Monten CHE / dans / 30 min Acces gratuit 23:00 CAVAS - ULBS SERIOZITATEA BURLESCULUI THIS IS NOT A BURLESQUE SHOW UN SPECTACOL DE: JENNY SKINNER Leeds Beckett University GBR / teatru studențesc / 50min Nerecomandat celor sub 10 ani Spectacol în limba engleză, cu traducere în română Acces gratuit 23:15 Piața Mare SUSPENDAŢI ÎN... ANII '80 WANTED eVenti Verticali ITA/ circ contemporan / 50min Acces gratuit 23:15 Piața Habermann BLESTEMUL LUI DECEBAL DECEBAL'S CURSE Young Till Death ROU / dans / 40min Acces gratuit Evenimente speciale Fizic Zidul exterior TNRS SOFT ESCAPE Instalație Ștefan Radu Crețu ROU / expoziții / 24h Acces gratuit Zidul exterior TNRS ZIARUL ORIZONTAL VOL. 8 THE HORIZONTAL NEWSPAPER, VOL. 8 Dan Perjovschi ROU / Platforma de Arte Vizuale / 24h Acces gratuit Teatrul Național „Radu Stanca” CERUL DE MAGNEȚI THE MAGNET SKY Dan Perjovschi ROU / Platforma de Arte Vizuale / 24h Acces gratuit Piața Mică, Podul Minciunilor IGNIS Sculptură textilă Ida Blazicko HRV / expoziții / 24h Acces gratuit 09:00 Muzeul de Artă Contemporană DE LA CIORAN – TREI ECOURI ARTISTICE LA SCRIERILE LUI CIORAN FROM CIORAN – THREE ARTISTIC ECHOES TO CIORAN'S WRITINGS Expoziție de pictură, grafică și tablouri de sticlă Laurence Bourgeois, Jean-Marc Barrier și Mirela Vasile FRA-ROU / expoziție / 8h Biletele se găsesc la intrare 09:00 Muzeul Brukenthal, Palatul de Cartografie MONUMENTAL – DRAWING INSIDE AND OUT Expoziție de grafică Bruno Maria Brandt ROU / expoziție / 8h Biletele se găsesc la intrare 09:00 Muzeul de Artă Contemporană MONUMENTAL – DRAWING INSIDE AND OUT Expoziție de grafică Bruno Maria Brandt ROU / expoziție / 8h Biletele se găsesc la intrare 09:00 Muzeul Brukenthal TREI SECOLE BRUKENTHAL, ARTA EUROPEANĂ 1500-1800 THREE CENTURIES OF BRUKENTHAL, EUROPEAN ART 1500-1800 Expoziție de gravură Colecția av. George Șerban Expoziție / 8h Biletele se găsesc la intrare 09:00 Primăria Municipiului Sibiu (Centrul de Informare Turistică) DESENE ÎN SPATELE SCENEI. STÜRMER – PURCĂRETE DRAWINGS BEHIND THE STAGE. STÜRMER – PURCĂRETE Expoziție de desene Helmut Stürmer & Silviu Purcărete ROU-FRA-DEU / expoziție / 11h Acces gratuit
24-aug.-2021
UniCredit Bank, de 18 ani alături de FITS!
În perioada 20 - 29 august 2021 are loc cea de a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Unul dintre cele mai importante evenimente din lume dedicate artelor spectacolului, Festivalul are ca temă în acest an „Construim speranța împreună”. UniCredit Bank continuă să fie și la această ediție unul dintre cei mai importanți susținători ai FITS. După un an în care întreaga lume a fost greu încercată, iar Festivalul a avut o ambițioasă ediție exclusiv online, FITS revine în săli, pe străzile și în piețele Sibiului, pe alei și în parcuri, spre bucuria sibienilor, a invitaților și a tuturor participanților. „Parteneriatul pe care îl avem cu UniCredit Bank, și care a ajuns la al 18-lea an, este mai mult decât un parteneriat, o prietenie. Pentru că doar prietenii rămân alături de tine și te ajută să evoluezi și să duci, an de an, acest miracol, FITS, către oameni. Fabrica de Cultură, aplicația, revista, toate proiectele speciale gândite împreună pentru public stau sub semnul celei mai mari prețuiri pentru acesta! Iar în acest an „Construim speranța împreună”, la propriu! Le mulțumesc și pentru asta!” – Constantin Chiriac, Director General TNRS și Președintele FITS. Ca partener de tradiție al evenimentului, UniCredit Bank își continuă angajamentul de a sprijini Festivalul, dar susține în continuare și unul dintre cele mai importante puncte de intersecție între cultură și comunitatea sibiană: Fabrica de Cultură. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte demarate în cadrul FITS, Fabrica de Cultură a început, acum șapte ani, cu o singură sală – Faust – după care a mai deschis pentru public încă două spații de joc interioare – sălile Lulu și Eurgenio Barba – și unul exterior, dedicat spectacolului Metamorfoze. Dezvoltarea sa, alături de partenerii IACM Construcții SA, TNRS & FITS, va continua și în viitor, pentru ca acest loc să devină un centru de excelență în artele spectacolului la nivel mondial. ”Suntem un partener de încredere care își onorează promisiunile, iar sprijinirea demersurilor culturale și creative face parte din ADN-ul nostru. Acesta este cel de-al 18 an de asociere cu FITS, dar și de relație pe care o avem, în contextul Festivalului, cu comunitatea sibiană și cu cei pentru care cultura și industriile creative contează cu adevărat. Vom continua să construim speranța împreună!” – Anca Ungureanu, Identity & Communication Director, UniCredit Bank Romania.
23-aug.-2021
„Nassim”, „OMMA”, teatru aerian, conferințe și lansări de carte în cea de-a cincea zi a FITS
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ajuns în cea de-a cincea zi de desfășurare, aduce marți, în sălile de teatru, în spațiile de conferințe, în biserici sau în aer liber o varietate de evenimente dedicate artelor spectacolului. Reprezentații ale unor regizori cu faimă internațională, conversații culturale, ateliere, teatru aerian sau acrobații se regăsesc în programul acestei zile. Dramaturgul iranian Nassim Soleimanpour aduce, cu spectacolul „Nassim”, un nou experiment teatral îndrăzneț. În fiecare seară, acestuia i se alătură pe scenă un alt actor, în timp ce scenariul se află într-o cutie sigilată... Un emoționant spectacol autobiografic puternic, universal, „Nassim” este o demonstrație teatrală frapantă despre forța unificatoare și totodată dezbinătoare a limbajului. Îl vom putea urmări începând cu ora 17:00, la Teatrul GONG - sala etaj. În spectacolul „OMMA”, Josef Nadj aduce laolaltă opt dansatori din țări precum Mali, Senegal, Coasta de Fildeș, Burkina Faso și cele două republici Congo. Împreună, aceștia formează un corp colectiv în care fiecare își afirmă propria limbă, propria identitate, propriul dans, alcătuind o buclă de reacție între individ și grup, ducându-ne inevitabil cu gândul spre omul universal. „OMMA” va fi prezentat la ora 19:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA - UniCredit (Sala „Eugenio Barba”). Sala Mare a Teatrului Național „Radu Stanca” va fi gazda spectacolului „Conferința iraniană”, începând cu ora 20:00. Spectacolul semnat de Bobi Pricop pune degetul pe răni deschise, invitându-ne la o confruntare incisivă, problematică și simptomatică a realității ce sfidează legea kilometrului mort. „În fața ușii” este un spectacol cu pantomimă, muzică, improvizație și fantezie, ce reflectă ușile vizibile și invizibile pe care le-am deschis și le-am închis pe parcursul vieții. Un spectacol ce îmbină abil tehnici de mimică și dramaturgie comică, în care acțiunea și firul narativ sunt exprimate prin gesturi și mișcare, iar expresia facială are o forță uriașă. „Suspendați în... anii ’80” este un spectacol de teatru fizic aerian în care două personaje sunt atrase într-o lume de benzi desenate și filme de animație, prin intermediul unor proiecții video de mari dimensiuni, în timp ce fac echilibristică deasupra publicului, suspendați în hamuri. Vor avea loc reprezentații în Piața Mare, începând cu ora 20.45. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se desfășoară în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună”, iar spectatorii au la dispoziție aplicația de mobil FITS, care poate fi descărcată gratuit din APP Store și Google Play, un proiect realizat în parteneriat cu UniCredit Bank. PROGRAMUL COMPLET AL ZILEI DE 24 AUGUST 2021 Spectacole fizice Indoor+ outdoor 15:00 Teatrul Gong (Sala parter) DEMNITATE /DIGNITY UN SPECTACOL DE: IGNASI VIDAL Teatrul Avangardia ROU / teatru / 1h20min Spectacol în limba română, trad.în engleză BILETE: 100 / 60 RON 15:00 CAVAS - ULBS THE CLIMBERS De: Volker Schmidt REGIA: OFELIA POPII Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu ROU / teatru / 1h30min Spectacol în limba română, trad. în engleză ACCES GRATUIT 17:00 Fabrica de Cultură IACM Construcții SA - UniCredit (Sala „Faust”) UȘA /THE DOOR UN SPECTACOL DE: JO STRØMGREN Lithuanian National Drama Theatre LIT / teatru-dans / 1h20min Spectacol în limbaj absurd, fără traducere BILETE: 100 / 60 RON 17:00 Teatrul Gong (Sala etaj) NASSIM De: Nassim Soleimanpour REGIA: OMAR ELERIAN Nassim Soleimanpour Productions DEU / teatru / 1h20min Nerecomandat celor sub 12 ani Spectacol în limba română, trad. în engleză BILETE: 100 / 60 RON 17:00 CAVAS - ULBS THE CLIMBERS De: Volker Schmidt REGIA: OFELIA POPII Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu ROU / teatru / 1h30min Spectacol în limba română, trad. în engleză ACCES GRATUIT 18:00 Centrul Cultural „Ion Besoiu” FLACĂRA NOPȚII FLAMENCO NIGHTS UN SPECTACOL DE: DAVID GUTIÉRREZ Barcelona Flamenco Ballet ESP / dans / 1h20min BILETE: 100 / 60 RON 18:00 Sinagogă NADAYANA - CHEMAREA SUNETULUI INTERIOR NADAYANA - The Call Of The Inner Sound Nadayana ROU/ muzică / 1h15min BILETE: 40 / 30 RON 18:00 Biserica Fortificată Cisnădioara AMINTIRI ȘI EMOȚII DE CINEMA CINEMA MEMORIES AND EMOTIONS De: Anca Arnău Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu ROU / muzică / 50 min Spectacol în limba română, trad. în engleză BILETE: 40 / 30 RON 18:30 Piața Habermann ÎN FAŢA UŞII FUORI PORTA - JOURNEY TO THE BORDERS OF REALITY Dolly Bomba ITA / teatru / 40min ACCES GRATUIT 19:00 Fabrica de Cultură IACM Construcții SA - UniCredit (Sala „Eugenio Barba”) OMMA COREGRAFIA: JOSEPH NADJ Joseph Nadj FRA-HUN / dans / 55min Nerecomandat celor sub 14 ani BILETE: 150 / 100 RON 19:00 Pietonala Nicolae Bălcescu EVANTAI DE CULORI COLORS Teatro Pavana NLD / dans / 30min ACCES GRATUIT 19:15 Piața Habermann RÂSUL E MAGIC LUCCHETTINO CLASSIC Lucchettino ITA / teatru / 30min ACCES GRATUIT 19:30 Pietonala Nicolae Bălcescu SUFLET DE STATUIE SOUL OF A STATUE Fundația Abracadabra ROU / teatru / 1h ACCES GRATUIT 20:00 TNRS - Sala Mare CONFERINȚA IRANIANĂ THE IRANIAN CONFERENCE De: Ivan Vîrîpaev REGIA: BOBI PRICOP Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu ROU / teatru / 1h50min Spectacol în limba română, trad. în engleză BILETE: 60 / 40 RON 20:00 Biserica Ursulinelor MARIA MAZZOTTA UN SPECTACOL DE: MARIA MAZZOTTA Ζ ITA / muzică / 1h15min BILETE: 40 / 30 RON 20:00 Piața Habermann DANSUL CA RITUAL DE SEDUCŢIE ROMEO, ROMEO, ROMEO Joshua Monten CHE / dans / 30 min ACCES GRATUIT 20:30 Pietonala Nicolae Bălcescu EVANTAI DE CULORI COLORS Teatro Pavana NLD / dans / 45min ACCES GRATUIT 20:45 Piața Mare SUSPENDAŢI ÎN... ANII ‘80 WANTED eVenti Verticali ITA/ circ contemporan / 50min ACCES GRATUIT 20:45 Piața Habermann OROLOGIUL CU SUFLET CARILLÓ Cia La Tal ESP / teatru / 40min ACCES GRATUIT 21:00 Teatrul Gong (Sala parter) DEMNITATE /DIGNITY Un spectacol de: Ignasi Vidal Teatrul Avangardia ROU / teatru / 1h20min Spectacol în limba română, trad. în engleză BILETE: 100 / 60 RON 21:00 Parcul ASTRA OAMENI FĂRĂ CHIP FACELESSMEN Radu Ignat ROU / instalație / 3h ACCES GRATUIT 21:30 Piața Habermann ÎN FAŢA UŞII FUORI PORTA - JOURNEY TO THE BORDERS OF REALITY Dolly Bomba ITA / teatru / 40min ACCES GRATUIT 22:00 Fabrica de Cultură IACM Construcții SA - UniCredit (Sala „Faust”) UȘA /THE DOOR UN SPECTACOL DE: JO STRØMGREN Lithuanian National Drama Theatre LIT / teatru-dans / 1h20min Spectacol în limbaj absurd, fără traducere BILETE: 100 / 60 RON 22:00 CAVAS - ULBS ZIUA IERTĂRII FORGIVENESS DAY De: Hanna Azoulay-Hasfari REGIA: EUGEN GYEMANT Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu ROU / teatru studențesc / 1h30min Spectacol în limba română, trad. în engleză Nerecomandat celor sub 16 ani ACCES GRATUIT 22:15 Piața Habermann RÂSUL E MAGIC LUCCHETTINO CLASSIC Lucchettino ITA / teatru / 30min ACCES GRATUIT 22:45 Piața Mare SUSPENDAŢI ÎN... ANII ‘80 WANTED eVenti Verticali Ζ ITA/ circ contemporan / 50min ACCES GRATUIT 23:00 Piața Habermann DANSUL CA RITUAL DE SEDUCŢIE ROMEO, ROMEO, ROMEO Joshua Monten CHE / dans / 30 min ACCES GRATUIT Evenimente speciale Fizic Zidul exterior TNRS SOFT ESCAPE Instalație ȘTEFAN RADU CREȚU / Be SpectACTive ROU / expoziții / 24h ACCES GRATUIT Zidul exterior TNRS ZIARUL ORIZONTAL VOL. 8 THE HORIZONTAL NEWSPAPER, VOL. 8 DAN PERJOVSCHI ROU / Platforma de Arte Vizuale / 24h ACCES GRATUIT Teatrul Național „Radu Stanca” CERUL DE MAGNEȚI THE MAGNET SKY DAN PERJOVSCHI ROU / Platforma de Arte Vizuale / 24h ACCES GRATUIT Piața Mică, Podul Minciunilor IGNIS Sculptură textilă IDA BLAZICKO / Be SpectACTive Ζ HRV / expoziții / 24h ACCES GRATUIT 09:00 Primăria Municipiului Sibiu (Centrul de Informare Turistică) DESENE ÎN SPATELE SCENEI. STÜRMER – PURCĂRETE DRAWINGS BEHIND THE STAGE. STÜRMER – PURCĂRETE Expoziție de desene HELMUT STÜRMER & SILVIU PURCĂRETE ROU-FRA-DEU / expoziție / 11h ACCES GRATUIT 10:00 Hotel MyContinental - Sala Turandot (Bursa de Spectacole) FESTIVALURI ÎN DIALOG TALKING FESTIVALS Bursa de Spectacole / conferințe și seminarii / 1h30min (cu pauză) ACCES PE BAZĂ DE ÎNSCRIERE, în limita locurilor disponibile
23-aug.-2021
13 universități și academii din șase țări, 22 de spectacole, cu 170 de participanți și 1.600 de spectatori la Secțiunea Spectacole a Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu din FITS
Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu, cea mai importantă manifestare de gen din Europa, structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), prezintă și anul acesta spectacolele de referință ale școlilor de teatru din întreaga lume. Akademie für Theater und Film Passau, școala de teatru a celebrului regizor David Esrig, este prezentă la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS. De asemenea, Irisz Kovacs, regizorul spectacolului „Medeea”, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, clasa Radu Nica, va debuta ca regizor în cadrul Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu. În același spectacol, Cabiria Morgenstern, fiica Maiei Morgenstern, va juca rolul Medeea. Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu reunește anul acesta 22 de spectacole, cu peste 1600 de spectatori și 170 de participanți din partea a 13 universități și academii din Armenia, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), prin Departamentul de Artă Teatrală și Teatrul Național „Radu Stanca”, organizează anual Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural. Highlights-urile ediției 2021 „Medeea”, după Euripides, în regia lui Irisz Kovacs, cu Andrada Balea, Alexandra Bob, Antonia Moldovan, Cabiria Morgenstern, Timeea Pădurean este prezentat de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, în cadrul FITS. Publicul poate urmări spectacolul „Medeea” din cadrul FITS, în 25 august, ora 17:00, la Sala Cavas ULBS. Acces este gratuit în limita locurilor disponibile. „Decameronul'', după Giovanni Boccaccio, este spectacolul cu care Gabriel Sundukyan Național Academic Theatre Armenia participă pentru prima dată la FITS. Reprezentația va avea loc în 27 august, ora 18:00, la Teatrul Gong – parter.
