Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu24 iunie – 3 iulie 2022 | ediția a 29-a

03-10-2021

Unicul Robert Wilson, aniversat la FITS

Conferințele speciale din #FITSonline2021 l-au adus din nou alături de noi pe unicul Robert Wilson. Zilele de 3 și 4 octombrie sunt dedicate aniversării stelarului din 2017, unul din cei mai importanți lideri și regizori din teatrul și opera mondială.

În fiecare din cele două seri, începând cu orele 19:00, am programat pentru voi evenimentele speciale cu Robert Wilson: ediția Garantat 100% și conferința "Octavian Saiu în dialog cu Robert Wilson".

Născut în Waco, Texas, Robert Wilson este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali și de teatru. Spectacolele sale neconvenționale conțin o varietate largă de mijloace artistice, inclusiv dans, mișcare, lumini, sculptură, muzică și text.

Acesta și-a pus amprenta și pe opere precum: Ultima bandă a lui Krapp, de Beckett, Opera de trei parale, de Brecht/Weill, Pelléas et Melisande, de Debussy, Faust, de Goethe, Odiseea lui Homer, Fabule, de Jean de la Fontaine, Madama Butterfly, de Puccini și La Traviata, de Verdi. Wilson a primit multe premii de excelență, inclusiv o nominalizare la Premiile Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de aur la Bienala de la Veneția și un Premiu Olivier. A fost ales membru al Academiei de Litere și Arte din America, precum și al Academiei de Arte din Germania, primind titlul de Doctor honoris causa de opt ori. A fost numit Comandant al Ordinului literelor și artelor (2003) și, în 2014, Ofițer al Legiunii de onoare a Republicii Franceze, precum și Ofițer al Ordinului de merit al Republicii Federale Germane.

Robert Wilson a primit o stea pe Aleea Celebrităților la #FITS2017.

Ilustrație de Anca Prisacariu