Silviu Purcărete

Silviu Purcărete, născut la București în 1950, este unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru, având o carieră impresionantă ce i-a asigurat renumele dincolo de granițele țării natale. Acest fapt se vede prin multitudinea de premii naționale și internaționale sau prin prezența la multe dintre manifestările și festivalurile teatrale marcante ale lumii. 
După absolvirea Academiei de Teatru și Film din București, Silviu Purcărete a fost, începând din 1974, director de teatru la Piatra Neamț, Constanța, București, Craiova și Sibiu, profesor la Academia de Teatru și Film din București și manager al Teatrului „Bulandra” din București. În 1996, a devenit director al Théâtre de l'Union - Centre Dramatique National du Limousin (Franța), unde a creat o școală pentru tineri actori.
A lucrat pentru Royal Shakespeare Company și Nottingham Playhouse (Anglia), Burgtheater (Austria), Det Norske Teatret (Norvegia), Teatrul Național São João (Portugalia), Teatrul Național din Bergen (Norvegia), Teatrul „Katona József” din Budapesta, Teatrul Național Budapesta și Teatrul Csokonai din Debrecen (Ungaria), La Comédie de Saint-Etienne (Franța), Teatrul Vahtangov din Moscova și Baltic House Theatre Company din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrul Metropolitan Tokio (Japonia), precum și pentru Operele din Bonn, Glasgow, Cardiff, Viena, Nancy, Essen.
Printre distincțiile primite se numără: Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991), Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie de teatru în 1995, Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006) și Premiul Europa pentru Teatru - Premiul special, Craiova 2016.
Renumit pentru stilul său special, care transformă orice spectacol într-o experiență puternică și cathartică, Silviu Purcărete manifestă un real interes în special pentru repertoriul literar „clasic”, atacând tipare diverse din care nu lipsesc tragediile antice („Miles Gloriosus”, după Plaut, „Phaedra”, după Seneca și Euripide; „Danaidele” și „Orestia”, ambele după Eschil, „Oidip”, după Sofocle), teatrul shakespearian („Titus Andronicus”, „Noaptea de la spartul târgului”, „Măsură pentru măsură”, „Poveste de iarnă” și „O furtună”) ori marile capodopere literare ale umanității („Decameron 645”, după Boccaccio; „Trei surori”, după Cehov, „Uriașii munților”, de Luigi Pirandello, „Regele moare”, de Eugen Ionesco, „Cumnata lui Pantagruel”, după prozele lui François Rabelais; „Faust”, după Goethe etc.). Pentru Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Silviu Purcărete a creat „Pilafuri și parfum de măgar” (după „O mie și una de nopți”), „Lulu” (după Wedekind), „Metamorfoze” (după Ovidiu), „Călătoriile lui Gulliver” (după Jonathan Swift), „D’ale carnavalului” (după I.L. Caragiale), „Oidip” (după Sofocle), „Așteptându-l pe Godot” (după Samuel Beckett), precum și celebrul „Faust” (după Goethe), care a devenit deja o performanță incontestabilă a scenei românești și internaționale din ultimele decenii. Cele mai recente spectacole ce îi poartă semnătura pentru scena din Sibiu sunt „Povestea prințesei deocheate”, care reinterpretează într-o cheie brechtiană convenția spectacolului kabuki, și „Jocuri, vorbe, greieri...”, un elogiu poetic ce pune în valoare mărcile vizuale distinctive ale regizorului.


Constantin Chiriac:
,,Regizor de teatru, operă și film, director al Teatrului Bulandra, director al Centrului Dramatic Național din Limoges, fondatorul Școlii de teatru din Limoges, Franța, Silviu Purcărete primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru marile creații făcute la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Național din Sibiu, la Teatrul Katona Jozef din Budapesta, Royal Shakespeare Company, Scottish Opera, Nottingham Playhouse, Bonn Opera, Centrul Dramatic Limoges, Wienner Staatsoper și pentru triumful înregistrat cu creațiile sale la Festivalurile de la Edinburgh, Tokio, Melbourne, Avignon, Wienner Fest Wochen, Montreal, Glasgow, Sibiu.''

Stea acordată cu sprijinul: Banca Transilvania