22-aug.-2021
Proiect inedit pus în scenă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Dansatori din trei țări au creat un spectacol fabulos, în doar 12 zile
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a prezentat spectacolul „Reflexii”, un spectacol de dans elaborat, creat în cadrul proiectului „People Power Partnership”, finanțat prin Europa Creativă. Vibrant, captivant și sensibil, cu umbre și lumini, culoare și sunet, dar mai ales cu multă emoție, spectacolul a fost creat în jurul ideii de reflexie, transpusă în scenă prin decorul spectaculos și prin mișcările de dans de o sensibilitate impresionantă ale tinerilor artiști, care au conceput întregul moment de-a lungul a 12 zile, la Sibiu, în perioada premergătoare FITS. Prezentat în premieră la Festival și produs de TNRS, spectacolul pus în scenă de dansatorii din Alytus (Lituania), Freiburg (Germania) și România a fost prezentat în seara zilei de 21 august, la Academia Evanghelică Transilvania din Sibiu, în fața unui public numeros. Întreaga reprezentație este disponibilă pe YouTube și poate fi urmărită online. Primul proiect outdoor în rezidență la Sibiu Spectacolul a fost prefațat de o conferință moderată de criticul de teatru Octavian Saiu și la care au fost invitați Matthias Rettner, coordonator al proiectului, regizoarea Sigrun Fritsch, dansatorul român George Hădărig, Alanis Martinec, dansatoare din Freiburg, Diana Dobre și Dan Bartha-Lazăr, reprezentanți ai proiectului. „People Power Partnership este un proiect de participare, deoarece noi suntem de părere că viitorul teatrului constă în a participa; toți tinerii vor să ia parte la ceva. Ca să îi includem pe tineri în dans, trebuie să le scoatem în valoare calitățile, abilitățile și să le aducem pe scenă. Putem vedea rezultatele uriașe dacă ne susținem reciproc și ne punem unii pe alții în valoare”, a declarat Matthias Rettner, coordonatorul proiectului. „Ne-am dezvoltat mult în această perioadă. Această prestație este preferata mea pentru că am ajutat o generație tânără să evolueze”, spune regizoarea Sigrun Fritsch. „Pentru mine este un vis devenit realitate să mă aflu aici, cu acești oameni minunați, care depun niște eforturi extraordinare”, a spus George Hădărig, dansator selectat din România. „Sunt foarte recunoscătoare că eu, ca dansatoare, am oportunitatea de a aduce hip hop sau orice fel de dans pe scenă. Ceea ce mi se pare foarte special la acest proiect este faptul că ne-am cunoscut abia acum 12 zile și suntem deja atât de conectați încât reușim să ne scoatem în valoare abilitățile unul altuia”, a declarat Alanis Martinec, dansatoare din Freiburg.
22-aug.-2021
„Călătoriile lui Gulliver”, „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”, „OMMA”, deschiderea Bursei de Spectacole de la Sibiu, Festivalul Universităților de Teatru, și spectacole stradale, în cea de-a patra zi a Festivalului Internațional de Teatru de la
„Călătoriile lui Gulliver”, un spectacol coordonat de Silviu Purcărete, „OMMA”, de Josef Nadj, deschiderea Bursei de Spectacole de la Sibiu, o reprezentație în cadrul Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural sunt doar o mică parte din programul bogat pe care cea de-a patra zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu îl oferă publicului. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se desfășoară în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună”, iar spectatorii au la dispoziție aplicația de mobil FITS, care poate fi descărcată gratuit din APP Store și Google Play, un proiect realizat în parteneriat cu UniCredit Bank. Evenimentul de deschidere a Bursei de Spectacole de la Sibiu va avea loc la MyContinental (fostul Ibis) - sala Turandot, luni, 23 august, ora 10.00. Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura de acest fel din România, este o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Aceasta a fost creată din nevoia festivalului de a acorda șanse tuturor artiștilor, operatorilor culturali, instituțiilor de spectacole sau rețelelor culturale să întâlnească producători importanți din întreaga lume. „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui J. Swift, în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică. O operă viscerală și curajoasă, ce prezintă imagini percutante, cu personaje stranii ce mobilează această lume bolnavă și nebună. Spectacolul alternează între scene pline de inocență și un vizual dur și memorabil. „Călătoriile lui Gulliver”, o producție a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh și finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Spectacolul va avea loc în 23 august, ora 18:00, în Sala Mare TNRS. Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba Producție a ARCUB - The Centre for Cultural Projects of Bucharest Municipality, Compagnie des Ogres, în regia lui Eugen Jebeleanu, spectacolul se va juca în 23 august, ora 16:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit - Sala Lulu. Spectacolul se deschide cu o fabulă care descrie plecarea unei familii de pinguini imperiali din Țara Ghețurilor spre alte meleaguri, unde speră să găsească o viață mai bună și să le asigure un viitor puilor lor. De aici decurg, într-o scriitură mozaicată și documentată, scene multilingve, în care limbile se confruntă, se înțeleg și își răspund, ca niște du-te-vino-uri între realitate și ficțiune, între basm și document, între personaj și personal, între alteritate și identitate. „De ce fierbe copilul în mămăligă”, în cadrul Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural Producție a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală, „De ce fierbe copilul în mămăligă” este un spectacol de one-woman show care surprinde o paletă largă de situații pline de umor, sensibilitate, forță și candoare. Este un spectacol care invită publicul să participe la parcursul personajului Aglaja, pe care tânăra actriță Andreea Preda reușește să-l reprezinte prin voce, corp, emoție și întregul ei univers artistic.
21-aug.-2021
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă duminică un maraton al artelor spectacolului, cu teatru, dans, muzică, lansări de carte, expoziții și acrobații
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă în 22 august 2021 – cea de-a treia zi a manifestării – cu un program menit să bucure iubitorii artelor și ai frumosului. În cetatea Sibiului, transformată într-o uriașă scenă, dar și în împrejurimi, sunt prezentate spectacole de teatru, concerte de muzică variate, conferințe, lansări de carte și expoziții în zeci de spații și în piețele publice ale orașului. Pentru cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care se desfășoară în perioada 20-29 august 2021, sunt programate peste 600 de evenimente în săli de spectacole, în biserici, în săli de conferințe, în spații deschise și în localitățile din vecinătatea Sibiului. Publicul are la dispoziție și aplicația de mobil FITS, care poate fi descărcată gratuit din APP Store și Google Play. Aceasta cuprinde programul, locațiile de desfășurare, oferă opțiunea de personalizare a agendei zilnice, include informațiile cele mai relevante despre acces, posibilitatea de a achiziționa bilete la reprezentațiile fizice și abonament online, precum și răspunsurile la întrebările frecvente, alături de multe alte surprize. FITS APP este un proiect realizat în parteneriat cu UniCredit Bank. În continuare, publicul poate urmări o serie de evenimente și spectacole și în mediul online, pe www.sibfest.ro, spectacole care sunt disponibile pentru vizionare doar în intervalul orar programat. Pentru vizionarea spectacolelor online, accesați www.sibfest.ro și selectați din meniu secțiunea program. În secțiune, selectați butonul FITS ONLINE. Se va afișa programul spectacolelor online disponibile în abonament, pe care vă rugăm să îl cumpărați de pe www.entertix.ro, pentru a primi acces. Selecție de spectacole din programul FITS 2021, din 22 august 2021 DE CEALALTĂ PARTE A LUMII Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu Un spectacol de Alexandra Badea Scenografie: Cosmin Florea Muzica originală: Claudiu Urse Regia tehnică: Nicușor Văcariu Sunet: Costin Todirenchi Lumini: Dorin Părău, Ioan Macrea Video: Claudiu Mihăilescu Recuzită: Ana Dumitru Cabine: Adriana Moga Asistent regie și sufleor: Corina Predescu Manager de proiect: Ioana Nistorescu Traducerea în limba engleză: Silvana Vulcan Sincronizarea: Diana Merlan Spectacol realizat cu sprijinul proiectului european Be SpectACTive! Distribuție: Oana Brânzan/Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Fabiola Petri, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu „De cealaltă parte a lumii” este un road-trip teatral, un spectacol inițiatic la sfârșitul căruia personajele își recapătă puterea de a acționa și de a schimba ceva în ele și în exterior. După ce și-a pierdut prietenul în incendiul de la Colectiv, Iris se lasă antrenată la Viena de întâlnirea cu o fată enigmatică Zoé într-o călătorie cu rulota prin Europa. Această experiență îi va permite să întâlnească oameni speciali care construiesc noi utopii acolo unde statul renunță să îi mai protejeze pe cei vulnerabili. Spectacolul este programat în data de 22 august, ora 16:00, la sediul TNRS, Sala Mare. MESAJE SPRE UNIVERS Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu De: Wolfram Lotz Regia: Josef Maria Krasanovsky Dramaturgia: Genia Enzelberger Asistent regie/: Paula Breuer Traducere: Eva Frățilă Scenografie: Josef Maria Krasanovsky Costume: Andreea Săndulescu Video: Dan Basu (video mapping) / Oszkár Mucha (trailer) Muzica: Claudiu Urse Manager proiect: Hunor Horvath Cu sprijinul: REBTIC Company, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, IFA - German Institute for International Cultural Affairs Distribuţie: Cătălin Neghină (Ingo), Johanna Adam (Purl), Emőke Boldizsár (Rafinesque; un spirit), Daniel Bucher (Klaus Alberts; Kleist), Anca Cipariu (Unhold), Cristina Juks (Politician), Cătălin Neghină, Karina Pele (Lum), Daniel Plier (Femeia grasă, Unhold), Valentin Späth (LdF), Ana Tiepac (Hilda). Cu participarea copiilor din Trupa „Artattack”, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”, Sibiu. Ai un mesaj pe care ai vrea să-l trimiți în univers? Prin SMS, prin WhatsApp sau poate ca mail? Care este acest mesaj atât de vital existenței tale pe Pământ? Care este sensul vieții? Ce se întâmplă după moarte? Cum combați senzația de vid interior? Merită să te chinui, să te revolți, pentru propriile dorințe și interese? Ce ne dă permisiunea să fim aici? Se petrece totul întâmplător? Ce este trecător, ce va supraviețui: prezentul nostru nebun sau viitorul? Ce este real, ce este important și ce este „toxic”?
20-aug.-2021
Patru volume semnate de George Banu, dar și „Durerea. Dincolo de teatru”, de Octavian Saiu, și „Antologia pieselor prezentate în secțiunea spectacole-lectură”, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Lansările de carte, una dintre cele mai importante secțiuni ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, reunesc, și cu prilejul celei de-a XXVIII-a ediții, nume importante din domeniu, autori ai unor opere larg apreciate. Volume dedicate artelor spectacolului, mărturii sau antologii vor fi lansate la FITS, în perioada 20-29 august 2021. Personalitate marcantă a culturii românești, George Banu este prezent la FITS cu patru lansări de carte excepționale – „O lumină în inima nopții”, Editura Nemira, 2021, „Teatrul și spiritul vremii”, Editura Junimea, 2021, „Povestirile lui Horatio – portrete și mărturii ale maeștrilor scenei europene”, Editura Tracus Arte, „Viață și teatru pe Scena lumii”, Editura Polirom. Povestirile lui Horatio – portrete și mărturii ale maeștrilor scenei europene Volumul „Povestirile lui Horatio – portrete și mărturii ale maeștrilor scenei europene”, de George Banu, apărut la editura Tracus Arte, va fi lansat sâmbătă, 21 august 2021, ora 13:00, la Filarmonica de Stat din Sibiu, Sala Thalia. Sunt invitați alături de autor: Eugenio Barba, autor și regizor de teatru, fondatorul ISTA, prof. dr. univ. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București. George Banu este membru de onoare al Academiei Române, laureat al Marelui Premiu al Academiei Franceze (2014). A primit premiul pentru „opera omnia” al revistei Observator cultural, premiul de excelență UNITER și premiul fundației Anonimul. Este doctor honoris causa al mai multor universități europene și colaborator al festivalurilor de la Avignon, Sibiu, București, Craiova. Asigură lunar rubrica „Scena lumii” în Dilema veche. Viață și teatru pe Scena lumii Marți, 24 august, ora 13.00, la Sala Thalia din Sibiu, George Banu va intra în dialog cu Sever Voinescu cu prilejul lansării volumului „Viață și teatru pe Scena lumii”, apărut de curând în colecția Ego-grafii a editurii Polirom. Discuția va fi urmată de o ședințe de autografe. Un periplu prin universul spectaculos al scenei contemporane, cartea depășește, prin anvergura considerațiilor lui George Banu, frontierele spațiului artistic și devine, în sensurile sale profunde, o meditație necesară asupra condiției adesea neliniștitoare a prezentului. Ea reunește o suită de contribuții relevante ale autorului din presa culturală autohtonă a ultimilor ani, cele mai multe desprinse din rubrica de cronică de cultură din Dilema veche, și, dincolo de varietatea tematică intrinsecă demersului, articulează o viziune asupra lumii de o remarcabilă coeziune și claritate, folosind teatrul ca pretext ideal al reflecției culturale, istorice și sociale. Dincolo de teatru, la capătul Africii, trei aventuri izolate „Dincolo de teatru, la capătul Africii, trei aventuri izolate, trei experimente de o brutalitate ieșită din comun. Unul – în planul elaborat al limbajului expozitiv, calculat cu maximă precizie. Altul – în zona tulbure a unei forme de performance violent, consumat în surdină. Și un altul – în climatul impur al unei călătorii spre necunoscutul subconstientului uman. Diferite, fără să își semene în vreun fel. Unice. Însă legate prin același subiect: durerea. Mai puțin canonice în forma lor decât un spectacol teatral, mai agresive în mesaj decât orice act spectacular, mai bulversante decât toate prelegerile cu aer documentar, ele par strigătele unor creatori despre lumea în care trăiesc. Iar lumea aceea nu este neaparat și a noastră, a celor cuibăriți confortabil în fotoliile de spectator ale civilizației occidentale. E lumea cu cicatrici vechi și răni încă deschise a unei părți de mapamond ce încă nu și-a încheiat socotelile cu istoria și cu ea însăși.” Este vorba despre volumul semnat de profesorul, cercetătorul și criticul de teatru Octavian Saiu, „Durerea. Dincolo de teatru”. Cartea apărută la Editura Nemira, 2021, la fi lansată în 28 august, la ora 13:00, în prezența autorului. Antologia pieselor prezentate în secțiunea spectacole-lectură Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu au transformat, de-a lungul anilor, „Antologia pieselor prezentate în secțiunea spectacole-lectură” într-un instrument ce pune în practică energiile creatoare ale actorilor, căutările lor întru frumos, întru iubire de oameni și, mai ales, întru speranță: Construim împreună speranța. În anul 2021 FITS revine la întâlnirea față-n față cu publicul fidel Antologiei, prin lecturarea textelor dramatice și transformarea lor în spectacole radiofonice, împreună cu Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radio, cu actorii Teatrului Național Radu Stanca și cu cei doi regizori, Mariana Cămărășan și Bogdan Sărătean, care se aventurează în descifrarea celor șapte texte care întregesc bogăția propusă de FITS sub semnul verbului dramatic. Istoria Antologiei însumează 179 de texte în variantă bilingvă și 162 de autori, mulți dintre ei descoperiți de festival, majoritatea deveniți nume celebre. Peter Asmussen este primul dramaturg pe care îl tipărim în această antologie. Unul dintre cei mai productivi, aclamați și premiați scriitor danezi, în același timp prozator, autor de scenarii de film. De asemenea, autor de librete, piese de teatru pentru radio și televiziune. Soli Deo Gloria este titlul piesei pe care Peter Asmussen ne-o aduce cadou. Este o adunare de douăsprezece cantate care ilustrează tragedia unei lumi în pragul colapsului, dar într-o cheie care lasă să se întrevadă speranța. Pascal Rambert - scriitor, coregraf, regizor de teatru și film. Posesor al premiului pentru Teatru al Academiei Franceze. Colaborator al celebrului Teatru Bouffes du Nord, fondator de teatre independente, creator de spectacole de succes - pornind de la Avignon, până la piesele traduse în Europa, America de Nord, America de Sud, în Asia, în Rusia, în Orientul Mijlociu. Pascal Rambert ne propune sfâșietoarea meditație - Actrița - asupra nevoii intime a oamenilor de a crede în frumusețea pe care ne-o poate dărui teatrul. Marta Barcelo este probabil una dintre cele mai surprinzătoare personalități și poate concura cu mult succes la ceea ce înseamnă în zilele noastre femeia momentului, fiind capabilă să treacă de la mimă la circ, de la managementul unei companii de teatru, la meseria de actriță, creatoare de conținut, trapezistă, co-director, scenaristă, regizoare, câștigătoare a nenumărate premii. Co-director al unui centru de cercetări în artele spectacolului. Mamă este textul pe care îl propune. O poveste a două femei care descoperă motivul real al rațiunii de a iubi viața. O personalitate marcantă a teatrului mondial vine din Filipine și ne propune un text denumit Ardoare, care ne relevă că nici o schimbare radicală nu se poate produce fără suferință. Guelan Varela-Luarca este dramaturg, traducător, actor, regizor de teatru. A fost premiat pentru Cel mai bun Spectacol al Deceniului, în Filipine. A semnat, de asemenea, cel mai bun film de lungmetraj, în 2019. Justine del Corte, născută în Mexic, ne propune Coșmarul fericirii. Actriță, dramaturgă, scenaristă. Studiază actoria la Berlin, apoi la New York, producția de film și regia la Hamburg. Devine actriță și dramaturgă la instituții prestigioase precum Staatstheater din Stuttgart, Teatrul din Bremen, Schaubühne Berlin, Hamburger Kammerspiele. Coșmarul fericirii este o tragi-comedie a condiției umane, cu tușe grotești, plină de adevăruri și profunzime. Alexei Jitkovski pornește spre lumea largă, studiind, la început, chimia. Și-a găsit mult mai târziu vocația de a scrie piese de teatru și scenarii de film și a câștigat nenumărate premii în Rusia. Să plantezi un copac este o datorie a fiecărui om, alături de a concepe un copil, de a-l crește și de a construi o casă. Dar a planta un copac poate naște diferențe de mentalitate între generații. Elise Wilk, personalitate a teatrului românesc care a cunoscut și cunoaște succesul de-a lungul timpului, ne propune anul acesta Dispariții, o piesă în care face cronica unei familii germanofone, un frumos fragment din tumultuoasa istorie a României secolului trecut. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu vă așteaptă la întâlnirea cu aceste șapte texte și cu actorii care le dau viață! Programul complet al lansărilor din cadrul FITS 2021: 21 august ora 11:00 Rodica Mandache, O carte atipică despre un actor atipic: Ștefan Mihăilescu Brăila, Editura Oscar Print Rodica Mandache, O carte frumoasă despre un om frumos: Ovidiu Iuliu Moldovan, Editura Oscar Print România/Romania Invitați: george Banu, Octavian Saiu, Rodica Mandache, Gilda Lazăr ora 13:00 George Banu, Povestirile lui Horatio - portrete și mărturii ale maeștrilor scenei europene, Editura Tracus Arte, 2021 România/Danemarca/Romania/Denmark Învitați: George Banu, Eugenio Barba, Ioan Cristescu 1h 22 august ora 11:00 Lansare de carte/Book Launch George Banu, Teatrul și spiritul vremii, Editura Junimea, 2021 Radu Boroianu, Despovărarea. Simțuri și instincte, vol. I și II, Editura Tracus Arte, 2019 România/Romania Invitați: George Banu, Radu Boroianu 1h ora 13:00 Lansare de carte/Book Launch Album Povestea prințesei deocheate, fotografii de Mihaela Marin, Editura Nemira, 2020 Invitați: Octavian Saiu, Mihaela Marin, Silviu Purcărete, Vasile Șirli, Dragoș Buhagiar, Helmut Stürmer România/Romania 1h
20-aug.-2021
„Faust”, Barcelona Flamenco Ballet, „La serva padrona”, „Visul unei nopți de vară”, construcții uriașe din carton și multe altele, în programul celei de-a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Zeci de evenimente, din cele mai variate domenii ale artelor spectacolului vor aduce bucurie în sufletul spectatorilor Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cea de-a doua zi a manifestării. Sâmbătă, 21 august 2021, programul FITS cuprinde expoziții, lansări de carte, spectacole de teatru și de dans, producții ale Barcelona Flamenco Ballet, Opera Națională Română din Timișoara, „Faust” în regia lui Silviu Purcărete, dar și fenomenala construcție din carton care va putea fi admirată în Piața Mică din Sibiu. Publicul FITS este invitat să se bucure de această varietate de evenimente pe care o oferă cea de-a XXVIII-a ediție a FITS, într-o triplă dimensiune, fizică, hibridă și online. Selecție din programul FITS 2021 din 21 august 2021: FLAMENCO - PUTEREA DE A RENASTE (FLAMENCO REBORN) Pentru compania Barcelona Flamenco Ballet, termenul „renaștere” poate fi interpretat drept reconstrucție. Dansatorii reconstruiesc în permanență atmosfera scenică. Creează o mișcare ori un ritm prin mișcări repetitive, pline de forță, după care sparg totul forprin opriri bruște, doboară ordinea stabilită, apoi o iau de la capăt, cu mișcări și ritmuri noi. Astfel, ritmul „renaște”, reînnoind dinamica spectacolului iar și iar, păstrându-l viu. Tranzițiile de la efuziuni exuberante de pasiune la momente de intimitate asigură evoluția și reinventarea continuă a spectacolului. Va avea loc la Centrul Cultural “Ion Besoiu”, ora 18:00. LA SERVA PADRONA Sâmbătă și duminică, Opera Națională Română din Timișoara va fi prezentă la FITS cu spectacolul excepțional de operă „La serva padrona”, în regia artistică a lui Silviu Purcărete, muzica: Giovanni Battista Pergolesi, libretul: Gennaro Federico, conducerea muzicală: Mihnea Ignat, scenografia: Dragoș Buhagiar, concert maeștri: Ovidiu Rusu, Corina Murgu și în distribuție Serpina - Narcisa Brumar; Uberto - George Proca; Vespone - Cristian Rudic. Spectacolul este prezentat în limba italiană, cu traducere în limbile română și engleză, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit - Sala Eugenio Barba, în 21 august la ora 20:00, și în 22 august la ora 17:00, când va fi transmis și online în direct. CAVALERUL ÎNFLĂCĂRAT Compania Cheek by Jowl colaborează din nou cu Teatrul Pușkin din Moscova la această piesă în ramă subversivă și cu note de comedie neagră de Francis Beaumont. Regizat de Declan Donnellan, cu o scenografie semnată de Nick Ormerod, „Cavalerul înflăcărat” este o comedie năucitoare, ilară și groaznic de relevantă într-o lume omniscientă în care toată lumea poate atinge faima și oricine poate scrie o poveste. Reprezentația va avea loc la ora 19:00, la TNRS - Sala Mare. VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ „Visul unei nopți de vară” de Shakespeare, într-o superbă adaptare plină de dinamism semnată de Hideki Noda, în viziunea regizorală a maestrului român, Silviu Purcărete. Geniul românesc și cel japonez se reunesc, în sfârșit, sub semnul prieteniei! Va putea fi vizionat online, începand cu orele 21:00. FAUST „Faust” e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral, „Faust” îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaștere, credinţă, durere şi iubire. „Faust-ul” lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. Va avea loc la Fabrica de Cultura IACM Constructii, orele 22:00. ZOO MOTEL ZOO MOTEL este un spectacol de teatru live creat pentru aici și acum. Transmisiunea live provine direct din studioul regizorului, designerului și artistului Thaddeus Phillips, care a fost transformat, împreună cu artistul Steven Dufala, într-o cameră de motel cu adevărat magică, unde timpul stă în loc, obiecte analoge prind sensuri puternice, iar misterioase povești revelatoare de pe tot cuprinsul globului prind viață. Va fi transmis online la ora 19.00. CEA MAI FRUMOASĂ ZI Producția Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, „Cea mai frumoasă zi”, în regia Ofeliei Popii, cu Adrian Matioc și Ciprian Scurtea, va fi transmisă online la ora 22.00. Două personaje, o singură mare problemă existențială – a te sinucide sau nu. Mai precis, o viață devine insuportabilă atunci când destinul ți se dezvăluie ca o farsă permanentă, punându-ți mereu bețe în roate, sau atunci când până și cele mai mărunte capricii îți sunt satisfăcute? Se întrevăd astfel începuturile unei prietenii care i-ar putea ajuta pe Neizbut și Izbut să descopere adevărata valoare a unei vieți umane.
