Eugenio Barba

Eugenio Barba, născut în 1936, este o personalitate marcantă a teatrului contemporan. Este regizor, teoretician, creator de școală și fondator al legendarului Teatru Odin (1 octombrie 1964). Spectacolele și cărțile sale au influențat generații întregi de regizori, actori și teatrologi. Este și fondatorul Școlii Internaționale de Antropologie Teatrală.
Prima producție a Teatrului Odin, Ornitofilene, după un text al autorului norvegian Jens Bjørneboe, a fost prezentată în Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca. Eugenio Barba a fost invitat ulterior de municipalitatea din Holstebro, un oraș mic din nord-vestul Danemarcei, să creeze un laborator de teatru. Pentru început, i s-a oferit o fermă veche și o sumă modestă de bani. Astfel, regizorul se hotărăște să mute Odin Teatret la Holstebro.
În 1979, Eugenio Barba fondează ISTA (International School of Theatre Anthropology). A realizat peste șaptezeci de producții, unele având nevoie de mai bine de doi ani de repetiții. Printre cele mai cunoscute spectacole ale sale se numără Ferai, Min Fars Hus, Rămășitele pământești ale lui Brecht, Evanghelia de la Oxyrhyncus, Talabot, Kaosmos, Mythos, Visul lui Andersen, Ur-Hamlet și Don Giovanni all’Inferno.
A publicat, de asemenea, numeroase volume, dintre care amintim: O canoe de hârtie, Teatru – singurătate, meșteșug, revoltă și Pământ de cenușă și diamant. A primit titlul de Doctor Honoris Causa la mai multe universități de renume (Århus, Ayacucho, Bologna, Havana, Varșovia, Plymouth, Hong Kong, Buenos Aires, Tallinn, Cluj-Napoca) și a obținut diverse premii de prestigiu.


Constantin Chiriac:
,,Personalitate unică a teatrului european, Eugenio Barba primește, în deschidere, o stea pe Aleea Celebrităților pentru unicitatea creației sale, pentru ridicarea cercetării la rang de artă, pentru crearea International School of Theatre Anthropology și Odin Teatret.''

Stea acordată cu sprijinul: UniCredit Bank