platforma de arte vizuale (PAV)
Ziarul Orizontal.
Dan Perjovschi 
ROMÂNIA
Ediția documenta. 
2022-2023
 
Ziarul orizontal este un proiect de artă în spațiul public început în 2010 și produs de TNRS și Primăria Sibiu. O nouă ediție se inaugurează odată cu fiecare festival de teatru și este updatată de-a lungul unui an.
 
“Documenta” se organizează odata la 5 ani în orașul german Kassel și este una din cele mai importante expoziții de artă din lume. La Ediția 15 curatorul este Ruangrupa un grup de artiști și arhitecți din Jakarta iar conceptul principal este “Lumbung” cuvîntul indonezian pentru hambarul unde sătenii își țin și folosesc împreună resursele. 
Cooperare, colectivitate, transparență, generozitate, regenerare, independență, ecosistem sînt temele.
 
Dan Perjovschi este singurul artist invitat din România. 
 
Ziarul orizontal Sibiu va avea în perioada iunie-septembrie un geamăn la Kassel. 
Editorialele desenate vor corespunde pentru ca evenimentele globale ne afecteză pe toți.
Kassel capitala mondială a artelor contemporane se va extinde la Sibiu. Cu sprijinul FITS și Documenta, capătul sibian al “ziarului” va fi expandat în PAV (Platforma Artelor Vizuale) o epoziție network care va reuni institituții, asociații și poziții artistice independente din Sibiu și nu numai.
 
Dan Perjovschi este născut la Sibiu, locuiește la Sibiu și expune în toata lumea. A avut expozitii personale la MoMA New York, Tate Londra, Van Abbemuseum Eindhoven, Kunsthalle Baselm Ludwig Forum Aachen, Kiasma Helsinki, Macro Roma, Nasher Museum at Duke University, MAC Rejkjavik etc, expozitii de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, MAC Chicago, Stedelijk Amsterdam, Moderna Museet Stockholm, MoMa Warshaw, Genarali Foundation Vienam MUAC Maxico City si a participat la bienalele de arta din Venetia, Sydney, Sao Paolo, Istanbul, Lyon,  Jakarta, Iasi, Timisoara etc.
Este laureatul premiilori Maciunas 2004, European Cultural Foundation/Princess Margriet 2012 (cu Lia Perjovschi) si Rosa Shapire/Kunshalle Hamburg in 2016


Locația exactă: Zidul exterior TNRS
Reprezentații și Acces