20-aug.-2021
Expoziții de pictură, gravură, „Chimonoul întâlnește ia” și „Desene în spatele scenei, de Helmut Stürmer și Silviu Purcărete”, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Publicul prezent la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are bucuria să descopere, în perioada 20-29 august 2021, o varietate de evenimente speciale, expoziții, lansări de carte, conferințe care îmbogățesc programul ediției din acest an, alături de tradiționalele spectacole de teatru, dans, muzică, operă, acrobații sau parade. Expozițiile din programul celei de-a XXVIII-a ediții sunt dedicate personalităților culturale ale României, între care Emil Cioran, Constantin Brâncuși sau Samuel von Brukenthal. Una dintre marile surprize ale FITS 2021 este prezența marelui regizor Silviu Purcărete și a reputatului scenograf Helmut Stürmer, nu doar în sălile de spectacole, ci și în sala de expoziție, cu o colecție de desene inedite. Expoziția Desene în spatele scenei. Stürmer – Purcărete, va putea fi vizionată la Centrul de Informare Turistică CIT (Piața Mare, nr. 2), iar vernisajul are loc în 22 august, la ora 14:30. Helmut Stürmer este unul dintre cei mai apreciați scenografi români, cu o activitate prolifică atât în țară, cât și peste hotare. A colaborat cu regizorul Silviu Purcărete la conceperea câtorva dintre cele mai aclamate spectacole ale momentului, montate la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, printre care se numără „Faust”. Silviu Purcărete, unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru are o carieră impresionantă ce i-a asigurat renumele dincolo de granițele țării natale. Acest fapt se vede prin multitudinea de premii naționale și internaționale sau prin prezența la multe dintre manifestările și festivalurile teatrale marcante ale lumii. Expoziția CHIMONOUL întâlnește IA, expoziție de textile tradiționale de colecție – Iulia Gorneanu și Laura Caraman, va fi vernisată în 20 august, la ora 16:00, la Centrul Cultural Habitus. Simboluri ale culturilor tradiționale ce le-au creat, chimonoul japonez și ia românească au devenit piese vestimentare iconice, influențând moda ultimului secol într-un mod covârșitor. Anul acesta, România și Japonia celebrează o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. De la Cioran – trei ecouri artistice la scrierile lui, expoziție de pictură, grafică și tablouri de sticlă - Laurence Bourgeois, Jean-Marc Barrier și Mirela Vasile, va avea loc la Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal (str Tribunei, nr. 6). 2021 marchează a 110-a aniversare de la nașterea scriitorului Emil Cioran, la Rășinari, lângă Sibiu. Vernisajul va avea loc în 21 august, la ora 15:30.
19-aug.-2021
Începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. 10 zile cu peste 2.000 de artiști din 38 de țări, 600 de evenimente și 100 de spectacole online, premiere mondiale, teatru, dans, circ, operă, muzică, expoziții, lansări de carte, acrobații și parade
Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) începe vineri și, de-a lungul a 10 zile, transformă Sibiul în capitala internațională a teatrului, a dansului, a muzicii, a circului și a acrobațiilor, printr-un program divers, care reunește nume mari ale artelor spectacolului și reprezentații în premieră mondială. FITS se va desfășura între 20 și 29 august 2021, iar tema de anul acesta, „Construim speranța împreună”, este transpusă în realitate printr-o ediție care reunește peste 2.000 de artiști din 38 de țări, peste 600 de evenimente și 100 de spectacole transmise online. Festivalul este o celebrare a artelor spectacolului, care prezintă manifestări artistice din întreaga lume, create de nume precum: Charlotte Rampling, Israel Galvan, Denis O’Hare, Helmut Sturmer, Yoshi Oida. În prima zi a Festivalului, publicul este invitat în Piața Mare, la ora 21.00, la Concertul Simfonic al Romanian Chamber Orchestra, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, programul zilei fiind completat de spectacole de teatru, expoziții, acrobații și se va încheia cu tradiționalul spectacol de artificii, programat la ora 23:15, în Parcarea Teatrului. Programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu include o serie de spectacole outdoor ale unor companii de renume mondial, care întregesc oferta ediției din acest an a FITS și la care accesul publicului este gratuit. Începând din prima zi a evenimentului și până la finalul său, FITS 2021 transformă Sibiul, așa cum a făcut-o și la edițiile fizice desfășurate în anii anteriori, într-o scenă amplă, în care teatrul, dansul, circul, muzica sau acrobațiile sunt oferite cu generozitate publicului. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu, nr. 17, și online, pe www.sibfest.ro Sub semnul bucuriei și al speranței „Este o ediție, fără a folosi cuvinte mari, aproape eroică, pe care o facem cu o bucurie de nedescris, dar și cu niște eforturi uriașe. Faptul că putem împreună să gândim o altfel de normalitate, care să ne ducă mai departe visele, năzuințele, puterea de a crea, puterea de a crede și bucuria de a întâlni frumusețea, este reazemul pe care-l avem în tot ceea ce facem. Trebuie să mulțumesc tuturor celor care fac acest efort și care au înțeles cât de importante sunt asumarea și angajamentul de care dăm dovadă. Mă refer aici la echipa festivalului, a teatrului, a școlii și a structurilor care s-au creat: Bursa de Spectacole, Programul de Voluntariat, Therme Forum și Platforma Doctorală. Bineînțeles că mulțumim, în special, acestei comunități atât de speciale care este Sibiul, tuturor celor care ne îngăduie toate provocările și inițiativele pe care le aducem. Mii de mulțumiri tuturor instituțiilor și structurilor din Sibiu și din țară, care ne-au sprijinit în așa fel încât să putem să aducem la lumină tot ce dăruim. Bineînțeles că le mulțumim pentru ajutor Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerelor Culturii și Educației, Institutului Cultural Român, tuturor ambasadelor și centrelor culturale care au pus umărul, tuturor partenerilor și sponsorilor, familiilor noastre, care ne susțin și ne îngăduie în această muncă uriașă”, este mesajul pe care Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
18-aug.-2021
Primul weekend al FITS aduce un regal al artelor spectacolului din România: Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Eugen Jebeleanu, Opera Națională Română din Timișoara, Teatrul Mic, Teatrul Național din Iași și Teatrul Dramatic din Galați
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) prezintă, începând din 20 august, o serie de reprezentații excepționale ale artiștilor din România, opere ale unor apreciați regizori și puneri în scenă ale teatrelor românești renumite. Regizorii Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Eugen Jebeleanu, alături de instituții culturale de prestigiu – Opera Națională Română din Timișoara, Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași, Teatru Mic, Teatrul Dramatic „Fani Tardini" Galați, Teatrul Național „Radu Stanca” – sunt prezențe notabile în programul celei de-a XXVIII-a ediții a FITS. Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași cu „Plugarul și moartea” Prima zi de Festival va aduce în fața publicului un spectacol extraordinar creat de Silviu Purcărete. „Plugarul și moartea”, text după Johannes von Tepl, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, muzica originală Vasile Șirli va fi prezentat în 20 august, ora 18:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu și transmis în direct. Producția Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ din Iași îi are în distribuție pe Călin Chirilă, Diana Chirilă; Petronela Grigorescu, Irina Răduțu Codreanu, Mălina Lazăr, Ioana Aciobăniței, Camelia Bogleș, Smaranda Hăisan, Robert Agape, Marian Alexandru Chiculiță, Flavius Grușcă, Alexandru Maxim, Valentin Mocanu. Cântă: Diana Chirilă, Diana Roman, Livia Iorga, Oana Sandu, Mălina Lazăr, Ioana Aciobăniței, Camelia Bogleș, Smaranda Hăisan. Teatru Mic și „Legături primejdioase” Teatru Mic prezintă în 20 august, ora 17:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit - Sala Lulu, spectacolul „Legături primejdioase”. Regizat de Cristi Juncu, spectacolul ilustrează, într-un cadru feeric imaginat de scenografa Cristina Milea, o poveste despre un joc de intrigi amoroase. Distribuția – Florin Piersic Jr., Diana Cavallioti, Alina Rotaru, Cezar Grumăzescu, Silvana Mihai, Ana Bianca Popescu, Rodica Mandache, Beatrice Peter, Ionuț Vișan – este o garanție a unui spectacol de succes. TNRS și „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete „Faust”, după J. W. Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, un veritabil spectacol fenomen, producție a Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, nu putea lipsi din programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Cu Ofelia Popii, în rolul lui Mephisto, și cu Miklós Bács, în rolul lui Faust, spectacolul care nu contenește să umple sălile de teatru la fiecare reprezentație, se va juca în 20 august, ora 21:00, și în 21 august ora 22:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit - Sala Faust. Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galați cu „Salba Dracului” „Salba Dracului”, de Vasile Alecsandri, este spectacolul savuros cu care Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galați este prezent la FITS 2021. În regia lui Alexandru Dabija, cu Nicu Mihoc, Florin Toma, Petronela Buda, Ciprian Brașoveanu, Radu Horghidan, Vlad Ajder, Vlad Volf, Ștefan Forir, Oana Mogoș, Flavia Călin, Elena Anghel, Ionuț Moldoveanu, Oana Preda, Răzvan Clopoțel, „Salba Dracului” va fi un bun și oportun prilej de a ne reîntâlni cu umorul sănătos, cu farmecul nedisimulat. Spectacolul va avea loc în 21 august, ora 17:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții SA– UniCredit - Sala Lulu.
18-aug.-2021
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu anunță noua ediție și programul Therme Forum Teatru și Arhitectură
Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 și 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artiști și arhitecți de talie mondială despre schimbările din lume, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care ne modelează mediul construit și interacțiunile și impactul artelor și al culturii asupra vieților noastre și asupra evoluției artelor. Prin aceste dialoguri multilaterale, ne propunem să inspirăm și să provocăm participanții în vederea găsirii unor puncte de vedere alternative, ținând cont de tendințele și oportunitățile nou-apărute în lume în domeniul artelor, spectacolului și bunăstării. Therme Forum se desfășoară între 27 și 29 august, fiind difuzat pe www.sibfest.ro. “Suntem în al patrulea an de când organizăm întâlnirile Therme Forum. Reușim de fiecare dată să punem în dialog unii dintre cei mai mari arhitecți din lume, împreună cu mari lideri din domeniul artelor spectacolului, directori de instituții, conducători de structuri în zona producției evenimentului cultural, gânditori și vizionari pe care foarte puține alte festivaluri din lume îi pot aduce sub semnul dialogului așa cum face Therme Forum. Suntem fericiți că sprijinim robust și serios construcția acestui nou Centru care cuprinde noul Teatru și Centrul de Spectacole, Centrul de Congrese și Institutul de Cercetare. Studiul de prefezabilitate este în fază finală și aproape de marea provocare a competiției de arhitectură și a proiectului tehnic. Sunt nume care impresionează orice școală mare de arhitectură. Pe această cale invităm toți studenții din zona studiilor de arhitectură să vizioneze împreună cu profesorii lor, aceste dialoguri unice la nivel mondial”, spune Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. „În fiecare an, Therme Forum îi provoacă pe participanţi la identificarea celor mai bune soluţii arhitecturale, urbanistice şi de management cultural. Pornim de la exemple din trecut şi ţinem cont de bune practici şi tendinţe din întreaga lume. În calitatea sa de mediator şi promotor în lumea artelor şi a culturii urbane contemporane, Therme Group s-a alăturat de la început acestui proiect cu relevanţă naţională, utilizând legăturile, punţile, structurile şi prieteniile pe care le-a creat în ultimii ani la nivel global prin angajamentul său în domeniul producţiei culturale şi prin parteneriatele strategice cu instituţii de prestigiu precum British Council, Serpentine Gallery, Design Miami, Manchester International Festival sau FITS. Un proiect de o asemenea dimensiune şi cu perspective atât de generoase pentru comunitate precum cel din Sibiu se aliniază perfect cu filozofia brandului Therme Group pentru care cultura este o componentă esenţială a societăţii. Prin platforme precum Therme Forum, Therme Group încurajează transferul de cunoştinţe necesar pentru a contura proiecte durabile, cu beneficii măsurabile pentru viaţa comunităţii”, a declarat Elena Morariu, managerul programului Therme Forum. Programul Therme Forum Teatru și Arhitectură din acest an Sesiunea I - Reziliență: Deschiderea Therme Forum 2021 27 august: 11:00 AM - 45 de minute Speakeri: Tisa Ho - Executive Director Hong Kong Arts Festival; Tateo Nakajima - Arup Într-o conversație cu Tateo Nakajima, Tisa Ho va dezvolta discursul pe marginea anului trecut și a felului în care pandemia globală a schimbat contextul și a adus noi provocări domeniului. Sesiunea II - Orașe-festival 27 august: 12:30 PM - 90 de minute Speakeri: Smriti Rajgarhia - Director Serendipity Arts Foundation & Festival; Christopher Dupe - Associate Director, Cultural Assets at Diriyah Gate Development Authority; Cecilia Alemani - Director & Chief Curator High Line Art și Director Artistic al Bienalei de la Veneția (2022). Moderator: Bree Trevena - Arup Cum definim un oraș-festival? Este mai mult de un oraș care găzduiește un festival? Cum poate contribui acest context la identitatea unui oraș? Ce alte beneficii poate aduce un festival unui oraș? În această sesiune, vom explora impactul unic al unui festival asupra unei comunități și energia pe care o generează.
