Israel Galvan

Constantin Chiriac:
„Aclamat de publicul de pretutindeni, onorat cu numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv National Dance Award UK și New York Bessie Performance Award, invitat la cele mai importante festivaluri din lume, Israel Galván primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru contribuția majoră adusă la dialogul dintre arte și artiști, ca dansator și coregraf.”

„Născut în Sevilla, Spania (1973), într-o familie de dansatori, fiul lui José Galván și al Eugeniei de los Reyes, Israel Galván s-a format ca dansator de flamenco tradițional; totuși, încă de la prima sa creație, „¡Mira!/Los zapatos rojos” (1998), care deschide calea spre un manifest pentru un nou spirit de flamenco, artistul a devenit treptat un dansator și un coregraf al cărui stil sparge tiparele. Galván recodifică limbajul fizic al stilului flamenco, utilizând nu doar modalități de expresie apropiate de acesta din punct de vedere genealogic, cum ar fi corida, ci și elemente din alte ritualuri din cultura populară. Artistul se folosește de mai multe trupuri aducând pe scenă un flamenco în schimbare. Fiecare creație a lui reprezintă o piatră de hotar în căutarea unui dans ce își propune să se elibereze de anumite trăsături moștenite dintr-un flamenco cristalizat. Artistul își dorește să refocalizeze dansul pe actul de dans în sine. Israel Galván a fost distins cu premii dintre cele mai prestigioase, precum Premiul Național de Dans (Spania), Premiul Bessie pentru cel mai bun spectacol de dans (New York), Premiul pentru rezultate excepționale în cadrul Premiilor Naționale de Dans (Marea Britanie). În 2016, a fost decorat cu Ordinul Artelor și Literelor, în grad de Ofițer. Este artist asociat la Le Théâtre de la Ville, Paris.

*** „La Metamorfosis” (2000), „Arena” (2004), „La Edad de oro” (2005), „El Final de este estado de cosas” (2008), „La Curva” (2010), „Lo Real/Le Réel/The Real” (2012), „FLA.CO.MEN” (2013), „TOROBAKA”, cu Akram Khan (2015), „La Fiesta” (Cour d’Honneur - Festivalul de la Avignon, 2017), „Coplas Mecánica”, cu Niño de Elche la SONAR (Barcelona, 2018), „Gatomaquia, o Israel Galvan bailando para cuatro gatos”, cu The Romanès Circus in Paris, „Israel & イスラエルイスラエル”, cu premiera în Japonia, și „El Amor Brujo”, de Manuel De Falla (2019). "