Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu24 iunie – 3 iulie 2022 | ediția a 29-a

Acasă > Arhivă ediții > Arhivă ediții 2021

EYE SB-YOU!

Vernisajul va avea loc în 23 august, la ora 17:00

Curator expoziție: dr. Alexandru Constantin Chituță
Artist: Alexandru Cînean, autor al expoziției de pictură „Faust. Vanity and Despair”, inaugurată la Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal în cadrul FITS 2016.

SINOPSIS

Proiectul are ca scop promovarea elementelor arhitecturale specifice Sibiului, într-o variantă artistică unică, având ca rezultat o mai bună animare a oraşului și valorificarea patrimoniului cultural sibian. În ultimii aproape 15 ani, Centrul Istoric și-a definit o dinamică aparte, un tempo cultural care îmbrățișează, firesc, elemente de artă contemporană și intervenții inovatoare, multe în premieră pentru România sau Europa. În contextul proiectului propus, orașul capătă ochi și devine spectator al propriilor istorii. Clădirile prind viață, se metamorfozează în adevărate personaje și răspund privitorului, călătorului, exploratorului, devenind în același timp privit și privitor.
Astfel, propunem un proiect prin care Sibiul devine, la propriu, orașul care (te) privește. Este o invitație la acțiune și interacțiune, la dialog. Nu numai pentru vizitatorul curios și entuziast, ci pentru fiecare dintre noi. Douăzeci și cinci de lucarne din Piața Mică, consacrate deja ca „ochi” ai Sibiului, vor primi propriul iris, respectiv 25 de lucrări care vor expune mai multe variante cromatice ale irisului uman.
„Între toate simţurile, văzul deţine o poziţie privilegiată, cel puţin din două motive. Mai mult de trei sferturi din informaţiile pe care le recepţionează sistemul nervos din afară aparţin vederii. Pe de altă parte, deşi retina este inclusă într-un organ periferic, anatomic şi embriologic, ea poate fi considerată o prelungire a creierului și funcţionează ea însăşi ca un centru nervos. Dacă pentru corpul uman, așa cum știm cu toți, ochii au un rol deosebit, oare ce se poate spune despre ochii unui oraș? Care de secole văd evenimente, bucurii, tristeți, războaie, concerte, mii și mii de oameni. Sibiul este poate singurul oraș al lumii care posedă, într-o manieră specifică arhitecturală, ochi. De secole, majoritatea acoperișurilor din zona centrală a orașului au diferite ferestre (lucarne) construite sub forma unor ochi cu rolul de ventilație a podurilor. Artistul sibian Alexandru Cînean ne invită acum la o decorare plastică a acestor ochi, de a colora, într-o manieră abstractă, irisul acestor ochi ai orașului. Creația plastică va accentua și mai mult aceste elemente ce au intrat în spiritul comunității sub denumirea de ochii orașului, dându-le o notă de sensibilitate și vitalitate.”
Curator - dr. Alexandru Constantin Chituță

Reprezentații și bilete
20 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
21 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
22 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
23 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
24 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
25 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
26 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
27 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
28 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT
29 AUGUST 12:00
Piața Mică
10h
Preț bilet: GRATUIT