16-aug.-2021
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu construiește speranța împreună cu publicul. O clădire de 20 m, din carton, va fi ridicată în centrul istoric al Sibiului! Înscrierile au început astăzi!
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care va avea loc între 20 și 29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună”, include în programul său un proiect prin care transpune în practică tema de anul acesta. Artistul francez Olivier Grossetête și Les Bâtisses Soeurs vor construi, alături de publicul FITS, o replică din carton a clădirilor din centrul istoric al Sibiului, de dimensiuni impresionante, care va fi amplasată în Piața Mică. Ineditul proiect debutează chiar zilele acestea, când echipa de artiști din Franța începe construcția pieselor care vor forma ansamblul, ce ulterior va fi ridicat în centrul istoric al orașului, fără intervenția utilajelor, ci doar prin contribuția oamenilor. „Evenimentul din Piața Mică ilustrează într-un mod foarte concret tema Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – Construim speranța împreună. Vom construi, în primele zile ale Festivalului, o mică parte din ceea ce înseamnă construcțiile istorice din Piața Mică. Trupa Les Bâtisses Soeurs și artistul francez Olivier Grossetête vin în premieră la Sibiu, încercând să redea comunității o părticică din frumosul nostru centru istoric. Construcția are 20 de metri înălțime, se întinde pe o suprafață de mai mult de 100 de metri pătrați și este construită fără niciun fel de utilaj special, doar cu ajutorul oamenilor care vor susține ridicarea ei, împreună vom realiza această construcție. Este un proiect pe care îl gândim de mult timp și ne bucurăm că se va întâmpla”, a declarat Dan Bartha-Lazăr, selecționer outdoor FITS 2021. Artiștii francezi au sosit în Sibiu, iar de luni dimineața au început munca la acest proiect, alături de sibieni și de publicul care își dorește să ia parte la acest eveniment unic. „Facem un apel către sibieni – către cei care sunt, în primul rând, vaccinați – să vină împreună cu copiii și să participe la această acțiune unică. Întregul Festival este dedicat publicului nostru, toate gândurile și eforturile noastre sunt îndreptate către public, către comunitate, iar acest proiect este modalitatea noastră de a construi împreună frumosul, de a construi împreună speranța. Este un moment deosebit, care se întâmplă foarte rar într-o comunitate și este dovada faptului că la Sibiu se pot întâmpla minuni”, spune Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Haideți să construim împreună! În sala de sport a Clubului Sportiv Școlar, din Parcarea Teatrului din Sibiu, a început deja atelierul care va dura aproape cinci zile. Aici vor fi realizate componentele care, în final, vor fi asamblate în Piața Mică din Sibiu, alături de public și care vor sta, în cea de-a doua zi de FITS, în 21 august, la baza acestei impresionante construcții. Proiectul este sprijinit de firma Rondocarton din Cluj-Napoca, care pune la dispoziție materialele necesare. Inedita construcție va putea fi admirată în centrul istoric al Sibiului până în data de 23 august, când demontarea ansamblului va fi un moment special și va fi făcută tot alături de publicul Festivalului.
14-aug.-2021
Barcelona Flamenco Ballet, două reprezentații suplimentare la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Kibbutz Contemporary Dance Company, prezent doar la FITS online
Barcelona Flamenco Ballet va susține două reprezentații suplimentare ale spectacolului „Flacăra Nopții” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în condițiile în care Kibbutz Contemporary Dance Company nu va mai fi prezentă fizic la Sibiu, la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS, ci cu un spectacol transmis online. Reputata companie de dans din Israel, Kibbutz Contemporary Dance Company, nu va putea ajunge, din păcate, în România din cauza situației dificile provocate de pandemia de coronavirus. Potrivit regulilor recent intrate în vigoare, la revenirea în țara de origine, artiștii ar fi fost nevoiți să respecte o perioadă de carantină de 7 zile, fapt care a condus la decizia de renunțare la deplasarea în România. Una dintre cele mai mari companii de dans din lume, Kibbutz Contemporary Dance Company are o structură complexă, cu o echipă ce numără aproximativ 50 de dansatori, iar plasarea acestora în carantină ar fi afectat în mod semnificativ proiectele acesteia pentru o perioadă importantă de timp. Deși nu vor fi prezenți fizic la Sibiu, publicul FITS se va întâlni cu măiestria dansatorilor din Israel în cadrul unei transmisii online. Reprezentația Kibbutz Contemporary Dance Company, „Nevoia de mângâiere/ASYLUM”, va fi transmisă în 24 august, ora 18:00, și în 25 august, ora 06:00, fiind spectacol online înregistrat. „Flacăra Nopții”, în 22, 23 și 24 august Publicul FITS 2021 se va putea bucura de reprezentații suplimentare ale spectacolului „Flacăra Nopții”, al Companiei Barcelona Flamenco Ballet, care a fost creat de artiștii spanioli special pentru Festivalul de la Sibiu și va fi prezentat aici în premieră mondială. „Flacăra Nopții” va avea reprezentații în 22 august, la ora 18:00, în 23 august, ora 20:00, și în 24 august la ora 18:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu" din Sibiu.
10-aug.-2021
Eugenio Barba, Michėle Noiret, Julia Varley, Eyal Dadon, Irina Kruzhilina și Andreas Manolikakis susțin ateliere și masterclass-uri în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Au început înscrierile!
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are o bogată secțiune dedicată atelierelor și masterclass-urilor, la care vor participa nume mari din lumea artistică mondială. Eugenio Barba, Michėle Noiret, Julia Varley, Eyal Dadon, Irina Kruzhilina și Andreas Manolikakis sunt personalitățile prezente la Sibiu în cadrul acestei secțiuni din cadrul FITS 2021. Atelierele și masterclass-urile se vor desfășura în format fizic și online. Dramaturgie vizuală, spațiu, personaj și poveste „Dramaturgie vizuală, spațiu, personaj și poveste”, cu Irina Kruzhilina, de la New School of Drama, SUA, cu o durată de 3 ore, se va desfășura în 20 și 21 august, ora 10.00, în Sala festivă a Bibliotecii ASTRA. În cadrul atelierului, artiștii de teatru vor explora dezvoltarea personajelor și a poveștilor dramatice din perspectivă vizuală și spațială. „După o introducere în conceptele de bază ale dramaturgiei vizuale și ale expresiei vizuale, voi aloca o serie de exerciții cu scopul de a dezvolta gândirea teatrală, spațială și tridimensională a creatorilor de teatru, de la actori, la scriitori. Atelierul va propune abordări axate pe spațiu, holistice și colaborative ale storytelling-ului (cum ar fi analiza spațială și criminalistică și construcția de lumi) cu scopul de a obține povești fluide și a cataliza crearea de personaje integrate în și ghidate de complexe lumi ingenioase. Atelierul va fi un spațiu de formare în cadrul căruia se vor explora modalități creative de aplicare a practicilor vizuale și spațiale, oferindu-le participanților puncte de pornire alternative pentru noi materiale și permițându-le totodată să-și plaseze personajele și poveștile în tabloul general al experienței teatrale”, explică Irina Kruzhilina. Condiția de participare este prezența în ambele zile de atelier. Eugenio Barba & Julia Varley despre gândirea în acțiune „Gândirea în acțiune” este tema masterclass-ului pe care îl vor susține Eugenio Barba și Julia Varley, de la Odin Teatret, Danemarca. Evenimentul din 22 august, ora 10.00, de la Sala festivă a Bibliotecii ASTRA, va dura 2h30min. Masterclass-ul va aborda diferitele niveluri de organizare a unui spectacol de teatru și aspectele de bază ale antropologiei teatrale, cum ar fi tehnici de zi cu zi și nu numai, mișcare/acțiune, imobilitate statică/dinamică, energia în spațiu și în timp, tehnici de montaj, dramaturgia regizorală, dramaturgia actoricească, percepția regizorului, dar și a spectatorului. Atelier cu Michèle Noiret Michèle Noiret va susține ateliere în zilele de 23, 24 și 25 august, ora 10.00, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul Junii”, cu o durată de 3 ore. „Atelierul reprezintă un punct de pornire pentru a ne da seama cum se influențează disciplinele între ele în practică. La începuturile activității mele coregrafice, discutam despre personaje coregrafice, pentru că întotdeauna am fost inspirată de prezența singulară și de umanitatea fiecărui dansator. Dansul, teatrul și cinematografia au multe lucruri în comun, pe care le explorez în mod regulat în creațiile mele. În cadrul acestui atelier, ne vom concentra pe aptitudini fizice, pentru a vă ajuta să învățați să vă ascultați pe voi înșivă și pe ceilalți, să vă eliberați, corporal și mental. Apoi, în diverse situații, vom aborda o serie de comportamente, atitudini și relații interpersonale prin priviri, gesturi și mișcare”, spune Michèle Noiret.
09-aug.-2021
„People Power Partnership”. Dansatori și coregrafi din Lituania, România și Germania încep pregătirile pentru spectacolul în premieră din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Proiectul „People Power Partnership” (PPP), în cadrul căruia Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu este partener, include și un spectacol ce va fi prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, spectacolul fiind rezultatul colaborării dintre dansatori din Germania, România, și Lituania. Echipa de coregrafi și dansatori din cele trei țări începe zilele acestea, la Sibiu, pregătirile pentru spectacolul „Reflexii”, produs de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în colaborare cu partenerii din Alytus (Lituania) și Freiburg (Germania). Evenimentul face parte din programul celei de-a XXVIII-a ediții a FITS și va avea loc în 21 august, ora 20.45, la Academia Evanghelică Transilvania (str. Livezii nr. 55), din Sibiu. Sub coordonarea echipei artistice din Germania, formată din Sigrun Fritsch, Kien Trinh, Max Rieger și Marielle Koplin, membri ai Aktionstheater PAN.OPTIKUM din Freiburg, tinerii dansatori vor dezvolta un spectacol de dans, prin care vor aduce pe scenă propria lor interpretare asupra temei identității. Reflexia, legată irevocabil de prezența în fața oglinzii, de senzația că, din adâncul spațiului oglindit, un al doilea eu vine spre noi și ne urmărește fiecare mișcare, este tema acestui spectacol. „Imaginea oglinzii a fost parte integrantă a literaturii europene încă din antichitate. Simbolismul său a suferit numeroase schimbări și interpretări de-a lungul istoriei. Luați în considerare motivul dublului, al întâlnirii cu sinele, al cunoașterii de sine, al identității fracturate, al reflexiei, al vanității, al poftei, al inteligenței, al adevărului, al oglinzii ca poartă și pasaj către o altă lume, pentru a numi doar câteva. În vremurile internetului, reflectarea propriului comportament de click joacă un rol din ce în ce mai important”, spun organizatorii. Timp de două săptămâni, la Sibiu, tinerii participanți devin ei înșiși autori și contribuie la conceperea spectacolului pe care îl vor prezenta în cadrul FITS 2021. „People Power Partnership”, întâlniri într-un context artistic
06-aug.-2021
Bursa de Spectacole de la Sibiu – invitați de prestigiu internațional și dialoguri despre potențialul culturii de a genera dezvoltarea comunităților
Bursa de Spectacole de la Sibiu, care se va desfășura în perioada 23-26 august 2021, în cadrul celei de-a XXVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), reunește reputați specialiști internaționali din domeniul cultural. Aceștia vor participa la conferințele programate la Sibiu și vor aborda teme legate de potențialul culturii de a genera dezvoltarea durabilă a comunităților, soluții digitale pentru artele spectacolului, conversații culturale și multe alte teme de interes pentru industria spectacolelor. Ediția 2021 a Bursei de Spectacole, singura structură de acest fel din România, marcă înregistrată a FITS, se va desfășura în sistem hibrid, fizic și online. „Bursa de Spectacole de la Sibiu este singura bursă de spectacole din lume care a supraviețuit anul trecut și care a avut câteva întâlniri, nesperate în acea perioadă. Artiști, agenți, promotori, directori de festivaluri, agenții din lume, ne-am reunit și am vorbit despre modul în care am reușit să rezistăm, să imaginăm și să creăm în perioada pandemiei. Anul acesta, din fericire, vom reuși să ne vedem la Sibiu și sunt convins că această platformă unică pe care Sibiul o oferă lumii va aduce întâlniri excepționale”, spune Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Christian Watty, director al Festivalului euro-scene Leipzig; Anthony Sargent CBE, consultant; Kaku Nagashima, vice-directorul general al Tokyo Festival; Danny Tan, director al Odyssey Dance Theatre International Festival; Brenda Angiel, director artistic și coregraf al Brenda Angiel Aerial Dance Company; Tilla Rudel, directorul Institutul Francez de la Timișoara; o delegație a China Shanghai International Arts Festival, Barbara Gessler, directorul Creative Europe, DG Education, Youth, Sport and Culture of the European Commission, Head of Unit; Andy Beecroft - Adelaide Fringe, Marketplace Manager Honey Pot; Lynn Fu, consultant independent, curator și cercetător, Cindy Sibilsky - nJoy Entertainment LLC, producător, scriitor, recenzor, sunt invitații care vor participa la evenimentele de la Sibiu, fizic sau online. Pentru ediția de anul acesta, Bursa de Spectacole a adoptat formatul hibrid pentru ca atât participanții prezenți în Sibiu, cât și cei care nu vor putea călători, să poată dialoga și construi împreună, prin soluții digitale, dorind să fie o punte între dimensiunea fizică și online, un spațiu de întâlnire și creație, deschis tuturor celor care activează în domeniul artelor spectacolului. „Cultura: motor pentru dezvoltarea comunității”, „Artele spectacolului outdoor: scop și relevanță la nivel local, național și internațional”, „Comitetul de cultură UCLG, folosirea întregului potențial al culturii în realizarea locală a obiectivelor de dezvoltare durabilă”, „Festivaluri în dialog”, „Creație-educație-diseminare, Soluții digitale și alternative pentru artele spectacolului” sunt doar o parte dintre temele conferințelor care formează programul de acest an al evenimentului. Conferința de deschidere a Bursei de Spectacole de la Sibiu va avea loc în 23 august, la ora 10.00, la Hotel MyContinental - Sala Turandot. Bursa de Spectacole de la Sibiu este dedicată artiștilor independenți, companiilor de teatru care produc spectacole sau alte tipuri de produse culturale (teatru, dans, muzică, circ, artă stradală, artă vizuală, artă digitală, film, artă multidisciplinară etc), producătorilor, directorilor, profesioniștilor care găzduiesc sau organizează spectacole și evenimente artistice. Informații suplimentare, pe site-ul Festivalului, www.sibfest.ro, sau la adresa de e-mail office@sibiuartsmarket.ro. Condiții speciale de acces Intrarea publicului la toate evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în perioada 20-29 august 2021, se va face cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemia de coronavirus, iar capacitatea de ocupare a sălilor de spectacole va fi stabilită în funcție de reglementările în vigoare la data desfășurării.
05-aug.-2021
Charlotte Rampling & Sonia Wieder-Atherton, spectacol în premieră mondială la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Spectacolul „SHAKESPEARE – BACH / La Main du Temps”, cu Charlotte Rampling și Sonia Wieder-Atherton, una dintre cele mai așteptate reprezentații ale celei de-a XXVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va avea loc în premieră mondială în România. Biletele pentru acest spectacol au fost puse în vânzare joi, 5 august. Charlotte Rampling și Sonia Wieder-Atherton se vor întâlni cu publicul din România joi, 26 august, la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. O producție Franța - Marea Britanie, „SHAKESPEARE – BACH / La Main du Temps” aduce pe scenă sonete de William Shakespeare, suite muzicale de J. S. Bach, Charlotte Rampling – voce și Sonia Wieder-Atherton – violoncel, „pentru ca lumina unei întâlniri să strălucească în ritmul a două limbi, prin cântecul vocii lor”. „Adeseori, memoria revine, aducând cu ea chipuri, nume, fragmente de povești și sunete. Din acest loc răsar sonetele lui Shakespeare, uneori îndepărtate, alteori de o prezentă pătrunzătoare. De parcă ar fi adresate acestor chipuri ori parcă ar fi chiar ele, chipurile, cele care ni le spun. Violoncelul, el însuși, de-a lungul suitelor de Bach, face să revină fragmente de memorie și sculptează timpul”, spune Sonia Wieder-Atherton, despre acest spectacol. Charlotte Rampling, una dintre cele mai mari personalități din lumea teatrului și a filmului mondial va primi anul acesta și o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, în cadrul ceremoniei care va avea loc vineri, 27 august, ora 18.00, în Sibiu, pe strada Cetății. De asemenea, va fi prezentă la Gala Celebrităților, în aceeași zi, la ora 19.00, la Filarmonica de Stat din Sibiu, alături de celelalte personalități care primesc anul acesta o stea pe Alee: Denis O'Hare, Jan Lauwers, Israel Galvan, Akram Khan, Helmut Stürmer, Yoshi Oida. Bilete și abonamente pe sibfest.ro Biletele pentru toate spectacolele indoor și online din cadrul FITS 2021, care se va desfășura în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună / Building hope together”, sunt disponibile din acest moment pe site-ul sibfest.ro. Prețurile variază între 20 de lei și 150 de lei, pentru reprezentații indoor, și între 20 de lei și 75 de lei pentru reprezentațiile online. Orice iubitor de teatru, de oriunde din lume, poate urmări FITS 2021 online, cu traduceri în limbile română și engleză. Abonamentul pentru FITS online costă 500 lei și oferă acces la peste 100 de spectacole, transmise în direct din sălile de spectacole și din restul spațiilor indoor unde au loc reprezentații cu public, precum și reprezentații online înregistrate. Condiții speciale de acces Intrarea publicului la FITS 2021 se va face cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemia de coronavirus, iar capacitatea de ocupare a sălilor de spectacole va fi stabilită în funcție de reglementările în vigoare la data desfășurării. Accesul la evenimentele care sunt organizate în spații închise se va face în baza unui document de identitate, precum și a prezentării unuia dintre următoarele documente: dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-COV2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare), test PCR negativ - efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului, dovadă a rezultatului negativ certificat de o unitate medicală a unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea evenimentului, dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-COV-2.
