Întâlnirile JTI. Octavian Saiu în dialog cu Po-Cheng Tsai, Gigi Căciuleanu și Gilda Lazăr
România
Po Cheng, TSAI: artist profesionist de dans, este fondatorul și directorul artistic actual al B.DANCE.
După absolvirea liceului Tsoying Senior High School, a studiat la Universitatea Națională de Arte din Taipei. În timpul zilelor petrecute la universitate, a primit o bursă pentru a studia la Purchase College, New York, într-un schimb de experiență și învățare. Lucrările sale se bazează adesea pe propriile sale experiențe de viață, sunt perceptive, suplicante, dar totuși umoristice, cu limbaje de dans unice și stiluri interesante și variabile. Adesea integrează teatrul, dansul și mișcările extreme ale membrelor în lucrările sale. Din 2014 până în 2019, a prezentat lucrări originale comunității internaționale de dans, lăsând o amprentă semnificativă în domeniu cu piesa sa de debut “Floating Flowers”. A primit recenzii elogioase, obținând 4 medalii de aur și 1 medalie de argint la diverse competiții de coregrafie la nivel mondial. După ce s-a întors în Taiwan, a fondat propria companie de dans, B.DANCE. În 2016, a lansat proiectul “B.OOM by B.DANCE”, facilitând colaborări internaționale de performanță prin invitații adresate coregrafilor și dansatorilor independenți renumiți din Europa să vină în Taiwan pentru spectacole și ateliere. A încercat în mod constant să îndrume echipa sa cu o gândire inovatoare și cu perspective diverse, având ca scop promovarea unui dialog profund între arte, educație și societate. Astfel a contribuit la comunitatea noastră prin acțiune. În 2018, revista germană “tanz” l-a numit pe Tsai unul dintre cei mai promițători tineri coregrafi la nivel global pentru anii 2017/2018. În 2019, a condus trupa sa de dans la două festivaluri majore de arte internaționale, inclusiv Edinburgh Festival Fringe și Festivalul din Avignon. În 2020, a fost recunoscut ca “cel mai bun coregraf emergent” de către Consiliul Național Francez al Artelor Spectacolului, iar în 2021 a fost onorat ca unul dintre “Cei zece tineri remarcabili ai Taiwanului”.
În ultimii ani, Tsai a investit eforturi semnificative pe scena internațională. În ciuda blocajului global cauzat de pandemia de COVID-19 din 2019, a rămas conectat cu lumea prin teatrul de dans online și producția a mai multor lucrări video de dans. A prezentat nu doar puterea creativă bogată a lucrărilor originale din Taiwan, ci a primit și invitații din partea diverselor grupuri și organizații la nivel mondial, inclusiv teatre din Elveția, Germania, Olanda și Taiwan, în calitate de coregraf invitat. După pandemie, Tsai a condus din nou B.DANCE într-un turneu european în 2022. În anul următor, au susținut spectacole la renumitul sit istoric, teatrul antic construit încă din primul secol, la Festivalul Vaison Danses, în fața unui public de peste 2.000 de persoane, primind aplauze entuziaste. Apoi au urcat pe scenele Festivalului Nuits de la Citadelle, amplasat într-un castel cu o istorie de peste jumătate de secol, și la Festivalul Internațional de Dans Cannes, înființat în 1985. Până în prezent, B.DANCE a susținut spectacole în 27 de țări, 114 orașe și a realizat 315 reprezentații.
În 2024, B.DANCE a avut parte de o reformă de brand, având ca scop tranziția către un brand boutique de lux, marcând o nouă tendință în scena artelor spectacolului din Taiwan. Cea mai recentă creație este o producție complet nouă a piesei “Don Quijote”, care va avea premiera la Teatrul Berna din Elveția pe 3 mai 2024.
Francez, născut în România, Gigi Căciuleanu este absolvent al Liceului de Coregrafie din București, după care urmează un stagiu de perfecţionare la Teatrul Bolşoi din Moscova. Devine dansator solist la Opera din Bucureşti. Pe lângă disciplinele dansului academic, încă de la vârsta de 14 ani, descoperă și practică dansul de avangardă al lui Miriam Răducanu. Câștigă Premiul de Coregrafie la Concursul Internațional de la Varna (1971) și de două ori Premiul I° de Coregrafie la Köln (1972 & 1973). În 1973 este angajat ca profesor și coregraf în Germania la „Folkwwang Ballet” dirijat de Pina Bausch. În 1974 se stabilește definitiv în Franța ca Director al Ballet du Grand Théâtre de Nancy unde începe să-și dezvolte propriul gen: teatrul coregrafic. Este invitat să predea tehnica sa la Centrul Internațional de Dans „Rosella Hightower” din Cannes. Din 1978, timp de 15 ani, este director al unuia dintre primele Centre Naționale Coregrafice Franceze la Rennes. În 1993, fondeazà la Paris La Compagnie Gigi Caciuleanu. Între 2001 și 2013 este director artistic și coregraf al Baletului Național din Santiago de Chile. Totodată, în 2005, se înființează la București compania de dans care îi poartă numele, susținută de Art Production Foundation. Tratatul său de coreosofie: ”Vânt, Volume, Vectori” este publicat în 2002 la Universitatea din Chile și tradus în limba română (Editura „Curtea Veche”) sau, în ediții on line, în franceză și italiană. Din 2008, publică fără întrerupere, săptămânal, desene și poeme (în mai multe limbi) în revista de cultură liternet.ro. Membru al Societății Franceze de Autori, este membru asociat, încă de la înființarea acestuia, al CID - Consiliul Internațional al Dansului, UNESCO. Cu un repertoriu de peste 300 de piese coregrafice, își continuă munca de autor, coregraf și regizor predând în același timp propria metodă în întreaga lume. Printre mai multe distincții la nivel internațional, este în Franța, Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres) iar în România primește medalia „Steaua României” cu gradul de Cavaler. Eveniment prezentat în limbile română și engleză, cu traducere în limbile română și engleză