Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu20 - 29 August 2021 | ediția a 28-a

GEORGE BANU ÎN DIALOG CU EUGEN JEBELEANU

SINOPSIS

Eugen Jebeleanu și-a început cariera ca regizor de teatru, devenind rapid una dintre cele mai importante voci tinere din teatrul românesc. Timp de mai bine de 10 ani, și-a concentrat eforturile artistice pe proiecte politice și sociale prin intermediul cărora a încercat să ofere o platformă grupurilor vulnerabile, discriminate și celor care nu aderă la valorile culturii dominante.
După absolvirea în 2010 a secției de actorie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, și-a continuat studiile cu un masterat în regie și dramaturgie la Paris, în cadrul Universității Paris X Nanterre. În 2010 a fondat alături de dramaturgul Yann Verburgh Compania 28, realizând spectacole pe texte proprii ca „dontcrybaby”, „RETOX - Romania Este Țara Occidental Xeroxată” și „Ea e băiat bun”, inspirat din documentarul „Rodica e băiat bun”. Din 2016, a colaborat cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, unde a regizat trei spectacole: „20 noiembrie” de Lars Noren, „Familii” (text propriu) și „Vedere de pe pod” de Arthur Miller.
În 2017 și 2018, a regizat „Katzelmacher” de R. W. Fassbinder, la Schauspiel Stuttgart și „Piața Roosevelt” de Dea Loher, ambele fiind coproducții cu Staatlichen Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart. În 2017, a regizat „Căpcăuni”, text scris de dramaturgul Yann Verburgh, un proiect care s-a jucat în mai multe orașe din Franța și care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 Eugen Jebeleanu a primit premiul „Lucian Pintilie” pentru „Cea mai bună regie” în cadrul Galei Premiilor UNITER. Ultimul său spectacol, „I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky”, de John Adams, este o colaborare cu Opera din Lyon și reprezintă primul său proiect de operă contemporană.
Spectacolele sale sunt invitate în numeroase festivaluri din România, Polonia, Danemarca, Germania, Moldova.
„Câmp de maci” este debutul său în cinema, film care a avut premiera mondială la Festivalul Black Nights din Tallinn în toamna lui 2020.

Reprezentații și bilete
24 AUGUST 15:00
FITS Online - Înregistrat
1h 04min
Preț bilet: GRATUIT
25 AUGUST 03:00
FITS Online - Înregistrat
1h 04min
Preț bilet: GRATUIT