platforma de arte vizuale (PAV)
WALZE
Johannes Vogl
ROMÂNIA
Johannes Vogl (n. 1981) construiește sculpturi încăpățânate și mașinării din lucruri cotidiene. El nu poate fi descris drept un sculptor clasic, ci e mai degrabă un inventator poetic. Vogl se inspiră din situații de zi cu zi pentru sculpturile, instalațiile și clipurile sale video. 

Obiectele și aparatele sale nu mai pot fi întrebuințate de oameni, nu îndeplinesc sarcini importante ci sunt monologuri monotone redate în bucle infinite. Lucrările funcționează asemenea unor mașinării străine sau curiozități. Relația dintre om și sculptură, dintre subiect și obiect, dintre cel care observă și cel care este observat se modifică în favoarea lucrului-lume.

Text: Milena Mercer

Sculptura Walze abordează tema demonstrațiilor și a marilor adunări sau migrații de oameni.

Ea trebuie folosită ca o mașină și poate fi împinsă de două persoane. Dacă cineva rostogolește aparatul, de exemplu pe o pajiște sau pe un câmp acoperit de zăpadă, acesta va creea o urmă, ca și cum sute de oameni ar fi trecut prin acel loc.

Sculptura este formată dintr-un total de 138 de pantofi, care sunt montați pe o structură de oțel.

Pentru artist, întrebarea interesantă aici este cum apare, cum se formează fenomenul mulțimii. Și în ceea ce privește adunările stranii, așa cum el le-a văzut, de exemplu prin așa-numitele mișcări precum cea „anti-corona“ pe care lumea le-a experimentat în ultimele luni. Prin marile mișcări de popoare și exoduri în masă, care au loc în acest moment, lucrarea câștigă în actualitate.
Reprezentații și Acces