Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu la Summitul Francofoniei

Proiectul „Consultații poetice” realizat de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în colaborare cu Théâtre de la Ville din Paris, Teatro della Pergola din Florența, va fi prezentat în 3 și 4 octombrie în cadrul Summitului Francofoniei. Evenimentul va avea loc la CENTQUATRE din Paris, un spațiu arhitectural dedicat inovației și creației, care va găzdui o varietate de evenimente culturale și artistice, având o suprafață de 2000 de metri pătrați.
Actrițele Naționalului sibian, Mariana Mihu-Plier și Raluca Iani, vor oferi publicului francez „Consultații Poetice”. O consultație poetică este o conversație individuală de 20 de minute cu un artist. Începe cu o întrebare simplă: „Ce mai faci?” Pe baza răspunsului, o poezie, un dans sau o piesă muzicală este selectată și performată de artist iar acea urmând a fi citită sau interpretată.
Proiectul își propune să aducă teatrul și activitățile teatrale mai aproape de cetățeni și să contribuie prin cultură la îngrijirea și imaginea orașului pentru locuitorii și vizitatorii săi. O modalitate de a conecta spațiile interne și externe: teatru, piață și locuri neobișnuite din oraș.
Delegația sibiană la Paris va fi condusă de Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general al TNRS, alături de Vicențiu Rahău, selecționerul și coordonatorul secțiunii indoor a FITS, cei doi urmând să participe la o serie de întâlniri și conferințe din cadrul evenimentului.
În Franța, România va evidenția marile sale festivaluri internaționale de muzică, arte spectacolului și cinematografie. Sub tema „La Roumanie, j’en ai envie!”, România va arăta cum colaborarea între artiști, instituții culturale, educaționale și autorități din țările francofone poate transforma arta și cultura în instrumente esențiale pentru îmbunătățirea și diversificarea lumii. Festivalurile și evenimentele prezentate vor evidenția solidaritatea francofonă și contribuția sa la crearea unei culturi vibrante și diverse.