02-aug.-2021
Premierele lunii august pe Scena Digitală: „De cealaltă parte a lumii”, „Povestea urșilor panda” și „Această beznă feroce”, spectacolul cadou pentru abonați
Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), oferă abonaților, în luna august, premierele „De cealaltă parte a lumii”, „Povestea urșilor panda” și spectacolul cadou „Această beznă feroce”. Abonamentul lunii august include, alături de aceste două premiere, spectacolele „Conferința iraniană”, „Oscar și Buni Roz”, „MAL/PRAXIS”, „Orb de mină”, „Mici crime conjugale” și „Femei”. Despre curajul de a da un nou sens vieții Producție a TNRS, „De cealaltă parte a lumii” este un spectacol de Alexandra Badea, realizat cu sprijinul proiectului european Be SpectACTive! Este un road-trip teatral, un spectacol inițiatic la sfârșitul căruia personajele își recapătă puterea de a acționa și de a schimba ceva în ele și în exterior. După ce și-a pierdut prietenul în incendiul de la Colectiv, Iris se lasă antrenată la Viena de întâlnirea cu o fată enigmatică, Zoé, într-o călătorie cu rulota prin Europa. Această experiență îi va permite să întâlnească oameni speciali care construiesc noi utopii acolo unde statul renunță să îi mai protejeze pe cei vulnerabili. De-a lungul unei călătorii dintr-un spațiu autonom în Austria, unde descoperă luptele politice ale unor activiști ecologiști, precum și noi concepte ideologice care nasc discuții înflăcărate, în Franța unde petrece un timp într-o tabără de refugiați și se îndrăgostește din nou, în Irlanda unde, într-un centru de protecție pentru femei vulnerabile, ajută o lucrătoare româncă în dificultate să se întoarcă în România, Iris trece printr-un proces de transformare. Confruntându-se cu personaje excentrice și ascultând poveștile lor de viață ieșite din comun, ea își găsește, în sfârșit, un răspuns la întrebările rămase în suspensie și capătă din nou curajul să dea un sens acțiunilor sale. Poveste de dragoste suprarealistă „Povestea urșilor panda”, de Matei Vișniec, în regia lui Ben Pascal, este o poveste de dragoste suprarealistă, o dramă poetică fermecătoare despre relația dintre viața de zi cu zi și lumea viselor. Un bărbat se trezește lângă o femeie. Nu-și amintește nimic. Cine este ea? Cum a ajuns în camera asta? Ce legătură există între ei? Ambii aranjează să se întâlnească pentru alte nouă nopți, timp în care se îndepărtează din ce în ce mai mult de realitate. Sunt prinși în acorduri reciproce, rătăcesc prin amintirile copilăriei împreună, comunică fără cuvinte și sunt împreună în absență. Treptat, spectacolul se transformă într-o poveste de dragoste intensă și suprarealistă, într-o poveste în care liniile dintre vizibil și invizibil se estompează... Un spectacol tulburător, într-un decor ireal „Această beznă feroce” este un spectacol bazat pe un text scris și regizat de Pippo Delbono în 2006 și care înfruntă cu mult curaj tabuurile din jurul Morții, punând spectatorii față în față cu un decor de un alb pur, aproape ireal, semnat de Claude Santerre.În această cutie albă, simbolizând când un spațiu aseptic, când o sală de așteptare de spital, și chiar pasarela unui spectacol de modă tulburător, siluete negre stau nemișcate, asemenea unor portrete dintr-un cortegiu funerar, pacienți ce-și așteaptă rândul, măști și domnițe dintr-o paradă, simboluri ale Veneției în pragul morții.
30-iul.-2021
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și compania Autoklass, un parteneriat pentru comunitate
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) și compania Autoklass au anunțat încheierea unui parteneriat strategic, care are obiectivul de a susține desfășurarea evenimentelor culturale derulate de cele două instituții, în anul 2021. Autoklass devine, astfel, partenerul de mobilitate al FITS și al TNRS, grație preocupării companiei de a se implica în viața socială și culturală a comunităților în care își desfășoară activitatea. Directorul General al Autoklass, domnul Daniel Grecu, Directorul Sucursalei Autoklass din Sibiu, domnul Gabriel Negrilă, alaturi de Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și Directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca”, domnul Constantin Chiriac, au oficializat parteneriatul în cadrul unui eveniment care a avut loc la Sibiu. „Vă rog să îmi permiteți ca în numele întregii echipe Autoklass să vă urăm „Bine ați venit!” alături de noi în această zi deosebită, în care suntem onorați să îl avem alături de noi pe domnul Constantin Chiriac, omul care a construit unul din cele mai mari festivaluri de teatru din Europa și a reușit să aducă orașul nostru, Sibiu, alături de cele mai importante nume ale culturii internaționale, reușind să transforme acest vis în realitate”, a spus Gabriel Negrilă, Directorul Sucursalei Autoklass din Sibiu. „Decizia dumneavoastră de a ne fi alături în această zi ne onorează, mai ales pentru că este o zi deosebit de importantă pentru echipa noastră, este ziua în care devenim, oficial, parteneri ai Teatrului Național Radu Stanca Sibiu. În fapt, de la primul festival din 1993, timp de 28 de ani, domnul Constantin Chiriac a redefinit permanent noțiunea de teatru și a adus această formă de educație tot mai aproape de noi și, foarte important, alături de tânăra generație. Astfel, a devenit unul dintre cei mai importanți lideri ai inovației conceptului de teatru așa cum și Mercedes-Benz este liderul inovației în industria auto. Credem cu tărie că acest parteneriat încununează eforturile întregii echipe Autoklass, ne onorează și ne obligă în același timp să îmbunătățim permanent calitatea serviciilor pe care le oferim partenerilor noștri de afaceri. Și noi am început să scriem alături de colegii noștri istoria companiei noastre, Autoklass, încă din 1996, iar începând de astăzi suntem onorați să contribuim la susținerea culturii românești, alăturându-ne și noi susținerii acestui proiect cu care ne mândrim ca sibieni și ca români, invitând totodată și alte companii private să se alăture susținerii acestui proiect. Atât prin Autoklass, cât și prin Axis, zi de zi oferim clienților și partenerilor noștri produse și servicii la cele mai înalte standarde de profesionalism și calitate, dezvoltând noi direcții de business din care, spre exemplu, putem menționa serviciile exclusiviste de închiriere autovehicule Mercedes-Benz, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei care ne vizitează din afara țării. Avem ca obiectiv comun performanța, o performanță care trebuie să fie susținută și sustenabilă, iar astăzi, în semn de respect și prețuire, compania noastră, Autoklass, alături de Mercedes-Benz România, dăruiește acest parteneriat Teatrului Național Radu Stanca, în fapt comunității noastre, culturii sibiene și românești”, a declarat Daniel Grecu, Directorul General al companiei Autoklass. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național Radu Stanca și compania Autoklass sunt structuri care s-au dezvoltat și au construit în comunitățile lor de-a lungul deceniilor.
22-iul.-2021
FITS 2021. Biletele pentru 130 de spectacole cu public și 79 de reprezentații online, în vânzare. Aproximativ 2.000 de bilete vândute în prima oră!
Biletele pentru 130 de spectacole în spații indoor, cu public, alături de 79 de reprezentații transmise în mediul online sunt puse în vânzare pentru cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Cei care doresc să achiziționeze bilete pentru FITS 2021 o pot face pe site-ul www.sibfest.ro. Aproximativ 2.000 de bilete au fost vândute doar în prima oră de la punerea lor în vânzare. Președintele FITS, Constantin Chiriac, îi invită pe iubitorii de teatru din întreaga lume să se bucure de oferta generoasă a ediției din acest an, fie prin prezența lor la Sibiu, fie online de oriunde din lume, în condițiile în care toate transmisiile din mediul online vor beneficia de traducere în limbile engleză și română. „Vă invit să ne întâlnim cu toții la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în perioada 20-29 august, în numele miracolului, al prieteniei și al bucuriei! Cea de-a XXVIII-a ediție vă este dedicată vouă; vor fi mai mult de 600 de spectacole, cea mai mare ediție din acești 28 de ani. În mediul online, veți avea peste 130 de spectacole cu un abonament de doar 500 de lei. Acesta este semnul prieteniei noastre pentru voi! Nume ca Charlotte Rampling, Batsheva Dance Company, Kibbutz Contemporary Dance Company, Declan Donnellan, Yoshi Oida, Tokyo Metropolitan Theatre, Barcelona Flamenco Ballet, Kibbutz Contemporary Dance Company vor fi în Sibiu special pentru voi. Vă îmbrățișez și vă aștept să ne reîntâlnim!”, este mesajul Președintelui Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, pentru publicul din întreaga lume. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu introduce anul acesta varianta unui abonament la prețul de 500 lei, care oferă acces la toate spectacolele transmise în direct din sălile de spectacole și din restul spațiilor indoor unde au loc reprezentații cu public, precum și la spectacolele online înregistrate. Prețurile biletelor variază între 20 de lei și 150 de lei, pentru spectacolele cu public, și între 20 de lei și 75 de lei, pentru cele transmise online. Ediția de anul acesta, caracterizată ca fiind cea mai amplă până în prezent, oferă publicului peste 600 de evenimente în Sibiu și în localitățile din împrejurimi, în spații închise, în piețele publice ale Sibiului, pe străzile orașului, în biserici, dar și online, unde vor avea loc reprezentații de teatru, dans, circ, film, musical, operă, carte, conferințe, expoziții, performance, muzică, spectacole de stradă. Despre FITS Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat – sub Înaltul Patronaj al Președinției României – de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu Eveniment realizat cu sprijinul: Primului Ministru al României, al Guvernului României, al Ministerului Culturii, al Ministerul Educației, al Universității „Lucian Blaga” Sibiu Co-organizatori: Institutul Cultural Român Acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu
21-iul.-2021
Biletele pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu vor fi puse în vânzare joi, 22 iulie
Biletele pentru reprezentațiile care vor avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), din perioada 20-29 august 2021, vor fi puse în vânzare joi, 22 iulie 2021, la ora 14.00, pe website-ul www.sibfest.ro. Ediția din acest an a FITS, cu tema „Construim speranța împreună / Building hope together”, va oferi publicului posibilitatea de a cumpăra bilete individuale pentru reprezentații fizice și online, dar și abonamente pentru mediul online. Biletele pentru spectacolele care au loc în spații închise costă între 20 de lei și 150 de lei. Prețurile biletelor pentru reprezentațiile online, în direct sau înregistrate, sunt cuprinse între 20 de lei și 75 de lei. Premiera ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este posibilitatea achiziționării unui abonament la prețul de 500 lei, care oferă acces la toate spectacolele transmise în direct din sălile de spectacole și din restul spațiilor indoor unde au loc reprezentații cu public, precum și la spectacolele online înregistrate. Astfel, oricine dorește, din orice zonă a României, a Europei, sau de oriunde din lume, poate urmări online reprezentațiile Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în baza acestui abonament. Manifestările programate în spații deschise și o serie de spectacole din mediul online vor fi oferite gratuit publicului. Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este cea mai complexă ediție organizată până în prezent, având o triplă dimensiune, fizică, hibridă și online, și va aduce la Sibiu peste 600 de producții de teatru, dans, circ, film, musical, operă, carte, conferințe, expoziții, performance, muzică, spectacole de stradă. Israel Galván Company, Charlotte Rampling, Tokyo Metropolitan Theatre, Kibbutz Contemporary Dance Company, María Pagés Compañía sunt printre numele mari de companii sau artiști invitați ai FITS 2021. Despre FITS 2021 Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat – sub Înaltul Patronaj al Președinției României – de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu Eveniment realizat cu sprijinul: Primului Ministru al României, al Guvernului României, al Ministerului Culturii, al Ministerul Educației, al Universității „Lucian Blaga” Sibiu Co-organizatori: Institutul Cultural Român Acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu Co-producători: Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune
15-iul.-2021
Premieră la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Abonament cu prețul de 500 lei pentru toate reprezentațiile online FITS 2021
Prețurile biletelor pentru reprezentațiile care vor avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), din perioada 20-29 august 2021, sunt afișate începând de joi, 15 iulie, pe pagina web a evenimentului, www.sibfest.ro, și includ, în premieră, varianta unui abonament pentru accesul online la toate reprezentațiile manifestării. Biletele pentru primul mare festival din Europa Centrală și de Est și cel mai mare eveniment dedicat artelor spectacolului din România vor fi puse în vânzare joi, 22 iulie. Cea de-a 28-a ediție a FITS, cu tema „Construim speranța împreună / Building hope together” și o triplă dimensiune, fizică, hibridă și online, oferă publicului variante de bilete individuale pentru reprezentații fizice și online, dar și abonamente pentru mediul online. „Facem acest festival pentru voi, publicul nostru, iar dorința noastră este de a vă oferi, tuturor celor care iubiți teatrul, posibilitatea să vă bucurați de reprezentațiile pe care ediția din acest an a FITS le va aduce la Sibiu. Știm că în această perioadă puteți fi plecați în diferite colțuri ale lumii și din acest motiv lansăm pentru voi un abonament special, de aproximativ 100 de euro, prin intermediul căruia puteți să vedeți peste 100 de spectacole online, pornind de la Kibbutz Contemporary Dance Company, la Batsheva, de la Akram Khan, la María Pagés. Vă invităm să vă bucurați de această formulă de a vedea Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu!”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Biletele pentru spectacolele care au loc în spații închise costă între 20 de lei și 150 de lei, iar cele pentru reprezentațiile online, în direct sau înregistrate, între 20 de lei și 75 de lei. Cei care nu pot fi prezenți la Sibiu pot urmări integral Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în mediul online, contra unui abonament de 500 lei, care oferă acces la toate spectacolele transmise în direct din sălile de spectacole și din restul spațiilor indoor unde au loc reprezentații cu public, precum și la spectacolele online înregistrate. Abonamentul va fi disponibil pentru achiziționare din data de 22 iulie, odată cu punerea în vânzare a biletelor pentru FITS. Toate manifestările programate în spații deschise sunt oferite gratuit publicului. De asemenea, o serie de spectacole din mediul online vor fi gratuite pentru iubitorii de teatru. Despre FITS 2021 Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat – sub Înaltul Patronaj al Președinției României – de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu
08-iul.-2021
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, primul mare festival din Europa Centrală și de Est: peste 600 de spectacole și artiști din 37 de țări, reuniți sub tema „Construim speranța împreună”
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), primul mare festival din Europa Centrală și de Est, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume și cel mai mare eveniment dedicat artelor spectacolului din România, va prezenta, în perioada 20-29 august 2021, peste 600 de evenimente din 37 de țări, de pe toate continentele, pentru ceea ce va însemna cea mai complexă ediție desfășurată până în prezent. Organizat sub Înaltul Patronaj al Președinției României și cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu și al Consiliului Local Sibiu, FITS va reuni mari artiști ai scenei mondiale, oferind publicului posibilitatea de a se bucura de unele dintre cele mai apreciate spectacole ale lumii, recunoscute la nivel internațional și recompensate cu distincții prestigioase. Ediția 2021 a FITS, a cărei temă este una sugestivă – „Construim speranța împreună / Building hope together” – va avea o triplă dimensiune, fizică, hibridă și online. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu își propune să construiască speranța împreună cu publicul său, în fața căruia va prezenta un veritabil regal al artelor spectacolului, cu producții de teatru, dans, circ, film, musical, operă, carte, conferințe, expoziții, performance, muzică, spectacole de stradă. Israel Galván Company, Charlotte Rampling, Tokyo Metropolitan Theatre, Kibbutz Contemporary Dance Company, María Pagés Compañía sunt doar câțiva dintre marii artiști și marile companii ale lumii care vor fi parte a FITS 2021. Reprezentațiile Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu vor fi disponibile în săli de spectacole, în spații neconvenționale, în biserici, în piețele centrale ale Sibiului și în casele spectatorilor, prin site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, www.scena-digitala.ro, pagina de Facebook și canalul de YouTube. „Acest festival a început acum 28 de ani cu trei țări și opt spectacole, iar astăzi este unul dintre foarte puținele festivaluri din lume – dacă nu singurul – care nu a avut niciun an de întrerupere. Anul trecut am fost într-un mare moment de cumpănă, am trecut cu toții prin încercări uriașe, am fost închiși, nu am putut să comunicăm, am fost singuri. Iar tot timpul, gândul nostru a fost direcționat către toți spectatorii din Sibiu, din România și din lume. Din această cauză am făcut un efort uriaș să putem să facem, anul trecut, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu; puterea de a crede ne-a dat voința și putința să facem acest festival. Și, iată, grație acestei mari încercări prin care am trecut împreună cu echipa care mă înconjoară, am reușit să dezvoltăm Scena Digitală, am reușit să aducem în jurul nostru, virtual, aproape 7 milioane de spectatori, din 104 țări. Anul acesta, marea bătălie pentru a crea împreună speranța a fost să ne putem reîntâlni fizic cu dumneavoastră. Din această cauză am construit, în această comunitate extraordinară care este Sibiul, cel mai complex festival, cea mai complexă ediție. Un oraș care nu a fost cucerit niciodată și care a avut pentru prima dată pe teritoriul României un teatru, la 1788, la 1 Iunie, de Ziua Copilului. Ce frumos este să păstrăm în noi copilul, care are puterea de a juca, de a povesti, de a visa, de a avea tot timpul speranța!”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, joi, în conferința de presă dedicată Festivalului. Construind speranța împreună Ediția de anul acesta este adaptată astfel încât sutele de spectacole care fac parte din programul Festivalului să fie accesibile unor categorii cât mai largi de public, motiv pentru care evenimentul va avea o triplă dimensiune. Dimensiunea fizică va include spectacolele din sălile de teatru, din spațiile outdoor și din alte locații unde sunt programate reprezentații cu public. Acestei componente i se va adăuga varianta hibridă, în care spectacolele indoor, cu public, vor fi transmise în direct, prin intermediul a cinci echipe de streaming în săli de cinema, și în alte spații din Sibiu și din țară, în toate zonele unde responsabilii locali își doresc un parteneriat cu FITS. Acestor două componente li se adaugă cea de-a treia dimensiune, cea online, prin intermediul căreia producții special adaptate pentru zona digitală vor fi disponibile iubitorilor de teatru. