Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu20 - 29 August 2021 | ediția a 28-a

GEORGE BANU ÎN DIALOG CU SILVIU PURCĂRETE ȘI ALINA LEDEANU

SINOPSIS

Silviu Purcărete, născut la București în 1950, este unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru, având o carieră impresionantă ce i-a asigurat renumele dincolo de granițele țării natale. Acest fapt se vede prin multitudinea de premii naționale și internaționale sau prin prezența la multe dintre manifestările și festivalurile teatrale marcante ale lumii.
A lucrat pentru Royal Shakespeare Company și Nottingham Playhouse (Anglia), Burgtheater (Austria), Det Norske Teatret (Norvegia), Teatrul Național São João (Portugalia), Teatrul Național din Bergen (Norvegia), Teatrul „Katona József” din Budapesta, Teatrul Național Budapesta și Teatrul Csokonai din Debrecen (Ungaria), La Comédie de Saint-Etienne (Franța), Teatrul Vahtangov din Moscova și Baltic House Theatre Company din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrul Metropolitan Tokio (Japonia), precum și pentru Operele din Bonn, Glasgow, Cardiff, Viena, Nancy, Essen.
Renumit pentru stilul său special, care transformă orice spectacol într-o experiență puternică și cathartică, Silviu Purcărete manifestă un real interes în special pentru repertoriul literar „clasic”, atacând tipare diverse din care nu lipsesc tragediile antice („Miles Gloriosus”, după Plaut, „Phaedra”, după Seneca și Euripide; „Danaidele” și „Orestia”, ambele după Eschil, „Oidip”, după Sofocle), teatrul shakespearian („Titus Andronicus”, „Noaptea de la spartul târgului”, „Măsură pentru măsură”, „Poveste de iarnă” și „O furtună”) ori marile capodopere literare ale umanității („Decameron 645”, după Boccaccio; „Trei surori”, după Cehov, „Uriașii munților”, de Luigi Pirandello, „Regele moare”, de Eugen Ionesco, „Cumnata lui Pantagruel”, după prozele lui François Rabelais; „Faust”, după Goethe etc.). Pentru Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Silviu Purcărete a creat „Pilafuri și parfum de măgar” (după „O mie și una de nopți”), „Lulu” (după Wedekind), „Metamorfoze” (după Ovidiu), „Călătoriile lui Gulliver” (după Jonathan Swift), „D’ale carnavalului” (după I.L. Caragiale), „Oidip” (după Sofocle), „Așteptându-l pe Godot” (după Samuel Beckett), precum și celebrul „Faust” (după Goethe), care a devenit deja o performanță incontestabilă a scenei românești și internaționale din ultimele decenii. Cel mai recent spectacol ce îi poartă semnătura este „Povestea prințesei deocheate”, care reinterpretează într-o cheie brechtiană convenția spectacolului kabuki

Alina Ledeanu, preşedinte al Fundaţiei Culturale Secolul 21 şi director al revistei SECOLUL 21 (din 2002 și până în prezent). Este eseist, traducător și editor, doctor în litere al Universității “Paris VIII” ( teză sub conducerea poetului și filozofului Michel Deguy) și membră a ITEM (Institut des Textes et des Manuscrits Modernes) al CNRS/Paris. Participă la elaborarea ediţiei critice a seriei de 20 de volume din Caietele lui Paul Valéry, publicată de editura Gallimard. A asigurat lansarea revistei SECOLUL 20/ SECOLUL 21 în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg (iunie 2000) și participarea prestigioasei publicații la Salonul de Carte de la Paris (2013).
A coordonat peste 50 de proiecte ale FCS 21, de anvergură naţională şi europeană. A inițiat și coordonează, din 2003 până în prezent, realizarea unei vaste Arhive naționale și europene a Cercului Literar de la Sibiu. În 2007, publică în revista SECOLUL 21, numărul SIBIU, o capitală culturală, capitolul „FAUST în montarea lui Silviu Purcărete”, lansat la FITS. A organizat mai multe colocvii internaţionale în România în colaborare cu Ambasada Franţei la Bucureşti, cu Institutul Goethe din Bucureşti și cu Academia Română (“ Opera lui Ştefan Aug. Doinaş în circuitul valorilor europene”- 2003 - și „Doinaș la o dublă comemorare” - 2012). A lansat şi coordonat linia editorială de carte-eveniment a FCS 21 (seriile de autor Geta Brătescu, Ștefan Aug. Doinaș ș.a.). A primit premiul „Pentru promovarea operei lui Ştefan Aug. Doinaş” (2003) şi premiul revistei Convorbiri Literare “Pentru ţinuta europeană a revistei SECOLUL 21”(2008).

Reprezentații și bilete
23 AUGUST 12:00
Filarmonica de Stat
1h
Preț bilet: GRATUIT