George Banu

George Banu (1943-2023) a fost critic și om de teatru născut în România și stabilit la Paris din 1973. A studiat la Academia de Teatru și Film București, coleg de generație cu regizorul Andrei Șerban. A activat ca profesor la I.E.T. (Institut d’Études Théâtrales), la Universitatea Paris III, Sorbonne Nouvelle de la Paris și la Facultatea de Studii Teatrale de la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. În 1981, a publicat volumul de referință Costumul de teatru și cartea Brecht ou le petit contre le grand, care a primit Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. În 1990, împreună cu Michelle Kokosowski, a creat Academia Experimentală de Teatru din Paris, pe care a condus-o până în 2001, când aceasta își încetează activitatea. A fost secretar general (1985-1992), președinte (1994-2000), apoi președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, membru UNITER, Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene. Printre premiile care i s-au decernat de-a lungul timpului menționăm: Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța de trei ori; Premiul de Onoare al AICT – secția română în cadrul Galei UNITER, 2012; Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012, oferit de Rotary Craiova Probitas și Rotary Craiova. A fost membru de onoare al Academiei Române din 2013, co-director al revistei Alternatives théâtrales de la Bruxelles și director al colecției Le temps du Théâtre la editura Actes Sud din Franța. Cărțile sale au fost publicate în Franța și traduse în numeroase limbi. A scris o trilogie despre legăturile dintre teatru și pictură: Le Rideau, L’Homme de dos și Nocturnes.
Publicații: L’espace Théâtral, Le Costume De Théâtre, Brecht ou le petit contre le Grand, Le Théâtre, Sorties de secours, L’acteur qui ne revient pas, Mémoires du théâtre, Le rouge et or, Peter Brook: de Timon d’Athènes à La Tempête, L’instant Habité, Sarah Bernhardt ou les sculptures de l’éphémère, Le Rideau Ou La Fêlure Du Monde, Notre Théâtre, la Cerisaie, L’homme De Dos, Exercices d’accompagnement, D’Antoine Vitez a Sarah Bernhardt, L’oubli, Nocturnes, La Scène Surveillée, Le Repos, Les Solitaires Intempestifs, Miniatures Théoriques, Shakespeare, le monde est une scène, Shakespeare, Métaphore et pratique du théâtre, Les voyages du comédien.

Constantin Chiriac:
„Președinte de onoare și președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, Director Artistic al Academiei Experimentale de Teatru de la Paris, președinte al Premiului Europa pentru Teatru, Secretar General al Uniunii Teatrelor Europene, academician și profesor universitar la Sorbona, George Banu primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea teatrului european, în ultimii 40 de ani, a cercetării teatrale, a festivalurilor și evenimentelor culturale, a academismului în Europa și în lume.”

Stea acordată cu sprijinul: Farmexim