THERME FORUM

Therme Forum: Teatru și arhitectură este o structură asociată festivalului, dedicată modului în care proiectarea arhitecturală, programarea, tehnologia și evoluția comunităților noastre vor forma teatrele și experiența participativă a viitorului. Evenimentul se traduce prin o serie de conversații cu arhitecți, designeri, artiști și manageri culturali de talie mondială, despre teatru și valoarea investițiilor ample, cu viziune, în cultură.


Therme Forum inspiră și provoacă participanții printr-o examinare a exemplelor istorice, a perspectivelor, a celor mai bune practici și a tendințelor din întreaga lume. Prin dialogurile variate, participanții la eveniment examinează legătura dintre artele spectacolului și clădirile acestora și modul în care această relație modelează și influențează comunitatea, din punctul de vedere al durabilității financiare și sociale, precum și al evoluției artei performative.



Ediția 2023


Therme Forum pentru Teatru și Arhitectură reprezintă un dialog continuu între profesioniști în arte și design din întreaga lume, care explorează relația simbiotică dintre Artele Spectacolului și arhitectură. Demarat în urmă cu cinci ani, acest proiect este o colaborare tripartită între Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Therme Group și Arup. Până acum, Forumul a reunit peste 70 de vorbitori din 21 de țări. Participanții au dezbătut o gamă largă de subiecte, inclusiv impactul durabilității, al tehnologiilor digitale, designul arhitectural și abordări de finanțare pentru proiectarea și planificarea noii infrastructuri culturale.


Pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Therme Group a comandat un pavilion unic pentru a găzdui activitățile Therme Forum la ediția din 2023 a Festivalului. Proiectată de Mamou Mani Architects și Arup, structura temporară, situată în Piața Albert Huet, va fi imprimată 3D din PLA biodegradabil pe bază de zahăr de către FabPub, un joint venture între Mamou-Mani și Therme Group. Pavilionul celebrează colaborarea internațională, multidisciplinară și urmărirea unui design urban sofisticat și durabil. Acesta va găzdui discuții și o expoziție care va prezenta munca celor trei organizații în relație cu orașul Sibiu.


Cea de-a șasea ediție va reuni participanți din comunitatea internațională de artă pentru a continua acest dialog creativ prin intermediul următoarelor sesiuni:

Sesiuni
Difuzare online pe tot parcursul festivalului - Perspective globale: Miracol

Expoziţii

Mamou Mani Architecs & ARUP
Imprimat 3D din PLA biodegradabil pe bază de zahăr de FabPub 
Piața Albert Huet
GBR / 24h

AI Data Sculpture 
Catedrala Luterană Evanghelică Sf. Maria, Piața Albert Huet
TUR, USA / 24h
28.06 – 02.07 / 10:00 – 18:00 

Arup & Therme Group
Expoziție de fotografie 
Piața Albert Huet
Container mobil cu braț robotic pentru printare 3D 
Piața Albert Huet
GBR/ 23.06 -27.06 & 30.06-3.07
10:00 – 20:00

FLYING WATERS 
Egill Sæbjörnsson 
Instalație multimedia 
Zid - Catedrala Luterană Evanghelică Sf. Maria
30.06 / 21:00 – 22:30
ISL/DEU / 90min




Ediția 2022


Therme Forum: Teatru și arhitectură


Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018-2021, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, proiectanți și artiști de talie mondială despre schimbările ce vor urma în lume, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care transformă planeta, societăți, mediul construit, interacțiunile dintre oameni și modul în care acestea modelează rolul artelor și al culturii în viețile noastre, precum și evoluția artei.


Prin aceste dialoguri multilaterale, ne propunem să inspirăm și să provocăm participanții în vederea găsirii unor puncte de vedere alternative, ținând cont de tendințele și oportunitățile nou-apărute în lume în domeniul artelor, spectacolului și bunăstării.



25 iunie, ora 17.00


Filarmonica de stat Sibiu


Parteneriatul public-privat reprezintă un model de finanțare, dezvoltare și livrare care îmbină beneficiile expertizei din sectorul privat cu obiectivele de dezvoltare comunitară pe termen mai lung conduse de sector public. Este oare acest model fezabil în sectorul artistic-cultural? Ce riscuri și ce oportunități comportă acesta ?


Vorbitori: Dr Robert Hanea (Therme Group),  Constantin Chiriac  (Festivalul International de Teatru de la Sibiu), Mah Bow Tan (Therme Singapore), Tateo Nakajima (Arup)


Moderator: John Alschuler ( Therme America de Nord)



26 iunie, ora 17.00


Filarmonica de stat Sibiu


Care este rolul culturii într-un oraș? (vorbitor: Rafał Dutkiewicz)


Fostul primar al orașului Wrocław (Capitală culturală europeană 2016) ne va împărtăși experiențele sale cu privire la comunitate, identitate și mediu construit, în contextul în care orașul Sibiu sărbătorește și explorează domeniul artistic al anului 2022.


Vorbitor: Rafał Dutkiewicz, (Fostul primar al orașului Wrocław), Constantin Chiriac, (Festivalul International de Teatru de la Sibiu)


Moderator: Tateo Nakajima (Arup)



28 iunie, ora 15.00 - online


Ce rol joacă sectorul artistic în această epocă marcată de criza climatică globală acută? Ce impact putem avea? În ce fel afectează criza modul de organizare a persoanelor din domeniu și al mediului construit în care ne desfășurăm activitatea? Ultimele studii arată că schimbarea climatică reprezintă unul dintre motoarele transformărilor din sectorul artistic și cultural: ce impact va avea asupra activității și implicării noastre?


