Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu20 - 29 August 2021 | ediția a 28-a

GEORGE BANU ÎN DIALOG CU ALEXANDRA BADEA

SINOPSIS

Scriitoare, regizoare de teatru si de film Alexandra Badea a scris peste 15 piese ( Burnout, Pulvérisés, Europe connexion, Extrêmophile, Breaking the news, A la trace…) , doua romane (Zone d’amour prioritaire, A Je marche au bord du monde) si mai multe scenarii de film.
A absolvit sectia de regie teatru a UNATC la clasa Valeriu Moisescu si a facut un master de Studii Teatrale la Sorbona cu George Banu.
Majoritatea textelor sale sunt publicate la editura l'Arche, adaptate pentru radio France Culture si traduse si jucate in mai multe limbi straine. Primul sau roman a fost adaptat si prezentat la Festivalul de la Avignon in 2013 in regia lui Frédéric Fisbach.
Pe langa montarile proprii piesele ei au fost regizate de diferiti regizori in Franta, Germania, Austria, Marea Britanie, Argentina, Grecia, Portugalia, Taiwan…
Alexandra Badea scrie in limba franceza, Perfect compus, un text montat in 2018 la Teatrul National din Sibiu este primul text scris in romana. In 2020 scrie un al doilea text pentru TNRS Maternal montat de Radu Nica.
In 2018 a prezentat la Teatrul National de la Colline din Paris doua texte noi : A la trace (regia Anne Théron) si Points de non-retour (o trilogie care se va declina pe mai multe stagiuni, pe care o si regizeaza). Partea a doua a acestei trilogii Quais de Seine a fost prezentata la Festivalul de la Avignon in iulie 2019, iar a treia parte va fi creata in urmatoarea stagiune.
In Romania a montat spectacole la Teatrul National Radu Stanca, Teatrul National din Bucuresti, Teatrul National din Timisoara, Teatrul Mic…
Piesele sale sunt sustinute de Centrul National al Cartii si de Centrul National al Teatrului din Franta. Primul sau scrut metraj Le monde qui nous perd a fost premiat la multiple festivaluri si a primit le prix de qualité al Centrului National de Cinematografie din Franta.
Paralel parcursului artistic, intervine des ca profesor in scoli de teatru nationale din Franta, SUA, Romania, Grecia si anima ateliere de scriere dramatica in penitenciare, centre sociale, licee. Alexandra Badea este laureata a Marelui premiu de literatura dramatica din 2013 (Grand Prix de la Littérature Dramatique 2013) si este Cavaler a Artelor si Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres).

Reprezentații și bilete
22 AUGUST 15:00
FITS Online - Înregistrat
1h 11min
Preț bilet: GRATUIT
23 AUGUST 03:00
FITS Online - Înregistrat
1h 11min
Preț bilet: GRATUIT