Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu20 - 29 August 2021 | ediția a 28-a

OCTAVIAN SAIU ÎN DIALOG CU MIHAELA DRĂGAN - RO

EVENIMENT ÎN LIMBA ROMÂNĂ

SINOPSIS

Mihaela Drăgan este o artistă multidisciplinară cu studii în teatru, care locuiește în București și lucrează în alte câteva țări. În 2014, împreună cu alte actrițe rome a fondat compania independentă de teatru rom Giuvlipen, ”un teatru revoluționar„ conform agenției de presă Reuters și un fenomen cultural pe scena locală.
În ultimii ani a colaborat ca actriță cu teatre din Berlin ca Maxim Gorki, Heimathafen Neukölln și Teatrul Aufbau Kreuzberg.
În 2017 este una dintre cele șase finaliste ale Premiului Internațional de Teatru Gilder / Coigney din New York și este din nou nominalizată în 2020, un premiu care recunoaște munca excepțională a 20 de femei de teatru din întreaga lume.
În 2018, Drăgan a fost artistă rezidentă în Hong Kong la Centrul de Artă Contemporană Para Site, unde a dezvoltat conceptul de futurism rom - o estetică culturală care explorează elemente de science fiction în cultura romă, punând la intersecție cultura și istoria romă cu vrăjitoria și tehnologia avansată a viitorului.
Performance-ul ei, Roma Futurism a fost prezentat în mai multe spații de artă ca Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad; FutuRoma - expoziție colaterală la Bienala de la Veneția; Institutul Cultural Român din Londra.
În același an, participă cu piesa Del Duma, Vorbește-le despre mine la festivalul PEN World Voices International Play din New York ca una dintre cei mai respectați zece dramaturgi ai anului. În 2019 este selectată în programul de rezidențe International Residency for Emerging Playwrights: 2019 Focus Europe, la prestigiosul Royal Court Theatre din Londra, unde scrie piesa de teatru Romacen:Vremea Vrăjitoarei, pusă în scenă în același an la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.
În 2020, compania Giuvlipen este premiată în cadrul Galei Uniter, din partea British Council România, fiind pentru prima dată în istoria premiilor Uniter când un teatru rom este prezent și premiat. De-a lungul timpului, Mihaela a realizat mai multe spectacole de tip Teatrul Oprimaților în comunitățile rome marginalizate din România cât și în comunitățile de imigranți din Germania.

Reprezentații și bilete
21 AUGUST 15:00
FITS Online - Înregistrat
Preț bilet: GRATUIT
22 AUGUST 03:00
FITS Online - Înregistrat
Preț bilet: GRATUIT