platforma de arte vizuale (PAV)
Selectii curatoriate, instalație audio-video
Asociația Simultan Timișoara, Simultan Media Archive
ROMÂNIA
DESPRE SIMULTAN MEDIA ARCHIVE. SELECȚII CURATORIATE

Colaborarea dintre Asociația SIMULTAN și Facultatea de Arte și Design din Timișoara a avut drept scop realizarea unui cercetări în arhiva media a celui mai important festival de video experimental din România. Cei cinci masteranzi, coordonați de Maria Oroșan-Telea, au realizat selecții curatoriate ghidați fiind de interesele teoretice personale, dar și de dinamica arhivei online, de nenumăratele posibilități de asociere între materialele video existente.

Distorted res publica. Asediul persoanei
Cătălin Ionuț-Beldean a urmărit invazia fragmentară de imagini preluate și distorsionate care intră în consonanță cu distopia manipulării și a minciunii. 

Bodies
Loredana Ilie s-a oprit asupra corporalității: corpul-subiect, corpul-protest, corpul-fluid, corpul-traumatizat, corpul-artist.

Anthropocene, cyborg
Selecția Isabellei Madarász se referă la tehnologie și natura puternic modelată de om.

numai ce văd fără să mă uit în oglindă sînt eu
Pentru Marina Paladi criteriul de selecție a fost chestionarea identității personale în raport cu lumea exterioară.

O catedrală a sportului
Gavril Pop a realizat o selecție de filme în care mișcarea, dansul, sportul sunt elementele dominante.


DESPRE SIMULTAN MEDIA ARCHIVE
Proiectul SIMULTAN [media archive] propune (re)constituirea unei baze de date online, o arhivă digitală bazată pe lucrările video selectate în cei 16 ani de ediții ale festivalului Simultan, dar și al altor materiale documentare (video și audio) începând cu 2005 și până în prezent.
Termenul „arhivă” poate defini diferite lucruri: este un verb, un substantiv și o strategie de păstrare. În ultimele decenii, teoreticieni ca Jaques Derrida și Michel Foucault au extins semnificația politică și socială a arhivei. Ca urmare, ideea noastră despre arhivă s-a transformat dintr-o noțiune mai tradițională când ne referim la arhive (o percepem ca o colecție de înregistrări și locația în care sunt păstrate). Odată cu neutralitatea sa spulberată, ideea arhivei este de a construi și de a susține memoria culturală.

Asociația SIMULTAN este o organizație non-guvernamentală, fondată în 2005 de un grup de artiști și practicieni din Timișoara.
Asociația își propune dezvoltarea și întreținerea unei platforme dedicată artelor interdisciplinare – proiectelor media emergente, muzicii experimentale și proiectelor audio-vizuale și sonore, raportată la contextul cultural global și formele noi de exprimare, cu accent pe promovare și generare de conținut.
Constituirea unei astfel de structuri a reprezentat un pas important în familiarizarea publicului local cu limbajul noilor media, prezentând anual performance-uri sonore/audiovizuale, concerte de muzică experimentală, proiecții de artă video, expoziții, conferințe și ateliere în care unele teme și metode sunt: eclectism stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice și electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor live, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale sunetului.
Coordonator program: Maria Orosan Telea, Lector universitar Universitatea de Vest din Timișoara - Facultatea de Arte și Design
Studenții programului curatorial: Gavril Pop, Loredana Ilie, Marina Paladi, Isabella Madarász, Cătălin Beldean

Reprezentații și Acces