Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu20 - 29 August 2021 | ediția a 28-a

DISPARIȚII

De: Elise Wilk
Regia: Bogdan Sărătean
Eveniment moderat de: Bobi Pricop, Andrei C. Șerban
Selecţie: Claudia Domnicar

SINOPSIS

Kathi se vede nevoită să se căsătorească pentru a nu fi deportată în Siberia. La câteva decenii distanță, Martha vrea cu orice preț să plece în Germania, departe de teroarea dictaturii ceaușiste. Emma, în schimb, refuză să-și părăsească țara, deși cadourile primite din Germania o conving că viața poate fi mult mai frumoasă departe de locurile natale. Între aceste suflete feminine se desfășoară o panoramă amplă de speranțe și eșecuri, de sacrificii și iubiri neîmplinite.
Elise Wilk creează în această piesă cronica unei familii germanofone în ale cărei tragedii se reflectă, de fapt, un fragment din tumultuoasa istorie a României secolului trecut.

Elise Wilk s-a născut pe 29 iulie 1981, în Brașov, România. A studiat jurnalism la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Are un master în literatură și comunicare la Universitatea Transilvania din Brașov și un master în scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.
În 2008, prima ei piesă, „S-a întâmplat într-o joi”, a câștigat concursul „dramAcum”, care vizează descoperirea celor mai importante texte ale dramaturgiei contemporane românești. De atunci, piesele sale au fost puse în scenă în teatre din România și din străinătate și traduse în mai multe limbi. În 2013, Elise Wilk a câștigat „Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright” cu piesa „Pisica verde”. În 2014, a fost selectată în Forumul Tinerilor Dramaturgi Europeni de la Bienala Teatrului Wiesbaden, cel mai mare festival de teatru pentru piese contemporane din Europa. În același an, Forbes Magazine România a inclus-o printre tinerii care stabilesc tendințele anului. În 2015, Elise Wilk a fost unul dintre cei 4 dramaturgi care s-au alăturat programului Hot Ink de la Lark Theatre din New York. Piesele sale „Avioane de hârtie” (câștigătoare a Premiului Național de Dramaturgie din România în 2015) și „Crocodil” (câștigător al Premiului Național de Monodrame) fac parte, împreună cu „Pisica verde”, dintr-o trilogie despre adolescenți.
Elise Wilk traduce piese de teatru din germană în română. În 2017 a participat la atelierul internațional de traducere de text de teatru de la Mülheimer Theatertage (Germania).

Reprezentații și bilete
25 AUGUST 14:00
Centrul Cultural Habitus
1h 30min
Preț bilet: GRATUIT