Charlotte Rampling

Constantin Chiriac:
„Una dintre cele mai strălucitoare artiste ale lumii, distinsă cu zeci de premii, model, cântăreață, actriță de teatru și film, ajunge astăzi la Sibiu. Este greu să alegi dintre filmele, spectacolele și premiile pe care le-a primit. A lucrat cu Luchino Visconti, Sidney Lumet, Woody Allen, Claude Lelouch, François Ozon, i-a avut parteneri pe Yul Brynner, Franco Nero, Peter O’Toole, Sean Connery, Paul Newman, Charlotte Rampling primește astăzi o stea pe Aleea Celebrităților de la Sibiu pentru una dintre cele mai importante cariere de artist din lume.”

„Charlotte Rampling a debutat în “Swinging London”, “The Knack... and How to Get It” (1965), care au devenit comedii de top.
Rolul din “Căderea zeilor” (1969) de Luchino Visconti a scos la iveală o altă fațetă a actriței. Apoi, au urmat „Zardoz” de John Boorman (1974) și „Portarul de noapte” de Liliana Cavani (1974), care au adus-o în atenția publicului. A jucat în „Max, My Love” (1985) de Nagisa Ōshima, a evoluat alături de Robert Mitchum în filmul polițist „Farewell, My Lovely” realizat de Dick Richards în 1975; a jucat sub îndrumarea lui Woody Allen în comedia „Stardust Memories” din 1980 și a lui Sidney Lumet în „Verdictul” (1982), alături de Paul Newman.

Rampling locuiește în Franța din anii ‘70. A fost în turnee cu „The Purple Taxi” de Yves Boisset, a interpretat roluri în „Viva la vie!” regizat de Claude Lelouch, dar și în thrillerul „On ne meurt que deux fois” (1985) semnat de lui Jacques Deray.

În 2000, a făcut roluri de excepție în „Livada de vișini” (după Cehov) și în neegalatul „Signs and Wonders” de Jonathan Nossiter. Apoi, a evoluat în „Sous le sable/Sub nisip” regizat de François Ozon, iar mai târziu în „Swimming Pool/Piscina”. Actrița este cunoscută pentru rolurile din comedii („Summer Things”, 2002) și din thrillere („Lemming”), dar și din filme de autor („Vers le sud”, 2006) sau producții de divertisment de la Hollywood („Instinct primar 2”).

În 2010, a apărut în ultimul sezon al serialului „Dexter”. În 2019, a fost distribuită în SF-ul „Dune”.