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 22 iulie, pe www.sibfest.ro si prin intermediul platformei Entertix, cu prețuri cuprinse între 20 lei și 150 lei, pentru spectacolele fizice. Multe dintre evenimentele care fac parte din programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu vor fi oferite gratuit publicului. FITS păstrează tradiția marilor reprezentații în spații deschise, la care accesul publicului va fi liber, iar suplimentar va difuza, în mediul online, o serie de spectacole cu acces gratuit. Programul FITS 2021 va fi disponibil pe www.sibfest.ro. Highlight-urile FITS 2021 În interpretarea unora dintre cei mai valoroși artiști ai momentului, creații ale marilor companii din lume, highlight-urile ediției 2021 pentru producțiile programate fizic, în sălile de spectacol, sunt: ”The Knight of the Burning Pestle”, Cheek by Jowl / Moscow Pushkin Drama Theatre; ”Shakespeare – Bach”, Charlotte Rampling & Sonia Wieder-Atherton; ”Outwitting the Devil”, Akram Khan Company; ”La serva padrona”, Opera Națională Română din Timișoara; ”OMMA”, Joseph Nadj; „Plugarul și Moartea”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași; ”Flamenco Nights”, Barcelona Flamenco Ballet; ”ASYLUM”, Kibbutz Contemporary Dance Company; ”TOML”, Sol Dance Company; ”An Ode of Time”, María Pagés Compañía; „Marele Început: unu, doi, trei” / ”Eins zwei drei”, Martin Zimmermann; „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”, ARCUB & Compagnie des Ogres; ”La consagración de la primavera”, Israel Galván Company; ”Le tambours de soie”, Maison de la Culture D’Amiens; ”The Door”, Lithuanian National Drama Theatre / Jo Strømgren Kompani. Acestora li se adaugă highlight-urile din zona online: ”Time for Time”, Marie Chouinard; ”YAG”, Batsheva Dance Company; ”The Idiot”, Stary Dom Theatre, Novosibirsk; ”Memento Mori”, Sidi Larbi Cherkaoui – Eastman; ”Maria Stuart”, Deutsches Theater Berlin; ”The Fluid Force of Love”, Troubleyn/Jan Fabre; ”The Demons”, Maly Drama Theatre; ”The Silent Burn Project”, Akram Khan Company; ”Maestro de Barra”, Israel Galván Company; ”chekhovOS/an experimental game/”, Arlekin Theater; Tokyo Metropolitan Theatre. Cele mai valoroase spectacole care vor reprezenta componenta hibrid a Festivalului, respectiv spectacole fizice cu transmisii online în direct, sunt: ”The Knight of the Burning Pestle”, Cheek by Jowl / Moscow Pushkin Drama Theatre; ”Flamenco Nights”, Barcelona Flamenco Ballet; ”Asylum”, Kibbutz Contemporary Dance Company; ”TOML”, Sol Dance Company; ”An Ode of Time”, María Pagés Compañía; „Marele Început: unu, doi, trei” / ”Eins zwei drei”, Martin Zimmermann; „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”, ARCUB & Compagnie des Ogres. Oaspeții Festivalului și sibienii se vor putea bucura de spectacolele în aer liber, care vor avea loc în zone istorice și în piețe publice, highlight-urile producțiilor outdoor fiind: „Galileo”, Deus ex Machina, Franța, „Visul lui Don Quijote” / ”Quixote”, Grupo Puja!, Spania, „Feerie de vară” / ”Meraviglia”, Sonics, Italia, Moby Dick, Teatro dei Venti, Italia, „Concert Simfonic” / ”Symphonic Concert”, Romanian Chamber Orchestra, „Haideţi să construim împreună!” / ”Participatory Monumental Construction in Cardboard”, Olivier Grossetête et les Bâtisses Soeurs, Franța, „Din nou împreună!” / ”Together Again! , OGE Group, Israel-Germania, „Acrobaţii la superlativ” / ”They are Back in Black”, The Black Blues Brothers, Kenya-Italia. Bursa de Spectacole, o structură unică în România Bursa de Spectacole de la Sibiu este o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, singura de acest fel din România, marcă înregistrată OSIM. Aceasta a fost creată din nevoia festivalului de a acorda șanse tuturor artiștilor, operatorilor culturali, instituțiilor de spectacole sau rețelelor culturale să întâlnească producători importanți din întreaga lume. Prin evenimentele sale, Bursa oferă participanților contextul ideal de a-și promova proiectele artistice și de a stabili parteneriate în domeniul artelor spectacolului. Evoluția Bursei de Spectacole a fost spectaculoasă încă de la prima ediție organizată în 1997, devenind o importantă rețea culturală care mijlocește legătura dintre festivaluri și artiști, companii independente sau instituții de stat din domeniul artelor spectacolului. Anual, participanți din întreaga lume, reprezentând diverse organizații culturale (agenții de impresariat artistic, ONG-uri, instituții de stat, companii independente etc.), se întâlnesc la Sibiu pentru a stabili conexiuni și a realiza proiecte împreună. În 2021, Bursa de Spectacole se va desfășura în perioada 23-26 august în format hibrid, astfel încât atât participanții prezenți în Sibiu, cât și cei care nu vor putea călători, să poată dialoga și construi împreună, prin soluții digitale. Creăm așadar o punte între dimensiunea fizică și online, un loc de întâlnire și discuție, disponibil tuturor celor care activează în domeniul artelor spectacolului. Opt mari artiști ai lumii, pe Aleea Celebrităților Aleea Celebrităților, una dintre cele mai deosebite structuri ale FITS, va aduce anul acesta opt nume noi care se vor alătura celor 43 de oameni de teatru și de cultură distinși cu stele, începând din anul 2013 și până în prezent. Evenimentul va avea loc în data de 27 august. Denis O’Hare – celebrul actor și scriitor american, Jan Lauwers – devenit faimos prin munca sa alături de Needcompany, pe care a fondat-o în 1986 și María Pagés – dansatoare și coregrafă recunoscută la nivel internațional, primesc, cu acest prilej, stelele acordate în cadrul FITS 2020. Yoshi Oida – important actor și regizor japonez, primul membru în compania internațională de teatru a lui Peter Brook, Israel Galván – renumit dansator și coregraf care a revitalizat tehnicile dansului flamenco, Helmut Stürmer – scenograf de origine română, apreciat la nivel internațional pentru arta sa, Charlotte Rampling – una dintre actrițele emblematice ale ale teatrului și ale cinematografiei mondiale, Akram Khan – unul dintre cei mai apreciați coregrafi ai momentului, sunt marii artiști care primesc stele în cadrul ediției 2021 a FITS. Aleea Celebrităților a fost inaugurată în 2013, în Parcul Cetății din Sibiu, cu prilejul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ca spațiu de celebrare, de recunoaștere publică a meritelor și a contribuției unor mari personalități la dezvoltarea cultural-artistică a lumii. Gala Celebrităților are loc după acordarea stelelor și aduce pe scenă personalitățile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităților, fiind un eveniment dedicat recunoașterii publice a meritelor marilor artiști distinși la Sibiu și un prilej pentru celebrarea activității profesionale a unui manager cultural, prin Premiul de Excelență, și a activității profesionale a unui actor și a unui regizor, prin Premiile „Virgil Flonda” și „Iulian Vișa”. Therme Forum, teatru și arhitectură Therme Forum este o structură asociată festivalului, dedicată modului în care proiectarea arhitecturală, programarea, tehnologia și evoluția comunităților noastre vor forma teatrele și experiența participativă a viitorului și se va desfășura în perioada 27-29 august. Conversații cu arhitecți, designeri, artiști și manageri culturali de talie mondială, despre teatru și valoarea investițiilor ample, cu viziune, în cultură vor face parte din programul structurii. Therme Forum inspiră și provoacă participanții printr-o examinare a exemplelor istorice, a perspectivelor, a celor mai bune practici și a tendințelor din întreaga lume. Prin dialogurile variate, participanții la eveniment examinează legătura dintre artele spectacolului și clădirile acestora și modul în care această relație modelează și influențează comunitatea, din punctul de vedere al durabilității financiare și sociale, precum și al evoluției artei performative. Conferințele vor avea următoarele temeː Sustainability and Culture; Inclusivity and Accessibility; Festival Cities; Governance; Exploring the Future Part A: The Expression; Exploring the Future Part B: The Building; Resilience: Building back better after Covid. Printre speakerii confirmați la sesiunile online amintim: Charlotte Nors, Managing Director Singapore Repertory Theatre; Robert Read, CEO National Concert Hall Dublin; Dan Daw, Associate Artistic Director Candoco Dance Company; Tej Tadi, Founder & CEO MindMaze; Svanhildur Konradsdottir, Director Harpa Concert Hall; Yvonne Tham, CEO The Esplanade Co Ltd; John Alschuler, Fondator HR\&A Advisors; Paola Prestini, Composer, Co-Founder și Director artistic National Sawdust; Dan Potra, Designer de teatru; Joshua Prince Ramus, fondator REX; Kai-Uwe Bergmann, BIG; Stefano Mancuso, Director International Laboratory of Plant Neurobiology; Amanda Levete, Director AL_A. Programul de Voluntariat Programul de Voluntariat al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este o școală non-formală inovatoare cu participanți din spațiul sibian, din cel național și internațional. Programul oferă oportunități de training, dobândire de experiență pentru o reușită mai bună în piața muncii, formarea de noi deprinderi, familiarizarea cu diferite sisteme operaționale și structuri organizatorice, mândria de a fi parte activă a comunității, dar și implicarea într-o organizație prestigioasă. Voluntari cu vârste între 16 și 70 de ani, din România, dar și din țări precum Polonia, Franța, Japonia, China, Canada, Turcia, Finlanda sau Coreea de Sud se alătură anual echipei FITS. Împreună cu Țara Soarelui Răsare a fost înființat Programul de Voluntariat Japonia, ce a atras de-a lungul timpului peste 150 de voluntari niponi, cu sprijinul EU-Japan Fest Japan Committee. Datorită Programului de Voluntariat, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a primit Premiul Fundației Japonia pentru anul 2015. O ediție a aniversărilor Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reușit, de-a lungul anilor, să fie și o importantă punte de legătură cu numeroase state cu care România are o îndelungată tradiție de colaborare culturală, economică și diplomatică. Anul acesta, sunt aniversați 100 de ani de relații diplomatice cu Japonia, iar Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu marchează acest moment printr-o agendă bogată de evenimente dezvoltate alături de partenerii de tradiție din Japonia, cu care colaborează încă de la începuturile festivalului.
28-iun.-2021
Două premiere și un spectacol cadou pentru abonații Scenei Digitale în luna iulie: „Conferința iraniană”, „Oscar și Buni Roz” și „Caii cerului”
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă, în luna iulie, două spectacole în premieră pe Scena Digitală: „Conferința iraniană” și „Oscar și Buni Roz”, și spectacolul cadou „Horses in the Sky” / „Caii cerului”, exclusiv pentru abonații platformei. Aceste trei producții se adaugă repertoriului bogat deja existent al Scenei Digitale, toate spectacolele fiind înregistrate în condiții de calitate HD a sunetului și a imaginii și subtitrate în engleză sau în română. „Conferința iraniană” Cel mai recent spectacol realizat de Bobi Pricop pentru Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, „Conferința iraniană” ne propune o confruntare pe muchie de cuțit între mai multe personaje care discută statutul Binelui și al Răului în lumea contemporană. Cu ocazia unei conferințe, zece reprezentanți ai „gândirii occidentale” discută situația delicată a unui Orient „spiritual”, însă lipsit de orice formă de toleranță. Bazat pe textul renumitului dramaturg Ivan Vîrîpaev, spectacolul multimedia regizat de Bobi Pricop pune degetul pe răni deschise, invitându-ne la o confruntare incisivă, plină de forță și umanitate, care dă șansa tuturor actorilor să exceleze în partituri de o profunzime de excepție. Un spectacol inteligent despre provocările și miracolele vieții de zi cu zi. „Oscar și Buni Roz” Creat și interpretat de Diana Fufezan, „Oscar și Buni Roz” este un one-woman-show sensibil despre frumusețea și fragilitatea vieții. Inspirat de textul lui Eric-Emmanuel Schmitt, spectacolul ne spune povestea unui băiat confruntat cu o boală incurabilă, alături de o persoană care, asemenea unui înger păzitor, îi călăuzește pașii înspre confruntarea cu momentul final. Dar cei care vor avea, cu adevărat, o revelație la finalul acestei călătorii inițiatice sunt, de fapt, adulții. Un spectacol despre speranță și despre momentele de impas în care putem descoperi mereu un fragment de frumusețe pură. „Horses in the Sky”/ „Caii cerului” Luna iulie aduce pe Scena Digitală, exclusiv pentru abonații săi, un spectacol coregrafic al renumitei companii israeliene Kibbutz Contemporary Dance: „Horses in the Sky” / „Caii cerului”. Spectacolul „Caii cerului” propune o experiență senzorială profundă, aproape eterică, într-un spațiu suprarealist clarobscur populat de șaisprezece dansatori.
11-iun.-2021
Întâlnirile JTI, ediție specială în turneu Wynton Marsalis și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra”, pentru prima dată în România
Wynton Marsalis și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor veni pentru prima dată în România, la cea de-a XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI - o ediție specială, într-un turneu muzical. Solistul și compozitorul Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, formată din 15 dintre cei mai buni instrumentiști ai momentului, vor susține un prim Concert de jazz la Sala Mare a Palatului, pe 1 iulie ora 20:00, pe aceeași scenă unde au mai fost prezenți, cu decenii în urmă, ”monștrii sacri” ai genului, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie. JTI nu este la prima întâlnire cu jazz-ul. În anii 90, JTI a prezentat seria ”Jazz Alive”, tot pe scena Sălii Palatului, unde au fost prezenți Chick Corea, Airto Moreira, Johnny Răducanu și alte mari nume ale genului. Al doilea concert al turneului va fi unul simfonic, pe 2 iulie, la ora 20:00, la Sala Radio. Wynton Marsalis și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor interpreta, împreună cu Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru, simfonia ”The Jungle”. Compusă de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a aniversa 175 de ani de la înfinţarea orchestrei, Simfonia ”The Jungle” a avut premiera parțială în decembrie 2016. Interpretarea integrală a lucrării, alături de Orchestra Națională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru, a avut loc pentru prima oară chiar la Jazz at Lincoln Center din New York, în ianuarie 2019. Cel de al treilea concert, de jazz, va avea loc pe 3 iulie, ora 21:00, în Piața Mare din Sibiu, inima orașului, devenită simbol al artelor spectacolului. Concertul se va desfășura în cadrul Zilelor muzicale româno-americane, organizate de Filarmonica de Stat din Sibiu, fiind totodată o avanpremieră la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, partener special al Întâlnirilor JTI. Sub îndrumarea directorului muzical Wynton Marsalis, ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” interpretează un repertoriu vast, inclusiv compoziții și aranjamente de Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus și mulți alții. Wynton Marsalis este recunocut la nivel internațional ca muzician, compozitor, director de orchestră și promotor al culturii americane. Este primul artist de jazz care a interpretat și compus în toată gama, de la rădăcinile sale din New Orleans, până la jazz-ul modern.
31-mai-2021
Inaugurarea noii imagini a Agenției Teatrale, cu prilejul unei conferințe de presă
Luni, 31 mai, ora 12:00, a avut loc prima conferință de presă în format fizic a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu din acest an, în sediul Agenției Teatrale de pe Pietonala Nicolae Bălcescu, recent renovat. Alături de Constantin Chiriac, Director General TNRS și Președinte FITS, s-a aflat arhitectul Dorin Ștefan Adam, responsabil de noua identitate a Agenției Teatrale. Printre subiectele principale ale acestei întâlniri s-au numărat: programul din luna iunie al Naționalului sibian, atât pe scenă, cât și pe rețelele de socializare; noile producții ale Scenei Digitale, precum și proiectul „Teatru la cinema” (realizat de TNRS în colaborare cu Asociația EXPLOSGC și cu Multiplexul CineGOLD). De asemenea, un subiect important a vizat reprezentația spectacolului „Faust” din luna iunie. Nu în ultimul rând, prezentarea celor opt „stelari” care vor poposi pe Aleea Celebrităților în cadrul FITS 2021 a reprezentat un punct de interes pentru participanți.. 233 de ani de teatru la Sibiu În 1 iunie 2021, Naționalul sibian celebrează 233 de ani, de existență cu o serie de evenimente speciale, difuzate gratuit online pe pagina de Facebook TNRS și cea a Secției Germane. „Tradiții TO GO” va deschide programul de la ora 10:00 cu un episod special, iar de la ora 21:00 actorii TNRS vor prezenta online o serie de 23 de momente artistice dedicate frumosului universal. Darurile teatrale vor fi prezentate atât în limba română, cât și în limbile engleză, germană, franceză și maghiară. PROGRAM SPECIAL 1 iunie Ora 10:00 „Tradiții TO GO” - Episod special Ora 21:00 Pali Vecsei - fragment muzical nr. 1 din spectacolul „Platonov”, compoziția Vasile Șirli Mihai Coman - „Gânduri despre teatru” - diverse personalități - Mircea Albulescu, Tudor Mușatescu, Alexander Hausvater, Maria Filotti, Federico Garcia Lorca, Emil Cioran, Oscar Wilde, Petre Țuțea, Stela Popescu, George Bernard Shaw, Platon, Silviu Purcărete, H. Heine, Seneca, Alexa Visarion, Eugenio Barba, Peter Brook Pali Vecsei - fragment muzical nr. 2 din spectacolul „Platonov”, compoziția Vasile Șirli Cătălin Neghină - „Romanța automobilului”, de George Topârceanu Cristina Ragos - „El și Ea”, de Radu Stanca Andrei Gîlcescu - „Cântec de leagăn” Fabiola Petri - „Goethe Vorspiel” (în limba germană) Yannick Becker – Mesaj de Ziua Mondială a Teatrului, Simon McBurney (în limba germană) Ciprian Scurtea - monolog din „Hamlet”, de William Shakespeare Ștefan Tunsoiu - „Artistul”, de Oscar Wilde Veronica Arizancu - „Between action and cut” (în limba engleză) Daniel Plier - „Message urgent” (în limba franceză) Johanna Adam - citate din B. Brecht (în limba germană) Mariana Mihu Pliear - Ranevskaia Liubov Andreevna, monolog din „Livada de vișini”, de A. P. Cehov Neacșu Adrian - „Împăratul mare și Împăratul Mic”, de Marta Cozmin Viorel Rață - „Shakespeare”, de Marin Sorescu Ioana Blaga Frunzescu - „As I began to love myself”, Charlie Chaplin (în limba engleză) Cristina Stoleriu - „Urare în vis” Pali Vecsei - fragment muzical nr. 3 din spectacolul „Platonov”, compoziția Vasile Sirli „Teatru la cinema” aduce Scena Digitală pe marile ecrane, din 8 iunie 2021 După succesul Scenei Digitale, care a atras abonați din întreaga lume și vizualizări record, filmul „Cea mai frumoasă zi”, regizat de Ofelia Popii, va inaugura marți, 8 iunie 2021, cel mai nou proiect al Naționalului sibian, realizat în colaborare cu Asociația EXPLOSGC și cu Multiplexul CineGOLD. Începând cu luna iunie, iubitorii teatrului și filmului se pot bucura de producțiile Scenei Digitale în confortul sălilor CineGOLD din Promenada Mall Sibiu. La proiecția de deschidere, spectatorii vor avea parte de o sesiune de autografe cu îndrăgita actriță Ofelia Popii, dar și cu actorii din distribuția filmului „Cea mai frumoasă zi” - Ciprian Scurtea și Adrian Matioc. Costul unui bilet este în valoare de 28 de lei și poate fi achiziționat fie la intrarea în sălile de cinema, fie online folosind aplicația CineGOLD.ro. Acesta este doar un prim pas către a ajunge la un public cât mai divers prin intermediul marilor ecrane. TEATRU LA CINEMA Program iunie 2021 Marți, 8 iunie 2021 Ora 19:00 „Cea mai frumoasă zi” - regia Ofelia Popii Marți, 15 iunie 2021 Ora 19:00 „Femei” - concept semnat Raluca Iani Marți, 22 iunie 2021 Ora 19:00 „Mici crime conjugale” - de Mariana Cămărășan și Amalia Florina Iorgoiu Marți, 29 iunie 2021 Ora 19:00 „Orb de mină” - regia Bogdan Sărătean
27-mai-2021
„MAL/PRAXIS”, „Orb de mină” și „Sensul vieții / The Chronic Life” - trei spectacole despre societatea contemporană, din 1 iunie 2021, pe Scena Digitală
Luna iunie aduce pe Scena Digitală alte două producții din repertoriul Naționalului sibian: „MAL/PRAXIS”, de Bogdan Georgescu, și „Orb de mină”, în regia lui Bogdan Sărătean. La acestea se adaugă spectacolul-eveniment „Sensul vieții / The Chronic Life”, regizat de Eugenio Barba, oferit gratuit abonaților platformei. Partea finală a trilogiei „Câtdedepartesuntemdepeșteriledincareamieșit?”, după „ANTISOCIAL” și „#minor”, „MAL/PRAXIS” vorbește cu un umor nebun, câteodată cinic, despre funcțiile și disfuncțiile societății românești. Prin intermediul celor șapte personaje, regizorul Bogdan Georgescu ne oferă o panoramă pe cât de autentică, pe atât de savuroasă a prezentului pe care îl trăim. Spectacol bazat pe textul semnat de cunoscutul dramaturg Csaba Székely, „Orb de mină” ne invită în universul unei comunități rurale a cărei liniște este amenințată de apariția unui străin. Regizorul Bogdan Sărătean construiește un spectacol revigorant care pune într-o lumină comică stereotipiile hilare sau absurde ale unei comunități în care se reflectă, de fapt, mentalitatea întregii țări. Spectacol marca Eugenio Barba, cadoul lunii iunie pe Scena Digitală Abonații Scenei Digitale se pot bucura în luna iunie de unul dintre cele mai cunoscute și apreciate spectacole semnate de prestigiosul regizor danez Eugenio Barba: „Sensul vieții / The Chronic Life”. Spectacol dedicat scriitoarelor Anna Politkovskaya și Natalia Estemirova, ucise din cauza atitudinii manifestate împotriva conflictului din Cecenia, „The Chronic Life” urmărește destinul mai multor personaje aflate în căutarea unui miracol care să le schimbe viețile.
