Pentru Sibiu, oraș cu o existență de peste opt secole și punct de convergență a numeroase influențe economice și spirituale, manifestările muzicale au constituit permanent o parte integrantă a vieții citadine.
Înca în secolul al XVI-lea aici funcționa una din primele școli europene de orgă, fondată de Heronymus Ostermayer, iar arhivele orașului dețin partituri semnate de compozitori din secolele XVII și XVIII. Începând cu anul 1774, la curtea guvernatorului Transilvaniei, Samuel Brukenthal, au fost inaugurate concerte susținute de o orchestra profesionistă. În 1792, la doar un an de la moartea lui Mozart, la Sibiu s-a prezentat opera “Răpirea din serai”, iar în 1800, oratoriul “Creațiunea” de J. Haydn. Pe parcursul secolului al XIX-lea au concertat la Sibiu mari muzicieni europeni: Franz Liszt, Johan Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Richard Strauss ș.a., această activitate muzicală fiind susținută și continuată de societăți culturale românești sau germane până spre mijlocul sec. XX.
În contextul existenței unui însemnat număr de muzicieni și a unui conservator de muzică, ca și a unei îndelungate tradiții în domeniul interpretării simfonice și de operă, la 1 ianuarie 1949 a luat ființă Filarmonica de Stat Sibiu, instituție profesionistă de spectacole și concerte care de-a lungul celor peste 60 de ani de existență ca instituție de stat a prezentat mii de concerte simfonice și de muzica de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic și liric. Nenumărate cronici din ziare și reviste românesti și străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio și televiziune, pentru disc și CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în țară, cât și în străinătate - în Franța, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.
Filarmonica de Stat Sibiu continuă tradiţia muzicală a oraşului prin intermediul evenimentelor organizate la Sala Thalia şi în alte spaţii din oraş. În anul 2020 Filarmonica de Stat Sibiu a obținut Premiul pentru muzică din cadrul ”Premiilor Radio România Cultural” iar în 2021 a fost distinsă cu Ordinul Meritul Culural în grad de Comandor, categoria B – Muzică, conferit de Excelența Sa, Președintele Românilei, Dl. Klaus Iohannis.