Spectacole / Festivalul Universităților / Dans
SOL(`LOESS`) - Cântecul vadului, Liniștea dealului
Regia: Mor Frank, Coregrafia: Ronen Izhaki
Jerusalem Academy of Music and Dance 
Israel

Soil (‘Loess’*) – The Song of the Wadi, the Silence of the Hill

Kibbutz Reim a fost unul din locurile țintă ale atacului terorist de pe 7 octombrie, iar membri din kibbutz încă suferă, jelesc și încearcă să înțeleagă ziua aceea și repercusiunile sale. Încercând să gestioneze această experiență, mai mulți artiști, cu toții având într-un fel sau altul legătură cu Reim, au decis să se reunească. În aceste zile ei prezintă un spectacol multidisciplinar intitulat „Soil (‘Loess’*) – The Song of the Wadi, the Silence of the Hill”.

Când încă eram cu toții șocați după tot ceea ce se întâmplase, Adi Drimer, o artistă din Reim, s-a apucat să scrie. Ea a transcris mesaje trimise pe grupul de Whatsapp al kibbutzului de-a lungul a o oră și patruzeci de minute din acea dimineață, creând o reprezentație vizuală cutremurătoare a acelui moment. „Rănit”, „ucis”, „ars”, „grăbiți-vă, vă rog”. Cuvinte, mai multe cuvinte, o cascadă de cuvinte care au ajuns să formeze tot mai multe propoziții care curgeau în grupul de WhatsApp. Dar nimic nu devenea mai clar. Ba chiar dimpotrivă.

Ne-am adunat inspirați de munca lui Adi, care reușește să exprime ceva concret într-un loc plin de tăcere și întrebări fără răspuns, încercând să recuperăm cuvintele pierdute. Nu am reușit, însă ne-am găsit alinarea în creație, mișcare, cântec și unitate, și le oferim pe toate cu dragoste publicului nostru.

Spectacolul începe cu o proiecție a mesajelor scrise pe WhatsApp pe un ecran uriaș. Dansatorii intră pe scenă și încearcă în zadar să înțeleagă cuvintele proiectate. Singurul lucru care devine evident este acela că lumea pe care o știam nu mai e aceeași. Toți trebuie să-și facă curaj să se întoarcă iar și iar în momentul acela. Să-l studieze și să aibă grijă ca ceea ce s-a întâmplat să nu se mai repete.

Scena se deschide pentru și mai multe reprezentații: film, muzică, cor. Fiecare se împletește cu celelalte pentru a forma un singur mesaj răsunător: suntem aici, vii, și împreună ne vom asigura că această zi de sâmbătă nu va fi uitată vreodată. Și nu se va sfârși până când cei captivi nu se vor întoarce acasă.

Poate ca un memento al importanței creativității în aceste vremuri dificile, fix în acea zi de sâmbătă, 7 octombrie, la Festivalul de film din San Francisco, un film al regizoarei Talila Frank din Reim a fost anunțat drept câștigător la categoria „Cel mai bun film străin”. Filmul, realizat chiar în Reim, este integrat în spectacol și prezentat publicului ca parte a plasării în eternitate a ceea ce era cândva și a ne ajuta în procesul de refacere și vindecare.


Cu: Ori Ben Yosef, Nitzan Kuperman, Sara Emma Mattan, Inbar Kliger, Aya Degani, Noga Shery, Vladislav Lev Scheinberg (Panasyuk), Shira Alexandra Zion, Shir Dayan
Producători: Mor Frank and Ronen Izhaki
Co-producător: Yulia Mezhetskaya

Spectacol prezentat în limba ebraică, cu traducere în limbile română și engleză
Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani
Durata: 50min
Data premierei: 27.12.2023
Titlul original: Soil (LOESS)
Efecte speciale: sunete puternice
Sezonul israelian

INTRAREA ESTE GRATUITĂ ȘI SE FACE PE BAZĂ DE REZERVARE DE MARȚI PÂNĂ SÂMBĂTĂ, ÎN INTERVALUL ORAR 11:00 - 18:00, ÎN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE, LA NR. DE TEL. 0369101578.

Reprezentații și Acces

21 Iunie, 16:00

Sala Cavas a Universității ”Lucian Blaga” Sibiu   
50min

21 Iunie, 18:00

Sala Cavas a Universității ”Lucian Blaga” Sibiu   
50min