Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu20 - 29 August 2021 | ediția a 28-a

OCTAVIAN SAIU ÎN DIALOG CU NASSIM SOLEIMANPOUR - RO

EVENIMENT ÎN LIMBA ROMÂNĂ

SINOPSIS

Nassim Soleimanpour este un dramaturg și creator de teatru iranian; totodată, este directorul artistic al companiei de teatru Nassim Soleimanpour Productions, cu sediul în Berlin. Piesele sale au fost traduse în peste 30 de limbi, fiind puse în scenă în peste 50 de țări. Recunoscut pentru piesa „White Rabbit, Red Rabbit/Iepurele alb, iepurele roșu”, pe care a scris-o când nu putea călători, cu scopul ca aceasta să facă înconjurul lumii în locul său, a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol nou la Dublin Fringe Festival, Premiul Summerworks pentru cea mai bună piesă și Premiul Arches Brick (Edinburgh Fringe), fiind totodată nominalizat pentru premiile Total Theatre și Brighton Fringe Pick of Edinburgh Award. „Iepurele alb, iepurele roșu” a fost interpretat timp de nouă luni în teatre Off-Broadway de artiști precum Whoopi Goldberg, Nathan Lane, Martin Short, Bobby Cannavale, Wayne Brady, F. Murray Abraham, Cynthia Nixon etc.
La începutul lui 2013, când lui Nassim i s-a permis să călătorească, piesa „Iepurele alb, iepurele roșu” avusese sute de reprezentații în peste zece limbi. De atunci, Nassim a susținut ateliere și conferințe în cadrul mai multor evenimente, cum ar fi World Theatre Festival (Brisbane), Tolhuistuin (Amsterdam), SESC Vila Mariana (Sao Paulo), Schauspielhaus (Viena), DPAC (Kuala Lampur), Theatertreffen (Berlin), Grob Theatre (Copenhaga), British Council Londra și Bush Theatre (London), Universitatea din Bremen (Germania), ISPA (Edinburgh), TATA Literature (India), FAE (Lima), Borak [Oz Asia] (Adelaide) ș.a.
Cea de-a doua piesă a lui Nassim, „Blind Hamlet”, comandată de Actors Touring Company, Londra, a avut premiera la The LIFT 2014 și a fost prezentată în turneu în Marea Britanie, bucurându-se de o primire foarte bună la Edinburgh, dar și la București și la Copenhaga. Cea de-a treia piesă scrisă de el, „Blank”, a debutat simultan, în noiembrie 2015, la Amsterdam, Utrecht și Londra, fiind jucată până acum în Marea Britanie, Australia, Spania, Mexic, SUA, Argentina, India, Finlanda, Danemarca, Canada etc.
Piesa „Nassim”, produsă de Bush Theatre, Londra, a avut premiera în august 2017 și a câștigat Premiul Fringe First, având peste 300 de reprezentații în 12 limbi în întreaga lume. „Nassim” a fost interpretată timp de cinci luni în teatre Off-Broadway de actori americani cunoscuți, cum ar fi Michael Shannon, Zachary Quinto, Tracy Letts, Carrie Coon, Kate Walsh, Carla Gugino, Cory Michael Smith, Kathey Najimi, Richard Kind, Reed Birney etc. „Nassim” a câștigat Premiul Off-Broadway Alliance pentru cea mai originală experiență de teatru, fiind nominalizată pentru Prix de la critique maison 2018-2019 à Québec in Dans la catégorie Hors Québec.
În 2017, la Bush Theatre, s-a organizat o retrospectivă a pieselor lui Nassim.
Cea mai recentă piesă de Soleimanpour, „Down by the Creek”, s-a publicat în New York Times, în cadrul seriei America 2024. Autorul urmează să scrie un nou text pentru platforma Audible și va fi co-creatorul unui spectacol pentru Boundless Theatre, Londra.

Reprezentații și bilete
25 AUGUST 15:00
FITS Online - Înregistrat
Preț bilet: GRATUIT
26 AUGUST 03:00
FITS Online - Înregistrat
Preț bilet: GRATUIT