Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu20 - 29 August 2021 | ediția a 28-a

ACTRIȚA

De: Pascal Rambert
Traducere de: Diana Nechit
Regia: Mariana Cămărășan
Eveniment moderat de: Bobi Pricop, Andrei C. Șerban
Selecţie: Claudia Domnicar

SINOPSIS

Actrița este pe patul de moarte. Știe, la fel ca toți cei din jurul ei, că nu mai e nimic de făcut. Părinții, sora, copiii, colegii, dar și bărbații alături de care a trăit marile povești de iubire, vin să-și ia rămas bun. Cu revoltă, cu resemnare, cu disperare și cu speranța că dincolo de această viață se află o altă scenă pe care ea, Actrița, va străluci la fel de frumos.
Într-o scriitură poetică, tandră și tragică, Pascal Rambert ne oferă o amplă meditație asupra vieții și morții, asupra nevoii intime a oamenilor de a crede în frumusețea pe care poate doar teatrul ne-o poate dărui.

Pascal Rambert este un scriitor, coregraf și regizor de teatru și film francez născut în 1962. În 2016 primește „Premiul pentru teatru al Academiei Franceze pentru întreaga operă”. A colaborat cu Théâtre des Bouffes du Nord din Paris din 2017, în perioada 2016-2020 cu El Pavón Teatro Kamikaz, iar din 2014 este dramaturg partener pentru Teatrul Național din Strasbourg. Timp de 10 ani, 2007-2016, a fost director al TG2-Théâtre de Gennevilliers, pe care l-a transformat într-un centru dramatic național de creație contemporană.
Piesa sa „Clôture de l’amour” („Sfârșitul iubirii”), creată la cea de-a 65-a ediție a Festivalului de la Avignon în 2011, a avut un succes internațional. Piesa a fost premiată în 2013 la Dithea competition, a primit premiul pentru cea mai bună piesă în limba franceză de la Syndicat de la Critique (Uniunea criticilor) în 2012 și Marele premiu pentru literatura dramatică din partea Centre național du théâtre (Centrul Național de Teatru) în octombrie 2012.
Piesele de teatru ale lui Pascal Rambert au fost traduse în mai mult de 20 de limbi și puse în scenă în Europa, America de Nord, Asia, Rusia, America de Sud și Orientul Mijlociu.

Reprezentații și bilete
26 AUGUST 14:00
Centrul Cultural Habitus
1h 30min
Preț bilet: GRATUIT