25-mai-2021
Întâlnirea inaugurală în format fizic a proiectului european „People Power Partnership” dă tonul primului spectacol live al proiectului
„People Power Partnership” (PPP), un proiect Europa Creativă în care Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu este partener, continuă tradiția organizării evenimentelor live planificate în cadrul proiectului, chiar și în contextul actual al pandemiei. Reprezentanți din 12 organizații partenere au călătorit la Freiburg pentru a participa la prima întâlnire inaugurală în format fizic ce a avut loc în perioada 17-19 mai. S-au discutat pașii următori ai proiectului, inclusiv detalii despre spectacolul de mari dimensiuni ce va fi prezentat în turneu european în 2023 și 2024. După ce au finalizat susținerea tuturor audițiilor planificate până acum în orașele partenere, reprezentanții liderului de proiect, Theater Pan.Optikum, au găzduit prima întâlnire live la sediul lor din Freiburg. În fiecare zi au fost efectuate teste Covid-19 pentru toți participanții, în vederea respectării normelor sanitare și păstrării condițiilor de siguranță. Celelalte instituții din proiect, ai căror membri nu au putut călători din cauza restricțiilor impuse la nivel național, au luat parte online la activitățile propuse. Organizatorii au transmis întâlnirea folosind mai multe camere, astfel încât participanții online au putut alege punctul de interes al evenimentelor. Toți partenerii de proiect au au avut șansa de a se prezenta în cadrul sesiunii de bun-venit, lucrând ulterior în echipe în cadrul atelierelor de dezvoltare a publicului, iar sesiunile de Q\&A au deschis căile pentru noi colaborări. A fost subliniată importanța departamentului PR și a comunicării prin canalele de social media, toate instituțiile partenere având propriul cont local de Instagram, ce funcționează ca o platformă unde dansatorii selectați în proiect vor putea să își exprime creativitatea. Persoanele implicate direct în proiect sunt prezentate pe site-ul oficial, www.people-power-partnership.eu , care va deveni o mărturie în timp real a proiectului, fiind actualizat după fiecare eveniment. Se lucrează deja la conceptul spectacolului de mari dimensiuni, cu un an înainte de începerea repetițiilor Subiectele principale au fost organizarea spectacolelor din 2021 și a spectacolului de mari dimensiuni care va fi prezentat în cadrul unui turneu european în 2023-2024. Ședințele online cu dansatorii selectați au început chiar după audițiile din fiecare oraș și au fost elementul catalizator pentru primele repetiții. Producțiile mai mici vor fi prezentate în fiecare oraș partener din luna iunie până în octombrie 2021, majoritatea în cadrul unor festivaluri cunoscute.
28-apr.-2021
Iubire, birocrație, avangardă și experiment - luna mai este intensă și versatilă pe Scena Digitală
„Mici crime conjugale” (regia Mariana Cămărășan și Amalia Florina Iorgoiu), „Hin und Her / Încoace și încolo” (regia Alexander Riemenschneider) și „ROavant:garDE” (o piesă radiofonică de Florian von Hoermann, Julia Schulz și Hunor von Horváth) sunt premierele lunii mai pe Scena Digitală. Acestora se adaugă spectacolul experimental „Evanghelie”, de Pippo Delbono, oferit gratuit abonaților platformei. Una dintre cele mai noi producții ale Naționalului sibian, „Mici crime conjugale”, are la bază textul omonim semnat de apreciatul scriitor Eric-Emmanuel Schmitt și îi aduce pe ecrane pe Diana Fufezan și Adrian Matioc într-un spectacol sensibil și sfâșietor despre adevărurile dureroase ale vieții de cuplu. „Hin und Her / Încoace și încolo” este invitația pe Scena Digitală din luna mai a Secției Germane TNRS. Adaptare pentru scenă a piesei semnate de Ödön von Horváth, spectacolul regizat de Alexander Riemenschneider propune o critică socială la granița dintre comedie și drama absurdă despre „demonii” birocrației contemporane. „ROavant:garDE” este un experiment poetic-radiofonic-imagistic inedit, în concepția vizuală a lui Dan Basu și cea muzicală a compozitorilor Marin Grigore și Vlad Robaș. Producția propune un itinerariu poetic prin opera câtorva dintre cei mai reprezentativi scriitori europeni ai secolului trecut ai avangardei literare, precum Charles Baudelaire, Rainer Maria Rilke, Tristan Tzara, Paul Celan, Urmuz, Eugène Ionesco, Gellu Naum, Geo Bogza ori Herta Müller.
27-apr.-2021
Festivalul Filmului Francez în România celebrează 25 de ani cu o ediție aniversară, de vară
Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează în acest an ediţia cu numărul 25. Între 1 şi 11 iulie, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, dar și în Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava, cinefilii sunt invitaţi la întâlnirea anuală cu cele mai noi şi remarcabile filme franceze, într-o ediţie aniversară, de vară. Proiecţiile vor avea loc în săli de cinema şi în aer liber, cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranţa spectatorilor, dar şi online, pentru prima dată în istoria festivalului. 5 x 5 = 25. Aceasta este ecuaţia propusă spectatorilor: 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale. Fidel lungii sale istorii şi secţiunilor devenite clasice, Festivalul aduce totodată o mulţime de noutăţi în această ediţie. Competiţia Tinerilor Talente - Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci titluri de debut remarcabile care vor concura pentru Premiul Publicului, constând în acest an într-o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez regizoarei sau regizorului filmului câştigător, dar şi un pachet de sprijin financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. Pentru prima dată, filmele din competiţie vor fi disponibile şi online, pe platforma Elvire Chez Vous, între 5 şi 9 iulie, astfel încât să poată fi vizionate şi votate de un public cât mai numeros. Printre titlurile în premieră naţională confirmate deja în această secţiune se regăsesc Slalom de Charlène Favier şi Seize Printemps de Suzanne Lindon, ambele incluse în selecţia oficială Cannes 2020 şi alte peste 20 de selecţii în festivaluri majore de film din lume, dar şi Au nom de la terre, lungmetrajul de debut al lui Edouard Bergeon, inspirat din povestea familiei sale şi care a atras peste 2 milioane de spectatori în cinematografele franceze în toamna lui 2019. Competiţiei de lungmetraj i se adaugă în acest an o secţiune nouă, Competiţia Tinerelor Talente - Scurtmetraj, care propune cinci titluri cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film - Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov - va desemna câştigătorul acestei secţiuni, premiul constând într-o rezidență de creație în cadrul programului Résidence de Poche al Institutului Francez din România, care oferă cadrul ideal pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj. În Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, vor predomina comediile. Avem nevoie să ne bucurăm, să ne emoţionăm şi să râdem, împreună! Printre titlurile prezentate în premieră naţională se numără Adieu les cons de Albert Dupontel, marele câştigător la Premiile César ale industriei franceze de film în 2021, cu 7 trofee printre care „Cel mai bun film”, distribuit de Independenţa Film şi Un Triomphe de Emmanuel Courcol, desemnat „Comedia Anului” la European Film Awards 2020 şi distribuit în România de Bad Unicorn.
08-apr.-2021
„LIBERTY”, unul dintre cele mai recente proiecte europene TNRS, aduce noi oportunități pentru tinerii artiști
Preselecții în perioada 8 aprilie - 3 mai 2021 LIBERTY, printre cele mai actuale proiecte europene în care este implicat Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, finanțat prin Programul Europa Creativă, aduce în atenția tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani o nouă provocare. Pasionații de hip-hop, arte vizuale, actorie, dans sau scriere creativă, interesați să învețe mai multe lucruri despre pasiunile lor de la specialiști în domeniu și din experiențele altor tineri de vârste apropiate, sunt invitați să participe la o serie de ateliere creative. Tinerii interesați sunt rugați să trimită un material video, o ilustrație sau un text care să conțină o scurtă prezentare și o modalitate de exprimare a LIBERTĂȚII prin arta care îi pasionează. Dezvoltarea abilităților artistice sub îndrumarea unor profesioniști, includerea într-un portofoliu alături de 750 de artiști internaționali ori posibilitatea de a lucra cu tineri din alte țări europene, se numără printre oportunitățile oferite în cadrul proiectului. Mai mult, participanții pot fi selecționați, la finalul atelierelor creative, pentru a face parte dintr-un performance coordonat de regizorul Bobi Pricop, care va fi produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu în perioada 8-17 iulie 2021 și va fi prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, în perioada 20-29 august 2021. Mentori workshop-uri: AFO | hip-hop Alexandru Cînean | arte vizuale Simona Dabija | actorie / dans Ștefan Baghiu și Kali Ágnes | scriere creativă Amalia Precup | personal branding Atelierele creative vor avea loc în perioada 28 iunie – 7 iulie, iar înscrierea este gratuită. Programul acestora va fi comunicat ulterior înscrierii. Materialele pot fi trimise până la data de 3 mai 2021, pe adresa tnrs@sibfest.ro. LIBERTY Într-o perioadă de schimbări semnificative pentru Europa și Uniunea Europeană care se confruntă cu migrația substanțială a populației și în acelasi timp cu problema refugiaților care ajung în Europa, coeziuniea comunității afectată de amenințarea teroristă și implicațiile BREXIT (precum și alte schimbări structurale posibile ale UE) –
30-mart.-2021
Carusel de emoții în aprilie pe Scena Digitală
„Vara în care mama a avut ochii verzi” și „Contra democrației” sunt premierele lunii, iar „Ravel Bolero: Cântecul dansului” este cadoul pentru abonați Luna aprilie aduce cu sine două noi producții care se alătură repertoriului online de pe Scena Digitală. Spectatorii pot viziona din această lună, pe bază de bilet individual sau abonament, versiunile filmate ale spectacolelor „Vara în care mama a avut ochii verzi” (regia Mariana Mihu-Plier) și „Contra democrației” (regia Alexandru Dabija), în calitate HD a imaginii. În plus, abonații platformei, indiferent de tipul ales (1, 3, 6 sau 12 luni) se pot bucura în aprilie de spectacolul-cadou „Ravel Bolero: Cântecul dansului”, o producție Vuyani Dance Theatre. „Vara în care mama a avut ochii verzi” este un one-man-show produs de Secția Română a TNRS. Spectacolul are la bază apreciatul roman semnat de Tatiana Țîbuleac, a cărui poveste ne poartă prin memoria unui pictor de succes, în plin proces de autodescoperire prin ochii propriei mame. Regizoarea Mariana Mihu-Plier și actorul Ștefan Tunsoiu dezvăluie o poveste cutremurătoare, de neratat pentru iubitorii de drame. „Contra democrației” este spectacolul pe care Secția Germană a TNRS îl oferă în această lună spectatorilor Scenei Digitale. Alexandru Dabija creează o tragicomedie cinică despre valențele democrației într-o societate care și-a pierdut reperele. Un spectacol-șoc care își pune privitorul în fața unei imagini incomode a sistemelor sociale și politice care îi definesc existența.
25-mart.-2021
O săptămână cu vești extraordinare TNRS și FITS 2021, în așteptarea Zilei Mondiale a Teatrului
Însemnele Înaltului Patronaj al Președintelui României ajung la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu ocazia ediției din 2021, deja o continuare a tradiției de instituire. Anul acesta, FITS se va desfășura în perioada 20 - 29 august, tocmai pentru ca publicul să se poată bucura de spectacole indoor și outdoor, în regim fizic și hibrid. Producțiile vor fi jucate fie pe scenele din Sibiu, fie pe scenele teatrelor în care au fost create. Scena Digitală, platforma oficială de streaming FITS, va transmite spectacolele ÎN DIRECT. La acestea se vor adăuga spectacole online înregistrate în prealabil, special adaptate pentru mediul digital, precum și spectacole care pot oferi posibilitatea experienței VR celor care au acasă gadget-urile necesare. „Mulțumesc președintelui României pentru Înaltul Patronaj, Primăriei și Consiliului Local al Sibiului, Guvernului României, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Institutului Cultural Român, tuturor sponsorilor, institutelor culturale, ambasadelor, partenerilor care fac posibil acest mare eveniment. Suntem bucuroși că suntem împreună și că am reușit, iată, după mai bine de un an de închisoare lăuntrică, să continuăm acest miracol al dialogului și al comunicării. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu vine cu o provocare: haideți să construim împreună speranța!” - Constantin Chiriac, Președinte Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Director General Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
01-mart.-2021
„Femei” și „Zeul carnagiului” – premierele lunii martie pe Scena Digitală!
Premierele Scenei Digitale din luna martie completează repertoriul online propus de Naționalul sibian cu două noi producții: „Femei”, concept spectacol Raluca Iani, și „Zeul carnagiului”, în regia lui Bogdan Sărătean. Spectacolele înregistrate sunt disponibile online pe bază de bilet individual, abonament lunar (alături de spectacolele „Tom și Jerry 2.0”, „Felii”, „LIVE”, „Cea mai frumoasă zi”, „Sunt o babă comunistă” și „Autobahn”), sau abonament de 3, 6, sau 12 luni – pentru repertoriul complet. „Femei” – dramă, ironie, umor absurd, tragicomedie „Femei”, spectacol produs de Secția Română a TNRS, invită la o explorare dulce-amară a câtorva frânturi din lumea contemporană prin intermediul unei suite de protagoniste care aruncă noi lumini asupra relațiilor interumane. Dramă, ironie, umor absurd, tragicomedie – toate acestea sunt filtrate printr-o paletă amplă de trăiri, de încercări disperate de a-l înțelege pe celălalt, de momente meschine sau pline de tandrețe, dar și de eșecuri personale care te apropie mai mult de adevăratul tău sine. Relațiile familiale și relațiile colegiale, dar și speranțele și amăgirile de zi cu zi, sunt scrutate cu o privire incisivă și cu o sensibilitate cutremurătoare. Conceptul semnat de Raluca Iani, dedicat profunzimii și frumuseții nemuritoare a sufletului feminin, este un spectacol de neratat în luna martie.
25-feb.-2021
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a fost onorat de Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, cu o vizită oficială
Întâlnirea din 24 februarie dintre Constantin Chiriac și Excelența Sa, domnul David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, a prilejuit o serie de discuții centrate, în special, pe impactul FITS la nivel internațional și pe potențialul cultural și turistic al Sibiului și al împrejurimilor sale. Totodată, prezența Israelului în programul Scenei Digitale și al ediției Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din acest an au marcat subiecte importante ale întrevederii care certifică continuarea acestui parteneriat de excepție între Sibiu și statul israelian. Întrevederea de ieri dintre Ambasadorul Israelului în România și Constantin Chiriac, director general TNRS și președinte FITS, a pornit din dorința Excelenței Sale, domnul David Saranga de a discuta despre premisele unui proiect de promovare a Sibiului ca destinație cultural-turistică. Dialogul dintre cei doi a vizat elaborarea unei strategii de lungă durată, în vederea susținerii culturii orașului Sibiu și împrejurimilor sale, bazându-se pe popularitatea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu care a atras în cele 28 de ediții de până acum numeroși turiști israelieni. În acest sens, FITS trebuie văzut nu numai ca un fenomen de anvergură la nivel european, ci ca un punct de reper pe harta culturală mondială care a contribuit la transformarea Sibiului într-una dintre cele mai atractive destinații cultural-turistice. O contribuție importantă în această direcție, prin intermediul parteneriatului deja existent între FITS și ULBS, constă în elaborarea unei mobilități Erasmus cu Jerusalem Academy of Music and Dance (JAMD), coordonat de Amir Kolben, fost decan al facultății israeliene. Astfel, se vor pune bazele unui Masterat dedicat patrimoniului cultural al bazinului mediteraneean la care vor mai contribui, pe lângă cadrele didactice din ULBS și JAMD, și profesorii din European University din Cipru. Temele de discuție care au urmat au vizat viitorul apropiat al Scenei Digitale și al secțiunilor sale nou implementate, în vederea atragerii unui număr cât mai mare de iubitori de artele spectacolului din întreaga lume.