Vorbitori: Antonia Seymour (Arts On Tour), Becky Hazlewood (Julie’s Bicycle), Arthur Mamou-Mani (Manou-Mani Ltd)


Moderator: Ruth Pelopida (Arup)



30 iunie, ora 15.00 - online


În ultimii ani, societatea a devenit tot mai conștientă de tensiunile și inechitățile din comunitățile defavorizate. Ce poate face sectorul artistic pentru a da voce celor reduși la tăcere? Cum să ne proiectăm mediul și relația cu ei pentru a asigura sprijin diferitelor comunități? În ce fel poate sectorul artistic-cultural să contribuie la acces echitabil și justiție socială, precum și la consolidarea rezilienței și durabilității comunităților?


Vorbitori: Grace Okereke (Uprise Rebel), Jasmin Sheppard (coregraf), Anthony Hoete (Ngārchitecture), Elena Dubinets (London Philharmonic Orchestra)


Moderatori: Tateo Nakajima (Arup), Chris Mercer (Arup)

Cu mulțumiri către British Council New Zealand pentru susținerea acestei discuții



3 iulie, ora 13.00 - online


Marina Gorbis este o adeptă a futurismului ce reflectă asupra modului în care instituțiile de creație și artiștii pot contribui la dezvoltarea unor noi modele pentru viitorul omenirii, în lumina evenimentelor recente din lume. Marina este directoarea executivă a Institute for the Future (IFTF), Institutul pentru Viitor, o organizație nonprofit de cercetare și consultanță din Silicon Valley, SUA, cu o activitate de 50 de ani. Marina a oferit o perspectivă de viitor pentru sute de organizații de afaceri, educaționale, guvernamentale, filantropice și ale societății civile. Cercetarea ei actuală se concentrează pe transformările din domeniul muncii și pe noile forme de creare a valorii.


Vorbitor: Marina Gorbis (Director executiv - The Institute For The Future)


Moderator: Yaroslava Babenchuk (Festivalul International de Teatru de la Sibiu)




Ediția 2021


Therme Forum: Teatru și arhitectură
Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 și 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artiști și arhitecți de talie mondială despre schimbările din lumea noastră, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care ne modelează mediul construit și interacțiunile și impactul artelor și al culturii asupra vieților noastre și asupra evoluției artelor.
Prin aceste dialoguri multilaterale, ne propunem să inspirăm și să provocăm participanții în vederea găsirii unor puncte de vedere alternative, ținând cont de tendințele și oportunitățile nou-apărute în lume în domeniul artelor, spectacolului și bunăstării.



Reziliență
Speakers: Tisa Ho Executive Director of the Hong Kong Arts Festival, Hong Kong
Moderator - Tateo Nakajima Arup Fellow UK



Orașe-festival
Speakers: Smriti Rajgarhia Director of Serendipity Arts Foundation & Festival India
Christopher Dupe Associate Director, Cultural Assets at Diriyah Gate Development Authority Saudi Arabia
Cecilia Alemani Director & Chief Curator of High Line Art and the Artistic Director of the 59th Venice Biennale in 2022 Italy/USA
Moderator - Bree Trevena



Explorarea viitorului – partea A: Expresia
Speakers: Dan Potra Th eatre Designer Australia
Simon Reveley CEO Figment Productions UK
Sarah Ellis Director Of Digital Development at Royal Shakespeare Company UK
Paola Prestini Composer, Co-Founder, & Artistic Director of National Sawdust USA
Moderator - Ed Elbourne Senior Consultant at Arup UK



Impactul asupra mediului și dezvoltare durabilă
Speakers: Charlotte Nors Managing Director of Singapore Repertory Theatre Singapore
Robert Read CEO of National Concert Hall, Dublin UK/Ireland
Moderator - Chris Mercer Senior Consultant at Arup Australia



Explorarea viitorului – partea B: Clădirea
Speakers: Joshua Ramus Founder and principal of REX USA Kai-Uwe Bergmann Partner of BIG USA Amanda Levete Director of AL_A UK Moderator - Tateo Nakajima Arup Fellow UK-



Guvernanță
Speakers - Svanhildur Konráðsdóttir Director at Harpa Concert Hall & Conference Centre Iceland Yvonne Th am CEO, Esplanade - Theatres on the Bay Singapore
John Alschuler Chair of the Board for HR&A USA
Moderator - Tateo Nakajima Arup Fellow UK



Reziliență: Reconstruirea post-pandemie
Speakers: Tisa Ho Executive Director of the Hong Kong Arts Festival Hong Kong
Moderator - Tateo Nakajima Arup Fellow UK



Pentru mai multe detalii: https://www.therme-forum.com/



Echipa

Constantin Chiriac, Președinte FITS & Director General al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu
Robert Hanea, Președinte și CEO, Therme Group
Tateo Nakajima, Arup Fellow
Yaroslava Babenchuk, Senior Innovation Lead, FITS
Elena Morariu, Consultant Artistic, Therme Group
Ioana Nistorescu, coordonator, ioana.nistorescu@sibfest.ro