Alvis Hermanis

Născut în 1965 la Riga, Letonia, Alvis Hermanis a fost recent numit printre cele zece cele mai influente personalități de teatru european din ultimul deceniu de către DU Magazine, revistă elvețiană pentru artă și cultură. Domnul Hermanis lucrează în prezent cu marile companii de teatru europene, printre care Burgtheater Viena, Berliner Schaubühne, Münchner Kammerspiele și Schauspielhaus Zürich; dar și de operă, inclusiv La Scala Milano, Opera de Stat din Berlin și La Monnaie Bruxelles.
A pus în scenă spectacole de operă la Salzburg Festspiele începând cu 2012, continuând și în stagiunea 2016. Punerea sa în scenă cea mai recentă a fost Trovatore cu Placido Domingo și Anna Netrebko în 2014. Ultimele sale premiere de operă au fost La Damnation de Faust la Opera de Paris, cu Jonas Kaufman, în decembrie 2015 și I due Foscari cu La Scala Milano, cu Placido Domingo, în februarie 2016. În 2018, a regizat o nouă montare a Lohengrin la Festivalul Wagner din Bayreuth. Producțiile de teatru ale domnului Hermanis au fost prezente la festivaluri de teatru majore, de la Avignon la Edinburgh, și au fost în turnee în peste 40 de țări. Numeroasele sale premii includ: Europe Prize New Theatre Realities, Premiul Stanislavski, două premii Masca de Aur (Moscova), Max Reinhardt Pen (Salzburg Festspiele), Nestroy Preis (Austria) și Premiul Wolf Konrad (Germania). Director artistic al Teatrului New Riga din 1997.


Constantin Chiriac:
,,Actor, regizor, dramaturg, scenograf, director de teatru, considerat unul dintre cele zece cele mai influente personalități teatrale ale ultimilor zece ani în Europa, Alvis Hermanis, primește o stea pe Aleea Celebrităților, pentru calitate și unicitatea creațiilor și proiectelor sale în domeniul teatrului și al operei."