19-feb.-2021
Opt tineri au fost selectați pentru proiectul european „People Power Partnership” în urma audițiilor din perioada 12-14 februarie 2021 la Sibiu
Audițiile din cadrul proiectului „People Power Partnership” (PPP), un proiect Europa Creativă în care Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu este partener, au avut loc în perioada 12-14 februarie 2021 la Sala Studio a TNRS. Procesul de preselecție a avut vizibilitate națională, astfel că în această etapă s-au înscris atât tineri din Sibiu, cât și din București, Cluj și Târgu-Mureș. La finalul mai multor serii de audiții, 8 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani s-au alăturat proiectului în urma selecției realizate de reprezentanții liderului de proiect, Theater Pan.Optikum din Freiburg (Germania). „People Power Partnership” (PPP) se va derula pe o perioadă de patru ani (2020 - 2024), iar cei 8 tineri selectați vor participa, alături de alți tineri din orașele partenere, la crearea unor spectacole destinate spațiului public, sub îndrumarea echipei artistice a proiectului. În urma unui proces de selecție dificil datorat calităților artistice ale participanților, Sigrun Fritsch (regizor), Luka Fritsch (coregraf) și Matthias Rettner (coordonator proiect) au ales 5 tineri sibieni și 3 tineri din celelalte orașe: Alexandru Stângu, Diana Dragu, Enya Mușoaie, Flavia Perșa, Florian Gavarici, George Hădărig, Isabela Haiduc, Luiza Petra. În cadrul acestui proiect, TNRS a reușit să aducă laolaltă elevi și studenți talentați, pentru unii dansul fiind doar o pasiune, iar pentru alții - cariera pe care doresc să o urmeze. Alexandru este student la ULBS, la Facultatea de Științe, Isabela urmează specializarea Artele Spectacolului - Coregrafie, Florian locuiește în Sibiu și studiază la Facultatea de Business Cluj-Napoca, Enya este elevă a Colegiului Național „Octavian Goga”, iar Luiza învață la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”. Diana studiază în București, la UNATC - specializarea Coregrafie, Flavia face un Master de Arte Performative și Film la Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca, iar George este student la Universitatea de Arte Târgu-Mureș, Artele Spectacolului - Actorie. Toți formează deja o echipă, întrucât munca pentru noul proiect a început chiar după ce au trecut de audiții. Speranță pentru tinerii artiști în contextul actual al pandemiei Deși în 2021 lucrurile par să evolueze spre bine din punct de vedere al pandemiei, unele restricții vor rămâne valabile în viața de zi cu zi, dar și în lumea artistică. Am învățat însă cum să fim responsabili și cum putem aduce activitățile din online mai aproape de spectatori - o nevoie resimțită de ambele părți ale scenei. Matthias Rettner, coordonatorul proiectului PPP și director al companiei Pan.Optikum, a precizat că „A fost un bun început al proiectului, iar TNRS este un partener cu care colaborăm de foarte mult timp, de mai mult de 14 ani. Pentru noi, să venim iar la Sibiu a fost ca și când ne-am fi reîntâlnit cu niște vechi prieteni.
15-feb.-2021
TNRS - Scena Digitală este acum și ÎN DIRECT! Spectacolul „LIVE”, regia Bobi Pricop, inaugurează secțiunea ÎN DIRECT joi, 18 februarie, de la ora 19:00
Scena Digitală își extinde oferta pentru iubitorii de teatru, odată cu inaugurarea unei noi secțiuni dedicate transmisiunilor în direct ale spectacolelor jucate în sălile de teatru. Joi, 18 februarie, spectacolul „LIVE”, regizat de Bobi Pricop, va marca prima difuzare de acest fel și deschide invitația unei experiențe teatrale de oriunde, în aproape aceleași condiții ca pentru sala de spectacole. Biletele pot fi achiziționate cu același preț ca pentru un loc în sală, respectiv 30 de lei, iar intervalul orar disponibil pentru vizionare este conform duratei desfășurării spectacolului. Experiența spectacolului de acasă e acum posibilă Secțiunea ÎN DIRECT a apărut din nevoia Naționalului sibian de a fi alături de un număr cât mai mare de spectatori, în condițiile în care reglementările impuse de către pandemie împiedică o participare extinsă la actul artistic prezentat pe scenă. Astfel, TNRS lansează o nouă invitație publicului său, cea de a asista de acasă la programul desfășurat fizic, în cadrul sălilor de spectacole, și transmis în regim live prin intermediul platformei Scena Digitală. Prin această inițiativă, TNRS își propune să transforme secțiunea ÎN DIRECT a Scenei Digitale într-un mijloc de a crea conexiuni nu doar cu spectatorii sibieni, ci și cu publicul (inter)național. În acest sens, Naționalul sibian vizează ca spectatorii de pretutindeni „să fie părtași” la actul scenic desfășurat la Sibiu, din confortul propriilor case. „LIVE”, regia Bobi Pricop – un spectacol despre percepția realității în era post-adevărului –, „White Rabbit Red Rabbit”, o producție Aurora Nova – o provocare la improvizație pentru actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu – și „O zi de vară”, regia Ofeliei Popii – un spectacol despre frumusețea vieții – sunt primele spectacole transmise în direct pe www.scena-digitala.ro. Un spectacol gratuit lunar pentru abonații Scenei Digitale Începând din luna februarie 2021, abonații platformei, indiferent de forma de abonament aleasă (1 lună, 3 luni, 6 luni sau 12 luni), vor primi gratuit un spectacol de renume internațional în fiecare lună. În decursul anului 2021 vor fi oferite 11 producții cunoscute din repertoriul mondial, adăugându-se ofertei permanente de spectacole. Fiecare dintre aceste spectacole vor fi disponibile pe perioada lunii în curs.
10-feb.-2021
Spectacolul „Idiotul”, regia Andriy Zholdak - un omagiu adus de TNRS - Scena Digitală lui F. M. Dostoievski la 140 de ani de la moartea sa
Abonații TNRS – Scena Digitală vizionează gratuit spectacolul „Idiotul”, regia Andriy Zholdak, în luna februarie. Cadoul lunii comemorează 140 de ani de la moartea cunoscutului scriitor rus Feodor M. Dostoievski și este disponibil gratuit posesorilor de abonamente pe platforma TNRS – Scena Digitală, indiferent de forma de abonament aleasă (1 lună, 3 luni, 6 luni sau 12 luni). Spectacolul îl are în distribuție pe Constantin Chiriac, în rolul lui Rogojin, și este disponibil în limba rusă, cu subtitrare în limbile română și engleză. „Am ținut să fac această intervenție publică pentru că în comunicatul precedent despre acest cadou pe care îl facem din toată inima sunt imagini din spectacolul al doilea, pe care l-am făcut la Sibiu cu regretatul Virgil Flonda, un spectacol care a făcut roată împrejurul lumii. Referitor la aniversarea a 20 de ani de când am creat la Kiev, cu Teatrul Napodol și Andriy Zholdak, acest spectacol, îmi dau seama, privind retrospectiv, că a fost o experiență absolut nebunească, pentru că în 25 de zile am învățat toată partitura pe rusește, neștiind limba rusă, neștiind alfabetul rusesc, având numai muzicalitatea limbii pe care am auzit-o în copilărie, fiind născut pe malul Prutului. Acest spectacol, această nebunească experiență, cadoul pe care îl primiți, a fost înregistrat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în 2000. Am încercat să ajut publicul din România, în primul rând, iar câteva monologuri le-am spus parțial în română, dar în versiunea oficială și în toate spectacolele în care am jucat în turnee, pornind din Rusia până în Europa și în Asia, rolul a fost interpretat de mine integral în rusă. A fost o mare plăcere să pot să fac un asemenea tur de forță, iar rezultatele au fost magistrale. Din păcate, cel mai mare regret este că spectacolul inițial pe care l-am făcut la Kiev avea loc în spații diferite: prima parte – la Teatrul Napodol, până se mergea la nuntă, iar partea a doua – la Catedrala din Kiev unde avea loc o cununie în toată regula, cu toate ingredientele religioase, unde era un cor de 120 de cântăreți care cântau „Doamne miluiește” în rusă. În acel moment, te așezai instinctiv în genunchi și, când Nastasia Filippovna voia să mărturisească în fața lui Dumnezeu că de bunăvoie și nesilită de nimeni îl ia de bărbat pe Lev Nikolaevici Mîșkin, eu scoteam un strigăt înfiorător: „Nastenka!”.
05-feb.-2021
INSULTAȚI BELARUS(IA) - serie de spectacole-lectură - acțiune de solidaritate a teatrelor din România și Republica Moldova, cu artiștii din Belarus Naționalul Sibian și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sunt parteneri ai acțiunii
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, alături de alte 15 teatre din România și Republica Moldova, se alătură programului „Belarus(sia) Worldwide Reading Project” – acțiune de solidaritate fără precedent cu artiștii din Belarus. Miercuri, 10 februarie 2021, de la ora 19:00, Naționalul sibian și FITS vor prezenta online, pe paginile de facebook și canalele de YouTube spectacolul-lectură „INSULTAȚI BELARUS(IA)”, de Andrei Kuricik, coordonat de regizorul Bogdan Sărătean. Din distribuție fac parte actorii Cristian Stanca, Andrei Gîlcescu, Raluca Iani, Cristina Ragos, Horia Fedorca, Ioan Paraschiv și Cristina Stoleriu. Insultați Belarus(ia), piesă de teatru inspirată de protestele din Belarus La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk (directorul Pavel Latușko, fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august 2020, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Misnk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online. În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuși, alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură. Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, ce a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent. 15 evenimente în cadrul acțiunii, pe parcursul lunii februarie Zilnic, în perioada 7 – 22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, într-unul dintre teatrele partenere va avea loc un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere. În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”-ul, în România va începe cea mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus. Teatrele partenere, în ordinea cronologică a spectacolelor-lectură:
02-feb.-2021
58 de spectacole și evenimente în luna februarie la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă în luna februarie nu mai puțin de 58 de spectacole și evenimente, atât offline, la Sala Mare, cât și online, pe Scena Digitală sau pe pagina de Facebook și canalul de YouTube al teatrului, dintre care nu mai puțin de 32 de evenimente sunt oferite publicului gratuit. Unele dintre cele mai apreciate titluri din repertoriul Naționalului sibian, dintre care amintim aici o mică parte, vor fi prezentate în luna februarie la Sala Mare a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu: „Contra democrației”, regia Alexandru Dabija; „Felii”, un spectacol de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii; „Orb de mină”, regia Bogdan Sărătean; „Cui i-e frică de Virginia Wool?” și „Autobahn”, regia Andrei și Andreea Grosu; „Cerere în căsătorie”, regia Robert Raponja; „Îmi place cum miroși”, regia Șerban Puiu; „Tom și Jerry”, regia Florin Piersic Jr.; „Tattoo”, regia Radu Afrim, „LIVE”, regia Bobi Pricop etc. Dublă premieră ce poartă semnătura de regie a actriței de teatru și film, Ofelia Popii „Cea mai frumoasă zi” - filmul produs de TNRS pentru Scena Digitală și „O zi frumoasă” - spectacolul prezentat în premieră la Sala Mare, în data de 11 februarie, ambele producții având la bază textul dramaturgului Sławomir Mrożek și fiind regizate de Ofelia Popii, cu actorii Ciprian Scurtea și Adrian Matioc în distribuție, sunt premierele lunii februarie la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. „Trăim în izolare și murim în singurătate. Destinul este propriul psihic care ne conduce cu o voință ce nu ne aparține. Avem nevoie de celălalt pentru a găsi un scop, un sens într-o competiție care duce la exterminare. Ce înseamnă să pierzi? Ce înseamnă să câștigi? Ce e nevoia asta aproape animalică de a fi câștigător? În câteva clipe, în timpul unei vieți care ține cât o zi, salvarea este râsul. Trăim în clișee, ne construim reguli pe care le spargem ca să construim alte reguli, luptăm pentru libertăți care nu fac altceva decât să ne constrângă. Râsul, el singur, eliberează. Să râdem atunci de viață și moarte, de dragoste și ură, de ideea de om!” Ofelia Popii Filmul „Cea mai frumoasă zi” este disponbil începând din data de 1 februarie pe platforma Scena Digitală și poate fi vizionat oricând și de pe orice dispozitiv, pe bază de bilet sau abonament. Spectacolul „O zi frumoasă”, regia Ofelia Popii, va avea premiera la Sala Mare pe data de 11 februarie 2021. Textul ce stă la baza celor două producții ne aduce în prim plan două personaje și o singură mare problemă existențială – a te sinucide sau nu. O viață devine insuportabilă atunci când destinul ți se dezvăluie ca o farsă permanentă, punându-ți mereu bețe în roate, sau atunci când până și cele mai mărunte capricii îți sunt satisfăcute?
01-feb.-2021
„Cea mai frumoasă zi”, regia Ofelia Popii și „Sunt o babă comunistă”, regia Mariana Mihu Plier – premierele lunii februarie pe Scena Digitală
În luna februarie, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu adaugă în repertoriul Scenei Digitale două producții: premiera filmului „Cea mai frumoasă zi”, în regia Ofeliei Popii, și versiunea online a îndrăgitului spectacol „Sunt o babă comunistă”, în regia Marianei Mihu Plier. De asemenea, abonații Scenei Digitale vor avea posibilitatea de a urmări gratuit spectacolul „Idiotul” – un spectacol marcant semnat de regizorul care a revoluționat prin ingeniozitatea și stilistica sa percutantă scena teatrală a ultimelor decenii, Andriy Zholdak. „Cea mai furmoasă zi”, debutul regizoral în film, al actriței Ofelia Popii Cea mai recentă premieră a Naționalului sibian, disponibilă momentan doar în format digital, filmul „Cea mai frumoasă zi” marchează primul proiect regizoral al Ofeliei Popii pentru Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Producția ce are la bază textul aclamatului dramaturg Sławomir Mrożek urmărește prietenia spontană a două personaje confruntate cu marea dilemă a vieții lor: merită să trăiești sau nu? O experiență cinematografică de neratat pentru pasionații de întorsături de situație și de momentele de poezie cotidiană prin care vedem dincolo de monotonia lumii în care trăim. Din distribuția filmului „Cea mai frumoasă zi” fac parte actorii Adrian Matioc și Ciprian Scurtea.
27-ian.-2021
Condiția artelor spectacolului în contextul pandemiei - tema primei întâlniri a Bursei de Spectacole de la Sibiu din 2021
Primul eveniment online al anului 2021 organizat de Bursa de Spectacole de la Sibiu în data de 21 ianuarie a adus împreună 60 de specialiști din domeniul managementului și artelor spectacolului, din peste 15 țări. Printre cei mai importanți participanți s-au numărat Gilles Doré - Director Dezvoltare Internațională CINARS din Canada; Jean-Baptiste Pasquier - Director de Producție și Dezvoltare Internațională al Teatrului Național din Bretania; Thorsten Andreassen - Director al Stockholm Street Festival și Elle Yan - Coordonator internațional al Asociației de Artele Spectacolului din China. Cu această ocazie, invitații au inițiat o dezbatere amplă pe marginea statutului artelor performative în contextul pandemic COVID-19, menționând o serie de provocări cu care orice instituție de gen s-a confruntat. Temele principale abordate au fost: artele spectacolului și modurile în care au fost afectate în funcție de specific; limitările cu care se confruntă procesul de producție și organizarea de turnee, precum și soluții pentru viitor; soluțiile digitale și online pentru artele spectacolului, în prezent și viitor. Pe lângă presiunile și limitările impuse de măsurile de precauție care au influențat decisiv activitatea și rutina artiștilor de pretutindeni, participanții au încercat să găsească în dimensiunea outdoor o alternativă necesară pentru a asigura continuitatea trupelor și instituțiilor de teatru și artele spectacolului. În același timp, recursul la mediul online s-a dovedit pentru mulți atât o necesitate, cât și un compromis, în condițiile în care teatrul live nu va putea fi înlocuit niciodată de teatrul „digital”.
15-ian.-2021
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu mulțumește, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, artiștilor și iubitorilor de teatru de pretutindeni.
„În numele Teatrului Național «Radu Stanca», al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al Bursei de Spectacole și al tuturor structurilor generate de FITS, precum și în numele meu, ca actor și profesor, doresc să transmit, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, cu ocazia zilei domnului Mihai Eminescu, cele mai curate și mai frumoase gânduri către toți spectatorii pe care îi avem, din Sibiu, din regiune, din țară, din Europa, din toată lumea. Vreau să transmit, de asemenea, cele mai frumoase și curate gânduri către toți artiștii, toți prietenii, toți oamenii extraordinari cu care colaborăm din România și din lume. Bineînțeles, mulțumirile mele se îndreaptă către toți cei care ne sprijină în tot ceea ce facem. Este un moment de sărbătoare, însă o sărbătoare asumată, și de regândire a ceea ce suntem ca artiști, ca oameni, ca gânditori în acest secol XXI pentru tinerii care ne înconjoară. La mulți ani tuturor celor care trudesc pentru emoția pe care o dăruim spectatorului! La mulți ani pentru toți cei care și-au făcut ca rațiune de a fi puterea și arta de a dărui!” - Constantin Chiriac, Director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu își îndreaptă în această specială Zi a Culturii Naționale toate gândurile bune către oamenii de cultură și iubitorii de artele spectacolului de pretutindeni. Comemorarea poetului național Mihai Eminescu ne aduce chiar și în acest an împreună pentru a sărbători prin intermediul teatrului bucuria de a împărtăși emoția scenei.